Witam,
Zacznę od tego, ze mam 189 cm wzrostu, oraz 86 kg wagi. Na siłownie uczęszczam od 7 msc regularnie 3/4 razy w tygodniu. Nie ukrywam, ze stwierdziłem iż przyszedł czas na zakup odzywek. Od tygodnia stosuje stare sprzed roku aminokwasy Olymp Amino 9000. Zaznaczam, ze chciałbym ponownie dokupić te same amino, natomiast zastanawiam sie jeszcze nad kilkoma dodatkowymi suplementami.
Mianowicie chciałbym dodatkowo zakupić białko, by zastąpiło mi jeden posiłek w pracy, oraz kreatynę i witaminy, które chciałbym byscie mi pomogli cos zaproponować. Nie ukrywam, ze chciałbym tez uzyskać Wasza opinie, czy amino moge wystosować wraz z białkiem, które bedzie mi zastępowali w ciagu dnia jeden posiłek. Zaznaczam iż nie chce sie obsmarować dodatkowym tłuszczem, tylko zwiększać powoli swoją masę, bez przybierania dodatkowego tłuszczu.
Z góry serdecznie dziekuje Wam za odpowiedz i pomoc
.
Przede wszystkim aby zbudować masę mięśniową potrzebujesz spełnienia trzech podstawowych warunków:
1. Dobrze ułożony, przemyślany trening siłowy.
2. Dieta masowa z dodatnim bilansem kalorycznym.
3. Regeneracja (dużo snu i odpoczynku ogółem).
Suplementy i odżywki, to tylko dodatek do tych trzech powyższych elementów - możesz sobie zakupić koncentrat białka serwatkowego (WPC) / izolat białka serwatkowego (WPI) i dawkować wg. braków w diecie, a co do witamin i kreatyny - też mogą być pomocne.
Co do tego, że nie chcesz zalać się tłuszczem w okresie budowania masy mięśniowej - jeśli masz problem z przyrostem tłuszczu w okresie budowania masy, to rozważ wprowadzenie dodatkowej aktywności innej niż trening siłowy od 1 do 2 razy w tygodniu, najlepiej w dni wolne od siłowni lub jeśli to niemożliwe, to PO siłowni.
Uwaga! Jeśli nie masz problemów z nabieraniem dużych ilości tkanki tłuszczowej, to lepiej ograniczyć aktywności inne niż siłownia, bo mogę one zmniejszać przyrosty mięśni.
Względnie możesz wprowadzić rotacje węglowodanowe - czyli poprostu większą ilość węglowodanów zjadać w dni treningu siłowego, a w dni bez siłowni trochę mniej.
Ważne jest też to aby nadwyżka kaloryczna nie była zbyt wysoka - wystarczy ok. 10 - 15 % zapotrzebowania kalorycznego, np. potrzebujesz 3000 kcal dla utrzymania wagi, a dla zwiększenia spożywasz 3300 - 3450 kcal.
Podsumowując - przyrost tłuszczu w okresie budowania masy będzie zawsze, ale możesz go ograniczyć poprzez rozsądną nadwyżkę kaloryczną, dodanie 1 - 2 razy w tygodniu w dni wolne od siłowni aktywności aerobowych lub interwałowych, albo poprzez rotacje węglowodanowe.
Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu