Pieczone ziemniaki
Napisano Ponad rok temu
Zazwyczaj kroję w słupki na wzór frytek lub po prostu na plasterki. Wcześniej marynuje w zalewie z oleju ryżowego i przypraw (pieprz indyjski, czerwona słodka papryka, pieprz biały) aby potem piec w piekarniku na papierze do pieczenia. Od czasu do czasu doglądam żeby poprzewracać ![]()
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Ja kroje mniejsze ziemniaki na 4 duże na 6 części.
Posypuje przyprawą do ziemniaków chyba "prymat", polewam olejem z pestek winogron (na kg ziemniaków ok 40g oleju).
Układam to na siatce która jest w piekarniku, pod spód siatki daje blaszke z papierem pergaminowym ( papier jest na kapiacy olej i wodę z ziemniaków)
Pieke ok 25min z termoobiegiem w temp 175st. Nic nie mieszam nie przewracam.
Wychodzą przepyszne, zawsze dzieci mi podjadają :-)
Napisano Ponad rok temu
Dobrym sposobem może być także ziemniak z folii aluminiowej - dużą pyrę lekko podgotowujemy (najlepiej w łupce) i gdy będzie troszkę miękka to ją otwieramy (czyt. robimy nacięcie na X). Następnie do środka wsadzamy posiekany czosnek z cebulką i dodajemy trochę oliwki (lub masła), a także przyprawy. Osobiście jeszcze nie testowałem, ale dostałem taki przepis od znajomego. Jak znajdę więcej czasu i zrobię, to dam znać jak wyszło w praktyce
.
Napisano Ponad rok temu
Ja zamiast ziemniaków pieczonych bardziej lubię ziemniaki tzw. po cabańsku albo prażone. Przygotowuje się je z dodatkiem kiełbasy, boczku, przypraw, cebuli. Są przyszne i można je jeść z kefirem lub też z jakimś mięsnym dodatkiem ![]()
Napisano Ponad rok temu
Ja zamiast ziemniaków pieczonych bardziej lubię ziemniaki tzw. po cabańsku albo prażone. Przygotowuje się je z dodatkiem kiełbasy, boczku, przypraw, cebuli. Są przyszne i można je jeść z kefirem lub też z jakimś mięsnym dodatkiem
Przybliż temat bo brzmi naprawdę ciekawie. Choć te dodatki kiełbasy i boczku to raczej polecane dla masujących
.
Napisano Ponad rok temu
Potrawa jest pyszna, ale na redukcję na pewno się nie nadaje.
Przepis jest prosty, możliwy do przygotowania w warunkach domowych, ale oryginalny przepis zakłada, że przygotowuje się go w naczyniu ceramicznym na ognisku bez przykrycia. Jeżeli chcemy zrobić w domu to na zwykłej kuchence, w żeliwnym garnku. Na początek daje się smalec lub skórę z boczku. Musi się to dość dobrze wytopić. Dalej daje się ziemniaki pokrojone w ćwiartki (lub mniejsze kawałki - jak kto lubi), do tego daje cebule, marchewkę w talarkach, plastry kiełbasy, boczku. Niektórzy dodają jeszcze kapustę lub paprykę, ale ja wolę bez. Na sam koniec dodaje się zieleninę np. pietruszkę a na samym końcu te ziemniaki przykrywa się tylko liścmi kapusty. Całość musi się prażyć aż ziemniaki nie będą dobre. Można czasem przewrócić w garnku, ale można też pozostawić do upieczenia. Są naprawdę świetne ![]()
Napisano Ponad rok temu
Przepis jest prosty, możliwy do przygotowania w warunkach domowych, ale oryginalny przepis zakłada, że przygotowuje się go w naczyniu ceramicznym na ognisku bez przykrycia. Jeżeli chcemy zrobić w domu to na zwykłej kuchence, w żeliwnym garnku. Na początek daje się smalec lub skórę z boczku. Musi się to dość dobrze wytopić. Dalej daje się ziemniaki pokrojone w ćwiartki (lub mniejsze kawałki - jak kto lubi), do tego daje cebule, marchewkę w talarkach, plastry kiełbasy, boczku. Niektórzy dodają jeszcze kapustę lub paprykę, ale ja wolę bez. Na sam koniec dodaje się zieleninę np. pietruszkę a na samym końcu te ziemniaki przykrywa się tylko liścmi kapusty. Całość musi się prażyć aż ziemniaki nie będą dobre. Można czasem przewrócić w garnku, ale można też pozostawić do upieczenia. Są naprawdę świetne
Brzmi świetnie, dla wszystkich masujących powinno być strzałem w dziesiątkę
!
Napisano Ponad rok temu
Przepis jest prosty, możliwy do przygotowania w warunkach domowych, ale oryginalny przepis zakłada, że przygotowuje się go w naczyniu ceramicznym na ognisku bez przykrycia. Jeżeli chcemy zrobić w domu to na zwykłej kuchence, w żeliwnym garnku. Na początek daje się smalec lub skórę z boczku. Musi się to dość dobrze wytopić. Dalej daje się ziemniaki pokrojone w ćwiartki (lub mniejsze kawałki - jak kto lubi), do tego daje cebule, marchewkę w talarkach, plastry kiełbasy, boczku. Niektórzy dodają jeszcze kapustę lub paprykę, ale ja wolę bez. Na sam koniec dodaje się zieleninę np. pietruszkę a na samym końcu te ziemniaki przykrywa się tylko liścmi kapusty. Całość musi się prażyć aż ziemniaki nie będą dobre. Można czasem przewrócić w garnku, ale można też pozostawić do upieczenia. Są naprawdę świetne
Super przepis. Prosty w wykonaniu.
Napisano Ponad rok temu
jeśli możesz użyć tłuszczyu to możesz pokroić ziemniaki w słupki lub talarki, skropić nieco olejem lub oliwą i piec w piekarniku tak jak frytki, można też upiec ugotowane ziemniaki (wstadzić je na chwilę z przyprawami do piekarnika, aż się zrumienią), beztłuszczowo można upiec ziemniaka z folii aluminiowej lub takiej do pieczenia, do smaku można najwyżej dorzucić trochę masełka po wyjęciu pyrów ![]()
Napisano Ponad rok temu
Ewentualnie zamiast foli aluminiowej możesz użyć papieru do pieczenia. Pamiętaj jednak żeby wtedy co jakiś czas obracać ziemniaki by nie uległy przypaleniu
.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Jakiś dobry pomysł na sos/ dip ? :D- Ponad rok temu
-
Szybkie przekąski- Ponad rok temu
-
Ile moze stac twarog- Ponad rok temu