Budowa od podstaw (wegetarianizm)
Napisano Ponad rok temu
Mam 18 lat, ważę 67kg, ćwiczę od roku z haczykiem z przerwą w wakacje. Do tej pory jechałem "na sucho" i bez żadnej diety, ale chcę w końcu zająć się tym konkretnie, bo ostatnimi czasy nie widzę żadnych postępów w sile, nie mówiąc już o masie. I tu zaczynają się schodki.
Otóż z odżywek doradzają mi kreatynkę + Leucine Carboplus + Wpc protein plus i zakładając, że kupię tę odżywki chciałbym ułożyć do nich odpowiednia dietę (zaznaczam - wegetariańską), bo z tego co czytałem to ludzie piszą np. "posiłek po treningowy taki i taki, chyba, że uzupełniasz carbo" etc., co sprawia, że kompletnie się gubię i im więcej czytam tym mniej wiem.
Dlatego chciałbym, żeby ktoś pomógł mi opracować jakiś sposób odżywiania z wyjaśnieniem jak łączyć to z braniem odżywek (nie chcę konkretnego jadłospisu, tylko naprowadzenie jakie mniej więcej produkty na śniadanie, obiad i kolacje, a dalej sam już sobie poradzę). Jestem pewien, że idealnej diety i tak nie utrzymam, bo jestem uczniem z ograniczonymi środkami oraz czasem na gotowanie/jedzenie, ale chcę zacząć odżywiać się w miarę sensownie. Dodam też, że na siłowni ćwiczę od 15.30 do 17.xx (pon, śr, pt), a o 15 wracam ze szkoły, więc nie ma takiej opcji żebym zjadł obiad 2h przed treningiem i tu też moje pytanie, czy jest jakaś alternatywa? Jedynie w pt mam czas na trening w późniejszych godzinach.
Z góry dziękuję za pomoc.
Napisano Ponad rok temu
Z ta kreatyna to poczekaj . Kup Gainer i dobre białko , dietka zawsze to podstawa , o tym pamietaj . Skoro nie jesz miesa musisz zwiekszyc spożywanie nabiału . Posiłek przed i po treningowy sa bardzo ważne , "posiłek po treningowy taki i taki, chyba, że uzupełniasz carbo" - kto Ci to powiedział ? pozdrów go , carbo to nic innego jak energia , same weglowodany = kcal , do tego to zwykle cukry proste , najgorszy shit ktory mozna stosowac najlepiej tylko podczas treningu zeby miec energie . Gainer to żarcie w proszku ( dodatkowe ! nigdy nie zastepuj nim normalnego posiłku ! ) wiec jesli przed siłownia nie mozesz zjesc dobrego posiłku , zjesz to co mozesz i dobijasz sie gainerem . Białko , białko ci potrzebne aby jeszcze dodatkowo uzupełnić białko ktorego nie dostarczysz z mięsa . Kreatyne narazie zostaw . Ty tylko musisz znalesc zastepniki mięsa, bo tego nie jesz , wiec jak mowie , wiecej nabiału i dodatkowe białko w proszku . Musisz jesc kasze , ryz , makaron , nabiał , warzywa , owoce , nie wiem jak to jest tam u was z rybami , czy je jecie czy nie . Posiłków 5-6 dziennie , nie jedz kanapek , to zwykłe zapychacze bezwartosciowe . Przed i po treningu unikaj tłuszczów , przed snem jedz nabiał .
http://www.youtube.com/watch?v=dRZ5pvJmf-w
Napisano Ponad rok temu
Ryb nie jem, a 6 posiłków dziennie to raczej niemożliwe, chyba że serek wiejski z jakimiś orzeszkami/rodzynkami zaliczamy do posiłku.
Kreatyne odstawić - ok, ale dlaczego? Wiem, że do kreatyny trzeba trochę stażu, żeby przygotować stawy, no i odpowiedni wiek, waga itp, ale jak to jest w moim przypadku, żebym mógł sobie zobrazować kiedy i czy w ogóle jestem gotowy.
EDIT. No i od razu nasuwa mi się masa innych pytań, ale narazie te najważniejsze.
Użytkownik Nieebieeski edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"Gainer to żarcie w proszku ( dodatkowe ! nigdy nie zastepuj nim normalnego posiłku ! ) wiec jesli przed siłownia nie mozesz zjesc dobrego posiłku , zjesz to co mozesz i dobijasz sie gainerem ."
Zjeść to co mogę i dobić gainerem przed treningiem czy po?
Kanapki. Czyli unikać ogólnie pieczywa?
Jak z ziemniakami, bo podobno również tylko zapychaja? Unikać smażonych typu frytki itp, a jeść tylko gotowane?
Cóż, lubię też słodycze, co z nimi, w sensie z cukrami prostymi?
Jak jeszcze mi wpadną zaraz do głowy jakieś pytanie to dopisze.
Napisano Ponad rok temu
Ziemniaki , gotowane to zwykłe zapychadło , pieczone zachowuja wartosci odżywcze .
Słodycze , jak Ci brzucha nie wywali to jedz slodycze .
Napisano Ponad rok temu
1. Rano na śniadanie 4 jajka.
2. W szkole nie mam co jeść i właśnie zastanawia mnie co można wymyślić. Myślałem nad jakimiś owocami albo o posiłku przygotowanym wieczorem poprzedniego dnia ale nie wiem czy to dobry pomysł.
3. Przed treningiem zjadłem zupkę mleczną i 2 banany.
4. Dopiero po treningu ok. 17.30 zjadłem obiad (kasze gryczana, sałatka i czerwona fasola)
5. Ok. 19.30 zjadłem ryż z bananami, jabłkami, garścią migdałów i orzechów włoskich zalane śmietaną 30% z cukrem.
No i ostatni posiłek przed snem, planuje jogurt naturalny i jakieś rodzynki, orzeszki.
Nie znam się na planowaniu diety i nie wiem czy dzisiejszy jadłospis był dobry. Jem to co mam i staram się jeść te 5-6 posiłków.
Nie wiem co mogę jeść przez to 7 godzin, gdy jestem w szkole i byłbym wdzięczny za jakieś korekty/propozycje.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ok, czekam, czekam