Zacznijmy od tego, że to pytanie kieruje do tych bardziej doświadczonych. Nie interesuje mnie jak rzadkie i jak słabe jest jakieś ćwiczenie tylko jak bardzo jest kontuzjogenne. Nie chce odpowiedzi typu każde ćwiczenie może dać kontuzje, bo równie dobrze można posłużyć się chodzeniem - jak źle chodzisz to też złamiesz nogę czy uszkodzisz stawy. Nie ma różnicy jakiego to typu ćwiczenie - czy to crossfit, czy sw, czy takie typowo siłowe, czy nawet jakaś maszyna, wszystko jedno. Chciałbym wiedzieć czego albo się wystrzegać, albo mieć szczególną uwagę.
Najbardziej kontuzjogenne ćwiczenia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wpisz sobie w wyszukiwarkę Google takie hasło jak:
destrukcja siłowa ćwiczenia które niszczą twój organizm - część II
znajdziesz w ten sposób serię artykułów składającą się aż z pięciu części.
Poza tym wpisz w Google hasło:
articles/2846/najgrozniejsze-cwiczenia-na-maszynach
Ściągnij sobie w formacie PDF książkę Frederica Delaviera "Atlas treningu siłowego".
Możesz też ją kupić na Allegro, a konkretnie "Atlas treningu siłowego wydanie II".
Znajdziesz w niej informacje o treningu wszystkich mięśni, nie tylko o tym jakie ćwiczenia angażują które głowy danego mięśnia i o technice wykonywania poszczególnych ćwiczeń ale również - co jest bardzo ważne - jak uniknąć większości kontuzji związanych z uprawianiem kulturystyki, fitnessu i ogólnie rzecz biorąc treningów siłowych.
Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Push Pull Legs
- Ponad rok temu
-
Plan Treningowy Siła Masa od Haroldka
- Ponad rok temu
-
Co o tym sądzicie?
- Ponad rok temu