Co robić z taką sylwetką?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Skoro siłownia to dla Ciebie koszt zawsze możesz ćwiczyć kalistenike u siebie w pokoju
Właśnie ja bym zadbała w większym stopniu o dietę niż jak o ćwiczenia.. Trzeba będzie zrzucić trochę balastu czyli redukcja czeka.
Użytkownik aniajlover edytował ten post Ponad rok temu
„Be strong, u never know who you are inspiring”
Napisano Ponad rok temu
Dzięki za odpowiedź, w takim razie zajmę się redukcją. Na siłownię chyba i tak się zapiszę.
Napisano Ponad rok temu
To zależy od Ciebie ja jednak proponuje takim początkowym by zaczęli od treningu z własną masą ciała, bo to niesamowite przygotowanie siebie, organizmu no i mięśni do takiego mocnego treningu na siłowni z wolnymi ciężarami
Jeśli od razu masz zamiar zacząć od siłowni, to FBW wystarczy, 3x/week
Napisano Ponad rok temu
Dzięki wielkie
Ile ma trwać ta redukcja? Do czasu kiedy sam nie zdecyduję żeby podbijać kalorie i już robić masę czy jest jakiś optymalny okres?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak już zdecydujesz się na siłownie to staraj się być jak najbardziej regularnym, bo to daje najlepsze efekty. Jedz zdrowo i skupiaj się na treningach to po 3-4 mscach zauważysz już niezłe rezultaty.
Napisano Ponad rok temu
Przede wszystkim bądź cierpliwy - jeśli ważysz 79 kg, to powinieneś redukować w tempie od 395 do 790 g tygodniowo.
Oznacza to miesięczne tempo redukcji w granicach od 1580 g (ok. 1,5 kg) do MAKSYMALNIE 3 kg miesięcznie.
Jak to pisał Tadeusz Sowiński (jeden z najlepszych dietetyków w Polsce) na łamach portalu PoTreningu:
Dla większości odchudzających się osób optymalnym będzie takie tempo odchudzania, które zakłada utratę od 0,5 do 1% w skali tygodnia (mowa o zmianach w całkowitej masie ciała). Jest to dość szeroki przedział, więc należy podkreślić, że górny zakres jest optymalny dla osób o wyższym poziomie zatłuszczenia, a dolny – dla jednostek z niskim poziomem tkanki tłuszczowej. Dane w literaturze sugerują, że w przypadku sportowców z prawidłowym składem ciała korzystniej byłoby mieścić się w zakresie od 0,5 do 0,7% tygodniowo, a badania przeprowadzone na kulturystach pokazują, że tempo ubytku masy ciała sięgające 1% powoduje duże straty w muskulaturze.
Dla przypomnienia dodam, że aby wyliczyć tempo utraty wagi ciała na poziomie od 0,5 do 0,7 % tygodniowo należy:
pomnożyć 79 razy 0,005
Dla 6% będzie to ------> 79 razy 0,006
Dla 7% będzie to ------> 79 razy 0,007
Redukcję najlepiej prowadzić do takiego momentu, żeby na stojąco bez wciągania brzuch był płaski lub nawet żeby dodatkowo była widoczna tzw. kresa biała biegnąca od mostka aż do pępka i ogólnie tarka na brzuchu.
Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisałem powyżej:
Dla 6% będzie to ------> 79 razy 0,006
Dla 7% będzie to ------> 79 razy 0,007
a powinienem był napisać:
Dla 0,6% będzie to ------> 79 razy 0,006
Dla 0,7% będzie to ------> 79 razy 0,007
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.