Ronnie Coleman radzi jak trenować klatkę piersiową
Napisano Ponad rok temu
- rozrost mięśni jest wprost proporcjonalny do siły; zawsze starajcie się więc zwiększyć siłę, próbując wykonać jedno powtórzenie więcej, niż na poprzednim treningu lub podnieść większy ciężar w takiej samej serii
- stosuj zawsze pełny zakres ruchu, a nie tylko jakąś jego część; jestem przekonany, że im mięśnie piersiowe są bardziej rozciągnięte i naprężone, tym lepiej się rozrastają i dlatego opuszczam ciężar jak najniżej i wyciskam najwyżej.. jak tylko pozwalają na to moje ręce
- w czasie wykonywania każdej serii twoje ciało musi być napięte, aby podczas opuszczania ciężaru mięśnie były tak samo naprężone, jak przy wypychaniu go do góry.
Na początek musisz wykonać dokładną rozgrzewkę, tylko ona da ci pewność, że nie nabawisz się kontuzji. Wykonaj trzy serie rozgrzewające z mniejszym obciążeniem.
WYCISKANIE SZTANGI W SKOSIE - stosuj dość szeroki uchwyt, większy od rozstawu barków. Kiedy byłem w okresie budowania masy mięśniowej, w pierwszej serii wykonywałem 20 powtórzeń, w drugiej 12, w trzeciej 10 i 8 w czwartej. Jest to typowy ruch siłowy dlatego pozwól gryfowi przy opuszczaniu kierować się tam gdzie chce.
WYCISKANIE SZTANGI NA ŁAWCE POZIOMEJ - zaczynaj od jednej serii dla wyczucia ruchu, a potem stosuj tę samą sekwencję jak przy wyciskaniu w skosie; w czasie wykonywania tego ćwiczenia staraj się także napinać mięśnie najszersze grzbietu - to spowoduje większą efektywność ćwiczenia.
ROZPIĘTKI ZE SZTANGIELKAMI NA ŁAWCE POZIOMEJ - technika ruchu jest bardziej skomplikowana więc musisz być skoncentrowany w czasie wykonywania rozpiętek. Mięśnie piersiowe powinny być cały czas napięte. Stosuj ruch płynny, nie zatrzymuj gwałtownie sztangielek.
Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.