j/w
Jakiś dobry pomysł na sos/ dip ? :D
Napisano Ponad rok temu
Mój ulubiony i najłatwiejszy - jogurt naturalny+przyprawy+żółtko jaja. razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (mocno doprawiamy), a następnie możemy wrzucać usmażone mięso wraz z ugotowanym makaronem próbowałem tak robić sosy szczypriokowe, paprykowe, pomidorowe na bazie suszonych czy musztardowy z curry. W przypadku tego ostatniego dodajemy łyżkę musztardy do bazy.
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
jogurt+ kilka ząbkóe czosnku i gotowe mozna też zrobić taki sos jak na pizzę, czyli zblendować pomidory(bez nasion) i dodać bazylię, oregano, sól i pieprz
Napisano Ponad rok temu
- 3 łyżki cukru lub miodu
- 1/2 szklanki soku z ananasów (zalewa lub wyciskany)
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (ew. ketchupu)
- 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ja robię coś takiego tylko to jedynie przy masie i od czasu do czasu ale mój ulubiony
"Twoje życie staje się lepsze tylko kiedy Ty stajesz się lepszym"
Brian Tracy
Napisano Ponad rok temu
- 3 łyżki cukru lub miodu
- 1/2 szklanki soku z ananasów (zalewa lub wyciskany)
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (ew. ketchupu)
- 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ja robię coś takiego tylko to jedynie przy masie i od czasu do czasu ale mój ulubiony
Super, do czego takowy sos stosujesz najczęściej?
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Dorzucam kurczaka i wrzucam do ryżu (link usunięty), czy do kanapek z mięskiem. Musisz popróbować pasuję do dużej ilości potraw.
Robię też taki, też może ci Się spodobać:
- śmietana 12% „Piątnica” 100g
- - majonez 3 łyżki
- - chrzan tarty 3-4 łyżki
- - sól, cukier do smaku
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Ten sos tez różnie wrzucam, i bardzo polecam bo jest troszke ostry im coś ostrejse tym szybciej spalamy.
Użytkownik Abetalipoproteinemia edytował ten post Ponad rok temu
"Twoje życie staje się lepsze tylko kiedy Ty stajesz się lepszym"
Brian Tracy
Napisano Ponad rok temu
Dorzucam kurczaka i wrzucam do ryżu (link usunięty), czy do kanapek z mięskiem. Musisz popróbować pasuję do dużej ilości potraw.
Robię też taki, też może ci Się spodobać:
- śmietana 12% „Piątnica” 100g
- - majonez 3 łyżki
- - chrzan tarty 3-4 łyżki
- - sól, cukier do smaku
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
Ten sos tez różnie wrzucam, i bardzo polecam bo jest troszke ostry im coś ostrejse tym szybciej spalamy.
Super! Jak tylko wejdę na masówkę to z pewnością któryś z tych sosów wypróbuję. Wielkie dzięki i w razie czego wrzucaj kolejne przepisy!
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Co do chrzanu, to ostatnio spotkałem się z przepisem, który robi się ze świeżych pomidorów, chrzanu oraz żurawiny. Też musi być całkiem ok. ;P
Napisano Ponad rok temu
Ostatni sos, który robiłem dla dziewczyny:
Na oliwce z oliwek podsmażamy cebulę i pomidory koktajlowe pod przykryciem. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem i imbirem. Gdy sos nieco zgęstnieje dodajemy wody. Całość dusimy. Następnie dodajemy łyżeczkę musztardy chrzanowej.
Mówiła, że smaczne. Raczej nie miałaby powodów by kłamać .
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Podsmażona cebulka, do tego połowa małego słoiczka z przecierem pomidorowym (albo mieszasz z piersią z kurczaka i masz mega sztos smak, albo zalewasz do kubeczka wrzątkiem i wylewasz sobie jako ketchup, lepsze to na pewno od kepuczu). Jak dla mnie spoko, biorąc pod uwagę sekundę roboty.
Napisano Ponad rok temu
Tyle, że przecier w większości przypadków posiada tak samo masę konserwantów i cukru jak keczup. Postawiłbym tutaj na passatę pomidorową lub rozdrobnione pomidory w puszce.
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Daje zmiazdrzone ząbki czosnku do tego przyprawy łyżka oliwy i śmietana i mieszam..
Napisano Ponad rok temu
Zawsze spotykałem się z sosem czosnkowym, do którego dodatkowo dawało się trochę majonezu, ale ten wyżej też muszę wypróbować.
Napisano Ponad rok temu
Ja mam kilka patentów:
Na słodko:
- śmietana 30% + trochę syropu bez kcal
- żółtko + białko w proszku (smakowe)
- jogurt naturalny + białko w proszku (smakowe)
Na wytrawnie:
- żółtko + kakao prawdziwe
- jogurt naturalny + czosnek w proszku
A jak nie chce mi się kombinować to zazwyczaj białko + woda (tu smakowe, najlepiej spisuje się 100% Whey Protein ze względu na duży wybór smaków i na to, że nie powstają gródki a samo białko bardzo "zagęszcza" cały sos, próbowałem z innymi, ale albo wodniste jest albo gródki powstają)
A dodatkowo jak chcemy sos zagęścić (obojętnie jakie) to polecam siemię lniane mielone (praktycznie nie ma smaku a zagęszcza bardzo już niewielka ilość)
Napisano Ponad rok temu
Musze wypróbować
Napisano Ponad rok temu
Ciekawy pomysł i jeżeli będę miał tylko okazję to wypróbuję.
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Najlepszy dip
awocado
cebulka
jajko
pieprz
sól
trochę cytryny
Wszystko oczywiście dokładnie rozgnieść ( mozna zblendować)
O wiele lepszy niż sklepowe.
Napisano Ponad rok temu
Najlepszy dip
awocado
cebulka
jajko
pieprz
sól
trochę cytryny
Wszystko oczywiście dokładnie rozgnieść ( mozna zblendować)
O wiele lepszy niż sklepowe.
Ponawiam prośbę o nieodświeżane starych wątków!
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Często robię sos słodko-kwaśny. Świetnie sprawdza się do sajgonek.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Szybkie przekąski
- Ponad rok temu
-
Ile moze stac twarog
- Ponad rok temu
-
Ile kcal w ugotowanej kaszy?
- Ponad rok temu
-
Zmiana w diecie
- Ponad rok temu
-
Lody białkowe bez cukru ? vs lody na mase !
- Ponad rok temu
-
Fit sosy z zastosowaniem cebuli :)
- Ponad rok temu
-
Pudding proteinowy, ponad 80g białka !
- Ponad rok temu
-
Problem ze słodyczami
- Ponad rok temu
-
Pizza brokułowa low carb!! :)
- Ponad rok temu
-
Kurczak po chińsku - prosty z piekarnika [YouTube]
- Ponad rok temu