Witam, opracowałem w oparciu o różne tematy, filmy, artykuły dostępne w internecie "swój" plan progresji, chciałbym prosić o ocenę poniższego planu i ewentualne poprawki/rady itd ![]()
1. Podciąganie podchwytem (cel 5x5) - po osiągnięciu 5x5 od razu wbijam na obciążenie
2. Podciąganie nachwytem z gumą (cel 5x5) - po osiągnięciu 5x5 przechodzę na to samo ćwiczenie bez pomocy gumy - dalsza progresja to podciąganie szerokim nachwytem i na koniec dodam obciążenie.
3. Podciąganie australijskie wąskim podchwytem - tutaj ćwiczenie dodane typowo pod pompowanie, gdy stwierdzę że nie przynosi już efektów - zamienię na podciąganie wąskim podchwytem jednak już na większym zakresie powtórzeń, prawdopodobnie na 8-10 się zatrzymam i później sukcesywnie dodam ciężaru.
4. Wyprost przedramion z gumą 3x12 - tutaj będę doczepiał obciążenia do gumy by wzmocnić triceps - następnie przejdę na dipy (obecnie brak możliwości wykonywania)
5. Pompki pike 5x5 - tutaj progresja poprzez zmniejszanie odległości nóg od rąk, następnie nogi na podwyższenie, a dalej się coś wymyśli już pod stanie na rękach ![]()
6. Pompki na paraletkach z pauzą na dole - 4xMAX tutaj typowa hipertrofia, zwiększanie liczby powtórzeń, później może dodanie gumy oporowej jak już będzie full za łatwo ![]()
7. Pseudo push ups na kolanach 5x5 - tutaj na razie progresja będzie na kolanach poprzez zbliżenie ułożenia dłoni do bioder, a później powstanie z kolan
8. Pompki wąskie - jak w punkcie 6, z tym że progresja ułożenia rąk do diamentu z czasem ![]()
To tyle, trochę sie rozpisałem
Ma sens taka rozpiska oczywiście zajmie mi to z pół roku jak nie rok
Chcę cisnąć jednym planem i tylko go utrudniać.
Wykonuję go 2-3x w tygodniu w zależności od ilości czasu . Co do brzucha zawsze na koniec treningu wrzucam 2 ćwiczenia w 3 seriach (mam wybranych 6 ćwiczeń, część z nich również będę progresował jak np. hollow body do pełnego wyprostu nóg, czy core compression do l-sita, również jest progresja ciężaru w russian twist).
Mam jeszcze jedno pytanie do Maksyma. Jak wygląda Twój trening nóg, śledzę kanał yt, treningi góry ciała są kozackie, ale zawsze zastanawia mnie jak trenują nogi street workouterzy. ![]()
Pozdro!

FaceBook