Witam chciałbym prosić o ocenę obecnego planu opartego na kalistenice, oraz ocenieniu czy taka forma rozgrzewki przed treningiem jest optymalna.
Plan
Podciąganie nachwytem
Pompki
Pike
Podciąganie podchwytem
Pompki w oparciu o ławkę (ręce i nogi na jednym poziomie)
Rozgrzewka:
Posiłkowałem się tutaj tymi filmikami - w mojej opinii są jak najbardziej okej, ale chcę poznać zdanie bardziej doświadczonych osób na ten temat
Oczywiście moja rozgrzewka nie jest kalką tej z filmiku, ponieważ kolejność i dobór niektórych ćwiczeń zrobiłem "po swojemu" mianowicie dodałem/zmieniłem :
- aktywację części wstępującej mięśnia czworobocznego
- aktywację mięśnia zębatego przedniego przy ścianie z gumą
- rotację zewnętrzną wykonuję bez gumy, jednocześnie obie kończyny (łokieć mocno wciśnięty przy tułowiu tak aby wyeliminować kompensację zwiększającą zakres ruchu)
- praktycznie brak ruchów rotacyjnych - bark rozgrzewam poprzez wykonanie zgięcia, wyprostu, odwodzenia i przywodzenia oraz ruchów horyzontalnych - odwodzenie/przywodzenie) oraz ćwiczenie polegające na wyniesieniu sztangi jak najdalej za głowę przy prostych ramionach jako "mobilizacja"
- jako uzupełnienie dodałem również ćwiczenie rotatorów wewnętrznych - w leżeniu na plecach dociskam sztangą bark i wykonuję ruch przedramieniem w kierunku podłogi - sztanga jest po to aby nie wysuwać barku w przód przy wykonywaniu rotacji, po tym ćwiczeniu wykonuję kilka luźnych ruchów.
- pytanie, czy wall extension można wykonywać równie dobrze na podłodze jako łatwiejszą wersje tego ćwiczenia?
- po tym wszystkim wykonuję 3 obwody mini planu składającego się z:
a) hollow body
plank
c) walkout - ćwiczenie na rękach jako łatwiejsza wersja ćwiczenia z kółkiem
d) nożyce z krótkimi fazami izometrycznymi - jak na filmiku z resztą
Czy taka forma treningu jest w porządku? Czy może dodać jakiś rozruch jeszcze typu bieg w miejscu, pajacyki itd? Dodam że przed pierwszym podciąganiem robię po 1 serii podciągania australijskiego nachwytem i podchwytem, a przed pompkami - pompki z rękami na podwyższeniu. Ewentualnie co dodać do treningu głównego. Trening nóg robię jednak nie jest on celem mojego forumowego tematu.
Celem jest nabranie masy mięśniowej - liczę kcal, choć teraz zrobiłem tygodniową przerwę sprawdzającą czy bez liczenia potrafię manipulować posiłkami tak aby również ta waga szła w górę
Z góry dzięki za odpowiedzi pozdrawiam.