Pieczone ziemniaki
Napisano Ponad rok temu
Zazwyczaj kroję w słupki na wzór frytek lub po prostu na plasterki. Wcześniej marynuje w zalewie z oleju ryżowego i przypraw (pieprz indyjski, czerwona słodka papryka, pieprz biały) aby potem piec w piekarniku na papierze do pieczenia. Od czasu do czasu doglądam żeby poprzewracać
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Ja kroje mniejsze ziemniaki na 4 duże na 6 części.
Posypuje przyprawą do ziemniaków chyba "prymat", polewam olejem z pestek winogron (na kg ziemniaków ok 40g oleju).
Układam to na siatce która jest w piekarniku, pod spód siatki daje blaszke z papierem pergaminowym ( papier jest na kapiacy olej i wodę z ziemniaków)
Pieke ok 25min z termoobiegiem w temp 175st. Nic nie mieszam nie przewracam.
Wychodzą przepyszne, zawsze dzieci mi podjadają :-)
Napisano Ponad rok temu
Dobrym sposobem może być także ziemniak z folii aluminiowej - dużą pyrę lekko podgotowujemy (najlepiej w łupce) i gdy będzie troszkę miękka to ją otwieramy (czyt. robimy nacięcie na X). Następnie do środka wsadzamy posiekany czosnek z cebulką i dodajemy trochę oliwki (lub masła), a także przyprawy. Osobiście jeszcze nie testowałem, ale dostałem taki przepis od znajomego. Jak znajdę więcej czasu i zrobię, to dam znać jak wyszło w praktyce .
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Ja zamiast ziemniaków pieczonych bardziej lubię ziemniaki tzw. po cabańsku albo prażone. Przygotowuje się je z dodatkiem kiełbasy, boczku, przypraw, cebuli. Są przyszne i można je jeść z kefirem lub też z jakimś mięsnym dodatkiem
Napisano Ponad rok temu
Ja zamiast ziemniaków pieczonych bardziej lubię ziemniaki tzw. po cabańsku albo prażone. Przygotowuje się je z dodatkiem kiełbasy, boczku, przypraw, cebuli. Są przyszne i można je jeść z kefirem lub też z jakimś mięsnym dodatkiem
Przybliż temat bo brzmi naprawdę ciekawie. Choć te dodatki kiełbasy i boczku to raczej polecane dla masujących .
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Potrawa jest pyszna, ale na redukcję na pewno się nie nadaje.
Przepis jest prosty, możliwy do przygotowania w warunkach domowych, ale oryginalny przepis zakłada, że przygotowuje się go w naczyniu ceramicznym na ognisku bez przykrycia. Jeżeli chcemy zrobić w domu to na zwykłej kuchence, w żeliwnym garnku. Na początek daje się smalec lub skórę z boczku. Musi się to dość dobrze wytopić. Dalej daje się ziemniaki pokrojone w ćwiartki (lub mniejsze kawałki - jak kto lubi), do tego daje cebule, marchewkę w talarkach, plastry kiełbasy, boczku. Niektórzy dodają jeszcze kapustę lub paprykę, ale ja wolę bez. Na sam koniec dodaje się zieleninę np. pietruszkę a na samym końcu te ziemniaki przykrywa się tylko liścmi kapusty. Całość musi się prażyć aż ziemniaki nie będą dobre. Można czasem przewrócić w garnku, ale można też pozostawić do upieczenia. Są naprawdę świetne
Napisano Ponad rok temu
Potrawa jest pyszna, ale na redukcję na pewno się nie nadaje.
Przepis jest prosty, możliwy do przygotowania w warunkach domowych, ale oryginalny przepis zakłada, że przygotowuje się go w naczyniu ceramicznym na ognisku bez przykrycia. Jeżeli chcemy zrobić w domu to na zwykłej kuchence, w żeliwnym garnku. Na początek daje się smalec lub skórę z boczku. Musi się to dość dobrze wytopić. Dalej daje się ziemniaki pokrojone w ćwiartki (lub mniejsze kawałki - jak kto lubi), do tego daje cebule, marchewkę w talarkach, plastry kiełbasy, boczku. Niektórzy dodają jeszcze kapustę lub paprykę, ale ja wolę bez. Na sam koniec dodaje się zieleninę np. pietruszkę a na samym końcu te ziemniaki przykrywa się tylko liścmi kapusty. Całość musi się prażyć aż ziemniaki nie będą dobre. Można czasem przewrócić w garnku, ale można też pozostawić do upieczenia. Są naprawdę świetne
Brzmi świetnie, dla wszystkich masujących powinno być strzałem w dziesiątkę !
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Potrawa jest pyszna, ale na redukcję na pewno się nie nadaje.
Przepis jest prosty, możliwy do przygotowania w warunkach domowych, ale oryginalny przepis zakłada, że przygotowuje się go w naczyniu ceramicznym na ognisku bez przykrycia. Jeżeli chcemy zrobić w domu to na zwykłej kuchence, w żeliwnym garnku. Na początek daje się smalec lub skórę z boczku. Musi się to dość dobrze wytopić. Dalej daje się ziemniaki pokrojone w ćwiartki (lub mniejsze kawałki - jak kto lubi), do tego daje cebule, marchewkę w talarkach, plastry kiełbasy, boczku. Niektórzy dodają jeszcze kapustę lub paprykę, ale ja wolę bez. Na sam koniec dodaje się zieleninę np. pietruszkę a na samym końcu te ziemniaki przykrywa się tylko liścmi kapusty. Całość musi się prażyć aż ziemniaki nie będą dobre. Można czasem przewrócić w garnku, ale można też pozostawić do upieczenia. Są naprawdę świetne
Super przepis. Prosty w wykonaniu.
Napisano Ponad rok temu
jeśli możesz użyć tłuszczyu to możesz pokroić ziemniaki w słupki lub talarki, skropić nieco olejem lub oliwą i piec w piekarniku tak jak frytki, można też upiec ugotowane ziemniaki (wstadzić je na chwilę z przyprawami do piekarnika, aż się zrumienią), beztłuszczowo można upiec ziemniaka z folii aluminiowej lub takiej do pieczenia, do smaku można najwyżej dorzucić trochę masełka po wyjęciu pyrów
Napisano Ponad rok temu
Ewentualnie zamiast foli aluminiowej możesz użyć papieru do pieczenia. Pamiętaj jednak żeby wtedy co jakiś czas obracać ziemniaki by nie uległy przypaleniu .
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jakiś dobry pomysł na sos/ dip ? :D
- Ponad rok temu
-
Szybkie przekąski
- Ponad rok temu
-
Ile moze stac twarog
- Ponad rok temu
-
Ile kcal w ugotowanej kaszy?
- Ponad rok temu
-
Zmiana w diecie
- Ponad rok temu
-
Lody białkowe bez cukru ? vs lody na mase !
- Ponad rok temu
-
Fit sosy z zastosowaniem cebuli :)
- Ponad rok temu
-
Pudding proteinowy, ponad 80g białka !
- Ponad rok temu
-
Problem ze słodyczami
- Ponad rok temu
-
Pizza brokułowa low carb!! :)
- Ponad rok temu