Nazywam się Marcin i mam 19 lat (rocznikowo). Jak do tej pory strasznie się zaniedbałem. Moim zdaniem jestem zbyt gruby i strasznie słaby i chciałbym to zmienić zaczynając od podstaw. Chciałbym podobać się innym ale przede wszystkim sobie. Jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o trening, dietę itp rzeczy dlatego liczę na pomoc specjalistów z tego forum. Liczę również na konkretne odpowiedzi a nie odsyłanie mnie do szukania w google bo próbowałem szukać i jest mnóstwo tych rzeczy ale ja nie wiem za co się zabrać bo w ogóle się na tym nie znam. Dlatego mam nadzieję że tu na forum znajdę pomoc. Ostatnio będą na wf na siłowni z kolegami jak nie mogłem podnieś 60 kg na klatę to się troszkę zdenerwowałem sam na siebie.
Teraz postaram się opisać na czym mi zależy.
Po pierwsze zacznę od tego że mam 195 cm wzrostu i ważę 107 kg.(nadwaga)
Jakiej pomocy oczekuję? Chciałbym aby ktoś z użytkowników tego forum (bo wiem że są specjaliści którzy na tym się bardzo dobrze znają) pomógł mi i ułożył mi jakiś prosty trening i rozpisał dietę. Co mam jeść czego nie.
Nie chcę być napakowany i olbrzymi. Chciałbym być szczuplejszy i mieć mięśnie (tzw. kaloryfer , większy biceps itp)
Teraz opiszę co chciałbym z Waszą pomocą dokonać a później liczę na konstruktywne opinie (również na te co w tym planie jest źle)
Dodam również że nie mam możliwości korzystania z profesjonalnej siłowni lecz zwykłe ćwiczenia w domu.
Do dyspozycji mam jedynie Hantle (które przydadzą się do bicepsa):
2 x 5 kg (bez możliwości zmiany ciężaru)
2 x mały gryf (ok 1kg) oraz ciężarki (4 x 2kg, 4 x 1.25 kg, 4 x 1 kg --> więc ustawienie kombinacji na jeden gryf są różne)
1. Chciałbym z masy 107 kg osiągnąć około 95 kg. Chciałbym żeby to nie ciągnęło się miesiącami tylko w jak najszybszy sposób osiągnąć ten cel poprzez odpowiednią dietę oraz ćwiczenia. Proszę o ustalenie jakiegoś treningu który pomoże mi schudnąć oraz ustalenie jakiejś diety. Pytanie moje: Czy można taki wynik osiągnąć w około 2-3 tygodnie? Jeśli tak pomóżcie i powiedzcie jak.
2. Po osiągnięciu wyżej opisanej wagi chciałbym popracować nad dwoma rzeczami. Mięśnie brzucha - rzeźba (czyli chciałbym posiadać kaloryfer) oraz biceps - rzeźba + siła (chciałbym być trochę silniejszy bo jestem cienias

Czy ten program ćwiczeń jest dobry dla osiągnięcia kaloryfera? () Jeśli tak to jak często go wykonywać i proszę o ogólne porady.
Do ćwiczeń oczywiście proszę też wliczać bieganie i ćwiczenia które nie wymagają sprzętu.
To się rozpisałem. Mam nadzieję że przeczytacie moje wypociny i pomożecie biednemu chłopakowi.
Będę za każdą pomoc bardzo wdzięczny.
Pomóżcie mi proszę. Chciałbym zrobić swojej dziewczynie niespodziankę i popracować nad swoim wyglądem i siłą.