Kiedy lepiej zrobić cardio ?
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanie dotyczące treningu cardio (rower/ bieganie). Konkretnie chodzi mi o to kiedy będzie efektywniejszy. Trening cardio w godzinach porannych ( 9 - 10 ) a wieczorem trening siłowy ogólnorozwojowy
Czy lepiej tego nie rozdzielać i zrobić cardio wieczorem tuż po treningu siłowym ?
Jakie są wasze opinie ?
Pzdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja tam robiłem po treningu interwały 20 minut i było dobrze.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zapraszam na mój fanpage
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Trening aerobowy, trening o niskiej intensywności ale o długim czasie trwania. W czasie treningu aerobowego organizm wykorzystuje kwasy tłuszczowe jako związki wysokoenergetyczne dające energie. Trening aerobowy ma na celu podkręcenia tempa przemiany materii oraz w celu zwiększenia wydatku energetycznego (zapotrzebowania). Aeroby przynoszą najlepsze efekty po treningu siłowym o charakterze bez tlenowym, jednak w trakcie takiego treningu nie spalamy tkanki tłuszczowej, ponieważ w trakcie treningu siłowego bardzo mocno podnosi się poziom kwasu mlekowego i nasz organizm zaczyna go wykorzystywać jako związek wysoko energetyczny. Trening aerobowy wykonywany na czczo powoduje spalanie tkanki tłuszczowej, jednak porównując go do interwału przynosi on bardzo małą korzyść w celu przyspieszenia metabolizmu. Trening aerobowy nie powinien trwać dłużej niż 60 minut. Jeżeli wykonujemy trening aerobowy po treningu siłowym powinniśmy zaopatrzyć się w suplementy około treningowe takie jak węglowodany, ewentualnie aminokwasy lub kreatyna. Jeżeli wykonujemy trening aerobowy rano na czczo, nie po treningu to powinniśmy zabezpieczyć się w podstawowe aminokwasy np TAA (aminokwasy proste) po to aby nie wpadać w stan kataboliczny. Bardzo dobrym rozwiązaniem w celu uniknięcia katabolizmu jest podzielenie treningu aerobowego na 2 sesje treningowe w ciągu dnia czyli 20-30 na czczo, a drugą sesje po treningu siłowym (zabezpieczając się w suplementy). Trening aerobowy bez połączenia z treningiem siłowym jest dużo wolniejszym procesem w spalaniu tkanki tłuszczowej (kobiety głównie).
Mój DT #BedeBestia http://www.fabrykasily.pl/topic/115291-dt-bedebestia-street-workout
Napisano Ponad rok temu
A robione z rana podnoszą metabolizm na resztę dnia