Teraz chcę zacząć trening na siłę i kokretnie się do tego przyłożyć. Chodze 3 razy w tygodniu na siłownie i do wakacji tak zostanie. W Wakacje zamirzam porzeźbić. Znalazłem na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] dokladnie taki kawałek tekstu:
"Trening na poprawę siły - każda grupa mięśniowa trenowana raz w tygodniu. Trening na dużych ciężarach z małą ilością powtórzeń w seriach(8-1).Przerwy pomiędzy seriami wydłużamy do 3-5 minut. Na duże grupy wykonujemy 8-10 serii, na małe 6-8 serii(plus 2-3 serie rozgrzewkowe w obu przypadkach).Trening oparty na podstawowych ćwiczeniach(wyciskania, przysiady, uginania i wyprosty ramion, itp.) z użyciem wolnych ciężarów(sztanga, sztangielki).Czas trwania: 4-8 tygodni(nie dłużej) Oczywiście jest to tylko bardzo ogólny zapis, a od tych zasad są odstępstwa, ponieważ każdy organizm reaguje inaczej na te same bodźce. I tak w rzeczywistości, każdy powinien wypracować sobie osobisty program-adekwatny do indywidualnych predyspozycji organizmu, a zapis ogólny powinien służyć, jako podstawa do dalszych prób wypracowania tego programu. "
i moje głowne pytanie dotyczy tego tekstu. Jest w nim napisane "Na duże grupy wykonujemy 8-10 serii, na małe 6-8 serii". i tu moje pytanie, te 8-10 serii to chodzi o to że robic np. 2 ćwiczenia po 5 powtrzorzeń na dużą grupę, czy może 3 ćwiczenia po 8-10 serii?
PS. może dacie jeszcze jakies rady jeśli chodzi o treningi. Czy aminokwasy BCAA Olimp bedą dobre do tego treningu?
Z góry dzieki wszystkim za odpowiedzi. Pozdro
Użytkownik Tomek0123 edytował ten post Ponad rok temu