TRENING NA SIŁĘ KLATKI PIERSIOWEJ
Napisano Ponad rok temu
2 tygodnie temu zakończyłem trening masowy i obecnie jestem na etapie krótkiego, 3 tygodniowego cyklu treningowego FBW, którego celem jest zwiększenie wydolności oraz uelastycznienie i zdynamizowanie mięśni przed nowym cyklem treningu siłowego - priorytet klatka. I tu pojawia się problem. Pomimo, iż ćwiczę kilka lat zastanawiam się jak ten trening ułożyć. Pewny jestem, że będę ćwiczył klatkę 2 razy w tygodniu (o innych grupach mięśniowych tu nie piszę gdyż uważam, że mam je dobrze rozpisane i poza tym nie są one priorytetem, więc nie będą skrajnie katowane):
Poniedziałek - trening ciężki
Czwartek - trening lekki - rozciąganie mięśni oraz mniejsze ciężary z nastawieniem na poprawną technikę - bez mostkowań, ruchów oszukanych itp. metod.
Zazwyczaj rozpisywałem trening 12 tygodniowy gdzie ćwiczyłem wg schematu:
Poniedziałek
- co tydzień progresja o 2,5 kg w 4 seriach końcowych - podstawowe ćwiczenie wyciskanie ławka prosta
- tygodnie 1-4 serie 1x15, 1x8, 1x6, 4x4
tygodnie 5-8 serie 1x15, 1x8, 1x6, 4x3
tygodnie 9-12 serie 1x15, 1x8, 1x6, 4x2
+ wyciskanie skos ujemny 3x8
+ wyciskanie hantlami skos dodatni 3x8
+ rozpiętki maszyna 3x12 - mały ciężar - rozciąganie
Czwartek
- ławka płaska 4x8 na ciężarach o 20-25kg mniejszych jak w poniedziałek
+ wyciskanie skos dodatni 4x8
Suple podczas cyklu:
Gaspari SIZEON
Gaspari SUPERPUMP250
Gaspari ANAVITE
Bioko SFD PROTEIN ECONO 80
Fit ax BCAA + GLUTAMINE
Olimp TRIBUSTERON 60 + po 6 tygodniach zamienione na ZMA
Poprzedni trening był efektywny, jednak obecnie chciałbym popróbować czegoś innego, np. trening 5x5.
I tu pojawia się pytanie do Was:
Jak wyglądają Wasz metody na zwiększenie siły klaty i co byście polecili???
Jeżeli dysponujecie wiedzą na temat treningów trójboistów lub osób zajmujących się wyciskaniem profesjonalnie proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.
Napisano Ponad rok temu
-wyciskanie hantli skos dodatni na zmiane ze skosem ujemynm 12 12 10 10
-wyciskanie sztangi na płaskiej 4x10 8 6 4
przenoszenie 3s
rozpiętki 3s
w środe triceps w piątek barki, w 2tyg przyszło 4kg na klate.
Stosowałem też trening 6tyg, klatka 3razy w tyg, inne partie dość zaniedbane, skupiałem się głównie na klacie barkach i tricepsach, poszło 20kg.
Napisano Ponad rok temu
Co do innych partii to nie rozpisuję, bo mam je dobrze ułożone. A tydzień wygląda tak:
Poniedziałek
- klata i biceps
Wtorek
- plecy (z czworobocznym) i dwugłowe uda
Czwartek
- klatka, czworogłowe i łydki
Piątek
- barki i triceps
Co do 12 tygodni to wiem, że wielu trój bojowców układa sobie takie treningi a główne założenia dawnego treningu podpatrzyłem u Pawła Podmagórskiego (chodzi mi tu o zakres powtórzeń i serii w pierwszym ćwiczeniu), z którym miałem przyjemność kiedyś pisywać na innym forum. Ja u siebie największe przyrosty siły obserwuję dopiero od 4-6 tygodnia, więc szkoda kończyć
Napisano Ponad rok temu
Kilka ogólnych uwag
-plecy nie moga być zaraz po bicepsie
-niepotrzebnie tak sie drobnisz z nogami
-barki i triceps nie mogą być na jednej sesji, jeżeli chcesz dużo wyciskać
poniedziałek
-poniedziałek-klatka
-środa-plecy i biceps
-piątek-klatka triceps
-sobota-nogi barki
plecy z bicepsem można połączyć, skoro Ci na nich bardzo nie zależy, czwartkowa klatka jest lajtowa, więc rozgrzeje dobrze triceps, który potem możesz ładnie przytyrać i na koniec nogi i barki. Taka moja wersja, może Kevin coś powie od siebie
Napisano Ponad rok temu
- wyprosty maszyna
3x15
- siad sztanga z tyłu
5x15
- siad sztanga z przodu
5x15
- wypchnięcia suwnica
5x18
i na koniec znów
- wyprosty maszyna
3x15
jak bym do tego dodał dwugłowy to sory, ale nie ma szans by to zrobić.
Więc chyba się z nimi nie drobnię (na takie tez nie wyglądają)
Reszty raczej również nie zmienię, bo doskonale wiem jak reaguje i regeneruje się mój organizm, natomiast za wszelkie rady i metody skutecznego budowania siły mięśni piersiowych będę bardzo wdzięczny.
ale dziękuję Belial za radę.
Napisano Ponad rok temu
wyciskanie płasko 6 4 3 1, lub inny układ, ostatnie 2 serie dodać po 2 oszukane. Jeżeli zaczynasz 6razy od 130 to potem 135 4razy 140 3 razy i 145 1 raz
Napisano Ponad rok temu
Zastanawiałem się by np. dodać do tego co robiłem poprzednio 2 dodatkowe serie po 4 ruchy na ciężarze o 10kg większym, ale kładąc sobie na klatce kawałek drewna o wysokości 10 cm by nie robić pełnego ruchu a całkowicie zatrzymywać ciężar. To pozwoliłoby mi przyzwyczajać się do większego ciężaru, lub np. w ostatnich 2 seriach wykonywać tylko ruch negatywny, natomiast partner by wynosił ciężar do góry. Chciałbym tylko znać opinie na ten temat osób, które to testowały.
A i tym razem na pewno zrezygnuję z jednego ćwiczenia podczas treningu poniedziałkowego, gdyż przy treningu stricte siłowym będzie on miał zbyt dużą objętość
.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dlaczego zaczynasz od skosu w dół? Na tą str klatki wystarczą 2miechy i masz ładnie podciętą klatę, nie lepiej od górnego zacząć? Najtrudniej ją wyeksponować. Ja bym zrobił tak że zaczynasz od skosku górnego. Dół też robisz sztangą ponieważ z hantlami jest dość niewygodny i bez pomocy osób które podają hantle jest naprawdę ciężko a do tego nie można dać z siebie wszystkiego. W czwartek zrobisz płasko sztangą a dół dla odmiany zrobisz hantlami- lepiej wchodzi wg mnie i fajnie rozciąga klatę. Ja bym też dodał bramę jak masz możliwość, nie wykańcza tak organizmu a naprawdę fajnie podkreśla klatę.
Ja zwiększam siłę poprzez wyciskanie wąskich chwytem sztangi na płaskiej, oraz katuję przednie barki wyciskaniem oraz arnoldkami. Na mnie to działa i to naprawdę dobrze zwłaszcza wąskie wyciskanie.