Chciałem zapytać o sposób i czasookres zwiększania ciężaru dla różnych ćwiczeń u Was.
Wiadomo- jest to kwestia indywidualna i inna dla każdego- ale jednak jak w przypadku samochodu- niby każdy inny ale w sumie każdy tak samo działa- i dlatego jest sens zapytać.
Tak więc pierwsza sprawa- co jaki czas zwiększacie ciężar danego ćwiczenia i czym warunkujecie to zwiększenie?
Czyli mniej więcej na jedno ćwiczenie co jaki czas zwiększacie ciężar, ja ćwicze półtora roku- i zwiększam bardzo ostrożnie do tej pory, można powiedzieć że zwiększałem co 6 miesięcy- myślę że można było zwiększać częściej, ale nie chciałem kontuzji. Być może teraz tempo będzie szybsze.
Czy warunkujecie zwiększenie ciężaru? Jak z nowym ciężarem jesteście w stanie zrobić- taki przykład 4 serie po 12 powtórzeń, to sygnał że zwiększamy ciężar?
Druga sprawa ile sobie dokładacie? U mnie np to na biceps, rozpiętki- dokładam po kilogramie, unoszenie hantli bokiem- dokładam po pół kilo.
Trzecia sprawa- jak już dokładacie na hantle- czy pilnujecie żeby po obu stronach hantli obciążenie było symetrycznie? (mowa o krótkich hantlach, bo na gryfie logiczne że musi być symetrycznie) Czy ma to większy wpływ? Chodzi o to że często talerze w zestawach obciążeń mają np 1,25kg, 2,5kg, 5kg i więcej, tak więc nie tak łatwo zwiększyć na dwóch hantlach ciężar o kilogram, i dodatkowo zrobić to tak, aby ciężar był symetryczny, chyba że nie ma to znaczenia? Im dalej się zwiększa ciężar u mnie- tym trudniej to zrobić