Rozbudowa klatki piersiowej + brzucha.
Napisano Ponad rok temu
I tak zaczynając chciałbym powiedzieć ze dopiero zaczynam swoją przygodę z treningami i w chwili obecnej moja wiedza na ten temat jest praktycznie zerowa. Moim planem jest rozbudowa klatki piersiowej oraz wyrobienie mięśni brzucha dlatego też otworzyłem sobie plan treningowy na podstawie planu który tutaj znalazłem. Wygląda on tak :
A
1. Martwy ciąg 3-4s 10p
2. Wyciskanie stojąc 3-4s 10p
3. Rozpietki 3-4s 10p
B
1. Pająk 2-3s 20p
2. Sprężyna 2-3s 20p
3. Paczka 2-3s 20p
C
1. Przysiady 3-4s 10p
2. Wioslowanie 3-4s 10p
3. Dipsy 3-4s 10p
D
1. Crunch 2-3s 20p
2. Brzuszki z rotacja 2-3s 10p
3. Wspiecia górskie 2-3s 1min.
Jest to plan siłowy przeplatane z ćwiczeniami na brzuch jestem amatorem i wiem o tym doskonale ale wiem też ze tutaj są profesjonaliści i właśnie liczę na waszą pomoc! Jeżeli uważacie że plan jest do modyfikowania z powodu niezgodności następujących po kolei za sobą cwiczen to chętnie zobaczę propozycje wasze tylko poproszę jeszcze o wyjaśnienie dlaczego tak a nie inaczej powinno być.
I jeszcze jedno... nie przemawia za mną część C tego planu ale nie wiem czym zastąpić te 3 ćwiczenia... jakieś propozycje?
Napisano Ponad rok temu
Ćwiczyć powinno się całe ciało, zwłaszcza jeśli nie ma się przeciwwskazań zdrowotnych. Pamiętaj o treningu barków
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Większości osób wydaje się tylko, że mają duże obwody ud.
Jeśli ktoś ma 111 cm w klacie, to powinien mieć też 40 cm w ramieniu, 60 cm w udzie, 40 cm w łydce.
Jeśli ktoś ma 120 cm w klacie, to powinien też mieć 43 cm w ramieniu, 65 cm w udzie, 43 cm w łydce.
Z resztą zobacz co napisałem pewnemu użytkownikowi tego forum, który twierdził, że nie musi trenować nóg na siłowni, bo regularnie biega:
http://forum-kultury...w/#entry1412025
Dalej uważasz, że masz duży obwód uda ??
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wszelkie pomiary wykonujemy najlepiej z samego rana po przebudzeniu, kiedy mięśnie są ostudzone. Centymetra nie naciągamy ani nie pozostawiamy zbyt luźno (!). Pomiary tak jak na rysunku - szyja górna część, napięty biceps, klatka neutralnie bez wdechu, przedramię prostej ręki, pas jako najwęższe miejsce nad biodrami pod pępkiem, biodra przy wystających kościach w najszerszym obwodzie, udo i łydka prostej nogi w największym obwodzie.
Np. biceps mierzy się po uniesieniu ramienia i napięciu go, klatkę mierzy się na wysokości sutków ale na wydechu i bez napinania, nadgarstek mierzy się w miejscu w którym się on zgina, ale nie wtedy kiedy jest zgięty tylko kiedy jest wyprostowany, łydkę mierzy się w najszerszym miejscu wtedy kiedy noga w kolanie jest wyprostowana.i stoimy na ziemii na dwóch nogach.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Martwego ciągu musi Cię ktoś nauczyć, np. jakiś dobry trener osobisty lub jeszcze lepiej - tróboista siłowy.
Co do innych ćwiczeń - jeśli masz do wyboru tylko trening w domu postaw na:
- wykroki ze sztangielkami lub przysiady bułgarskie (ze sztangielkami) lub hack-przysiady ze sztangą
- podciąganie na drążku (plecy)
- inwerted rows (plecy)
- pompki męskie z rozstawem dłoni szerszym niż na szerokość barków (klatka)
- pompki na kolanach z rostawem dłoni na szerokość barków (triceps, klatka)
- uginanie przedramion ze sprężyną ekspandera (biceps)
- pompki pikowe (barki) lub dla bardziej zaawansowanych pompki w staniu na rękach
Jeszcze jest pewnie parę ćwiczeń na których mógłbyś bazować ale zapytaj o to jakiegoś specjalistę od treningu kalistenicznego, np. Maksyma Riznyka.
Napisano Ponad rok temu
Do Maksyma pisać na priv.?
Napisano Ponad rok temu
Napisz na priv prośbę o ułożenie Ci domowego treningu.
Maksym jest tutaj znany jako specjalista od kalisteniki i street workoutu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Można uczyć się na błędach swoich lub cudzych.
Za jednym razem może nic Ci się nie stało złego z kręgosłupem, ale na wszelki wypadek daj swojemu kręgosłupowi i mięśniom pleców conajmniej tydzień odpoczynku i nie przeciążaj go przez ten czas.
Technikę martwego ciągu musisz najpierw zobaczyć u kogoś kto na pewno robi go prawidłowo, a następnie musisz pod okiem tej osoby zacząć z minimalnym ciężarem (gryf sztangi + maksymalnie 1 talerz 10 kg po prawej stronie i 1 talerz 10 kg po lewej stronie) i ta osoba musi korygować Twoje błędy techniczne.
Dopiero jak po kilku - kilkunastu treningach opanujesz bardzo dobrze technikę martwego ciągu możesz się brać za zwiększanie ciężarów w tym ćwiczeniu.
Nie zapominaj, że przed cięższymi seriami właściwymi w martwym ciągu należy zawsze zrobić minimum 1, a najlepiej 2 serie rozgrzewkowe, np. 1 seria z obciążeniem umożliwiającym wykonanie 20 powtórzeń i druga seria z obciążeniem takim, żebyś wykonał 15 powtórzeń.
Podsumowując - najpierw daj swojemu kręgosłupowi odpocząć przez conajmniej tydzień, potem przez kilka - kilkanaście treningów pod okiem doświadczonego trenera naucz się poprawnej techniki martwego ciągu i dopiero po tym czasie możesz zacząć nieco zwiększać obciążenia.
Napisano Ponad rok temu
A jak ktoś nie ma dostępu do trenera czy bardziej wprawionych osób?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ile zjadasz białka w diecie ?
Jeśli ważysz 77 kg, to nie ma potrzeby zjadać więcej w diecie niż 154 g białka - więcej wcale nie znaczy lepiej.
Co do odżywki białkowej, to stosuj wg. braków białka w diecie, od jednego do dwóch razy dziennie jedną porcję (np. jedna porcja ok. 30 - 60 minut po treningu, albo jedna porcja rano, a druga 30 minut po treningu).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
RychuP, muszę Cię niestety rozczarować. Nie posiadam diety. Tzn.w chwili obecnej nie stosuje tj. i nie stosowałem. Wiem, to głupie. Chce zacząć ćwiczyć a nie trzymam diety. Może przez to moje efekty ćwiczeń będą kiepskie ale lepsze to jak bym miał nic nie robić ze swoim ciałem. Nie mam diety ponieważ mnie nie stac? Może to dziwne, moje posiłki dzienne praktycznie nie zawierają białka. Pewnie teraz większość się zdziwi ale ja przeważnie jem tylko kanapki. Sporadycznie w ciągu tygodnia dwa lub trzy razy zdarzy się coś ciepłego zjeść. Do takiego trybu jestem niestety już przyzwyczajony. Zresztą, żeby trzymać dietę trzeba się zdrowo odżywiać a za tym idzie przeważnie trochę więcej kasy (przynajmniej tak mi sie wydaje i jest to tylko moje zdanie). Na dodatku w moim przypadku plan dietetyczny tez by ktoś musiał napisać bo się na tym nie znam a za tym lecą kolejne koszta.
Bez diety nie ma sensu ćwiczyć, bo jak już ukończysz początkową fazę to będziesz albo bardzo chudł albo bardzo wolno rosnąć. A co do samej diety to najważniejszy jest przede wszystkim bilans kaloryczny - jak go utrzymasz można to już w jakimś stopniu nazwać dietą, a ciało wie czy ma rosnąć czy gubić. Jak jesz kanapki to pogryzaj nimi twarożek lub nawet nim smaruj kanapki. Co do samych kanapek najlepiej ciemno pieczywo. Popijaj sobie mlekiem.
Czy drożej? Zależy co kupujesz i jak sobie to układasz.
No to może warto się zainteresować tematem? Wiedza czego nie jeść i jakie produkty są pełnowartościowe już coś daje. Działania słodzików i konserwantów, ich wpływ na zdrowie. Z resztą dieta - to tak samo jak z siłownią po co wydawać na nią pieniądze jak nie masz diety?
Napisano Ponad rok temu
No ja bym tak nie rzucał hasłem "bez diety nie ma sensu ćwiczyć...."
Owszem wyniki mogą być nie do końca proporcjonalne do naszych oczekiwań ale lepszy jest
ruch niż siedzenie na kanapie
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zapraszam na mój fanpage
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Panowie, w opakowaniu białka była miarka. Na tej miarce jest oznaczenie "70ml" i pytanie... 1ml odpowiada 1g bialka?
Maksym, sprawdź skrzynkę pocztową