Zdrowe Jedzenie,Pakerzy w kuchni ! ;)
Napisano Ponad rok temu
Po konsultacjach z EXPERTO postanowiłem otworzyć temat, w którym każdy będzie mógł wstawić swój gotowy przepis. Temat ma być rozwijany w odpowiedni sposób, więc podaję wymogi:
1) nazwa przepisu,
2) składniki ze wskazaniem wagi oraz wartości odżywczych poszczególnych, (kcal: białka, węglowodanów i tłuszczy), dane bierzmy jednolicie z: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
3) jak wykonać
4) foty
Więc ja zacznę:
1) tortilla wieloziarnista z kurczakiem i warzywami,
2) pierś z kurczaka 135 g (kcal: 135, b:29 g, w: 0 g, t: 1,75 g), sałata lodowa 30 g (kcal: 6, b:0,5g, w: 1 g, t: 0 g), pomidor 50 g (kcal: 14,5, b: 0g, w: 2,6g, t: 0 g), oliwki czarne 40 g (kcal: 58, b:0,5g, w: 1,5 g, t: 5,5g), ogórek świeży 60 g (kcal: 9, b:0,5 g, w: 2 g, t: 0 g), tortlia wieloziarnista x1 (kcal: 238, b:6,6 g, w: 39 g, t: 6 g), sos barbecue z lidla podaję dla 10 ml (kcal: ?????, b:1,4 g, w: 4 g, t: 0 g), suma: kcal- 690, b: 45g, w:89g, t: 20g
3) tortille ochlapać wodą, podgrzać na patelni, posmarowac sosem, nałożyć składniki, zawinąć i jeść
4) [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] (nie potrafię wstawić tak aby były fotki pod tekstem )
Napisano Ponad rok temu
Zmienie nazwe tematu na KUCHNIA KULTURYSTYCZNA
Fajny temat ,osttanio o tym tez myślałem .
PANY TERAZ JUŻ BEZ SPAMU , WRZUCAĆ SAME PRZEPISY .
Dania maja być zdrowe Składniki dobrego pochodzenia ,wykorzystywane w dietetyce
DO KAŻDEGO WPISU MUSOWO ZDJ !
Użytkownik kuba1000 edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nikt nie chce wrzucić przepisów to ja coś dodam od siebie, jest to mega prosty przepis i równie tani, wartością odżywczą może spokojnie zastąpić fileta z cycka,
1) wątróbka drobiowa z ryżem i warzywami,
2) wątróbka drobiowa, oczyszczona z syfu 200g (kcal: 272, b:38g, w: 1,2g, t: 12,6 g), ryż biały 100 g (kcal: 349, b:6g, w: 78g, t: 1,5 g), pomidor 100g (kcal: 29, b: 0g, w: 5,5g, t: 0 g), ogórek świeży 50 g (kcal: 9, b:0,5 g, w: 2 g, t: 0 g), suma: kcal- 659, b: 44g, w:86g, t: 14g
3) oczyszczoną wątróbkę usmażyć na patelni teflonowej z minimalnym dodatkiem oliwy, ryż ugotować, pomidory i ogóra pokroić
4) [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] (kujwa trzeba mieć konto zeby dostac link bezpośredni, więc sorry ale nie chce mi się bawić i tak podsyłam )
Napisano Ponad rok temu
2)Mięso wołowe (udziec, kark lub inne chude) 120-150g ok.150kcal b:27g t:3,5g odrobinę marchewki, pora, pietruszki, natki pietruszki, sera żółtego (opcjonalnie), ogórka kiszonego i ewentualnie innych warzyw wedle uznania., 100g ryżu kcal: 349, b:6g, w: 78g, t: 1,5 g lub ziemniaki 350g, 270 kcal, W:67g, B:7g
suma: kcal:450-530 b:35g w:70-90g
3)Mięso wołowe bez przerostów lub z cienkimi , miękkimi przerostami kroimy w płaty i rozbijamy tłuczkiem. Warzywa (marchewki, liści pora, pietruszki, natki pietruszki, sera żółtego (opcjonalnie), ogórka kiszonego) kroimy w cienkie słupki, a część marchewki i pietruszki w grubsze słupki. Na początku rozbitego płata mięsa układamy słupki z naszych dodatków, możemy dodać słupek lub cienki plaster sera żółtego (kilka gram nie zaszkodzi a zwiąże nam całość nadzienia). Zawijamy nadzenie w mięso. Przyprawiamy na razie tylko pieprzem. Spinamy zraziki wykałaczkami:
Potem dusimy mięso ok.25min w towarzystwie marchewki, pietruszki i liścia pora. Pod koniec gdy już mięso będzie uduszone odrobinę solimy zrazika, nie solić wołowiny przed duszeniem bo uzyskamy efekt podeszwy! Podajemy go z ziemniaczanym puree bądź ryżem i warzywami które dusiły się ze zrazikiem. Podobne zraziki można zrobić z :piersi kurczaka/indyka, schabu wieprzowego lub cielęciny.
UWAGA: Zrazy będą pyszne jeśli zrobimy je z dobrej wołowiny. Ja mam swoich zaufanych dostawców taniej wołowiny ok.20zl/kg i nie spotkałem się aby mięso było po przygotowaniu twarde. Kupując mięso sprawdźmy czy ma czerwoną barwę (taka jak na zdjęciu), nie bordową bo ryzykujemy podeszwą Potem w lodówce trzymamy mięso zawinięte szczelnie bez dostępu powietrza, inaczej będzie podeszwa Usuwajmy też grube przerosty, cienkie nie są złe, ale te grube są po prostu nie do przegryzienia. Jeśli będziemy tego przestrzegać to ambrozja wyląduje na naszym stole. I powiem tylko tyle nie ma nic pyszniejszego na świecie od zrazika wołowego, bynajmniej dla mnie!
Użytkownik paragraf edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jajka 3 (150g) - B-18,75g W-0,90g T-14,55g
Płatki Owsiane (100g) - B-13,15 W - 54.50g T- 7g
Dodatki według uznania Rodzynki , Wiórki kokosowe , słonecznik . Kakao i wiele innych przysmaków
Polewy - Jogurt , Dżem , Sosy własnej roboty ,
Przygotowanie :
1--- Mieszamy jajka z płatkami owsianymi(wcześniej zmielone) w jednej misce razem aż się zrobi jednolita konsystencja(jeżeli jest za gęsta dolewamy troszkę mleka)
2--- Przygotowaną masę wylewamy na rozgrzaną patelnię rozsmarowujemy po całej patelni .
3--- Przykrywamy Patelnie zostawiamy na około 5/6min w zależności jaki mamy sprzęt gazowy czy elektryczny po upływie czasu i sprawdzeniu czy ładnie sie podsmażyło obracamy na drugą stronę i odczekujemy mniejszą chwilę
4--- Nasz Omlet jest już Gotowy teraz tylko wybrać smakowitą polewę i rozkoszować się
Napisano Ponad rok temu
I jajka całe czy samo białko?
Mam też pytanko techniczne. Czy takie rzeczy jak dodałeś - rodzynki. Tego nie podajemy w spisie kalorycznym?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
od razu wlewasz do nich jajka mieszasz i pycho omlecik się robi jak masz dobrą patelke
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Zdrowe śniadanie - kanapki i owoce, smacznie i zdrowo |
Diety |
|
|
||
NOŻE W KUCHNI. |
MAGIA STALI |
|
|
||
Z taktycznej kuchni (Rinaldi) |
GALERIA BRONI |
|
|
||
Zdrowe fast foody |
Diety |
|
|
||
Pikutek - czyli kurdupel w kuchni. |
GALERIA BRONI |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
dieta na redukcje
- Ponad rok temu
-
Początki.
- Ponad rok temu
-
pomoc ułożenie diety
- Ponad rok temu
-
Dieta na mase+ suplementy do Oceny
- Ponad rok temu
-
Pytanie o białko
- Ponad rok temu
-
Redukcja Proszę o pomoc
- Ponad rok temu
-
Kilka pytań :)
- Ponad rok temu
-
Shake
- Ponad rok temu
-
Dieta dla koleżanki
- Ponad rok temu
-
Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej
- Ponad rok temu