j/w
Jakiś dobry pomysł na sos/ dip ? :D
Napisano Ponad rok temu
Mój ulubiony i najłatwiejszy - jogurt naturalny+przyprawy+żółtko jaja. razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (mocno doprawiamy), a następnie możemy wrzucać usmażone mięso wraz z ugotowanym makaronem
próbowałem tak robić sosy szczypriokowe, paprykowe, pomidorowe na bazie suszonych czy musztardowy z curry. W przypadku tego ostatniego dodajemy łyżkę musztardy do bazy.
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
jogurt+ kilka ząbkóe czosnku i gotowe
mozna też zrobić taki sos jak na pizzę, czyli zblendować pomidory(bez nasion) i dodać bazylię, oregano, sól i pieprz
Napisano Ponad rok temu
- 3 łyżki cukru lub miodu
- 1/2 szklanki soku z ananasów (zalewa lub wyciskany)
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (ew. ketchupu)
- 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ja robię coś takiego tylko to jedynie przy masie i od czasu do czasu ale mój ulubiony
"Twoje życie staje się lepsze tylko kiedy Ty stajesz się lepszym"
Brian Tracy
Napisano Ponad rok temu
- 3 łyżki cukru lub miodu
- 1/2 szklanki soku z ananasów (zalewa lub wyciskany)
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (ew. ketchupu)
- 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ja robię coś takiego tylko to jedynie przy masie i od czasu do czasu ale mój ulubiony
Super, do czego takowy sos stosujesz najczęściej?
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Dorzucam kurczaka i wrzucam do ryżu (link usunięty), czy do kanapek z mięskiem. Musisz popróbować pasuję do dużej ilości potraw. ![]()
Robię też taki, też może ci Się spodobać:
- śmietana 12% „Piątnica” 100g
- - majonez 3 łyżki
- - chrzan tarty 3-4 łyżki
- - sól, cukier do smaku
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Ten sos tez różnie wrzucam, i bardzo polecam bo jest troszke ostry im coś ostrejse tym szybciej spalamy. ![]()
Użytkownik Abetalipoproteinemia edytował ten post Ponad rok temu
"Twoje życie staje się lepsze tylko kiedy Ty stajesz się lepszym"
Brian Tracy
Napisano Ponad rok temu
Dorzucam kurczaka i wrzucam do ryżu (link usunięty), czy do kanapek z mięskiem. Musisz popróbować pasuję do dużej ilości potraw.
Robię też taki, też może ci Się spodobać:
- śmietana 12% „Piątnica” 100g
- - majonez 3 łyżki
- - chrzan tarty 3-4 łyżki
- - sól, cukier do smaku
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
Ten sos tez różnie wrzucam, i bardzo polecam bo jest troszke ostry im coś ostrejse tym szybciej spalamy.
Super! Jak tylko wejdę na masówkę to z pewnością któryś z tych sosów wypróbuję. Wielkie dzięki i w razie czego wrzucaj kolejne przepisy!
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Co do chrzanu, to ostatnio spotkałem się z przepisem, który robi się ze świeżych pomidorów, chrzanu oraz żurawiny. Też musi być całkiem ok. ;P
Napisano Ponad rok temu
Ostatni sos, który robiłem dla dziewczyny:
Na oliwce z oliwek podsmażamy cebulę i pomidory koktajlowe pod przykryciem. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem i imbirem. Gdy sos nieco zgęstnieje dodajemy wody. Całość dusimy. Następnie dodajemy łyżeczkę musztardy chrzanowej.
Mówiła, że smaczne. Raczej nie miałaby powodów by kłamać
.
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Podsmażona cebulka, do tego połowa małego słoiczka z przecierem pomidorowym (albo mieszasz z piersią z kurczaka i masz mega sztos smak, albo zalewasz do kubeczka wrzątkiem i wylewasz sobie jako ketchup, lepsze to na pewno od kepuczu). Jak dla mnie spoko, biorąc pod uwagę sekundę roboty.
Napisano Ponad rok temu
Tyle, że przecier w większości przypadków posiada tak samo masę konserwantów i cukru jak keczup. Postawiłbym tutaj na passatę pomidorową lub rozdrobnione pomidory w puszce.
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Daje zmiazdrzone ząbki czosnku do tego przyprawy łyżka oliwy i śmietana i mieszam..
Napisano Ponad rok temu
Zawsze spotykałem się z sosem czosnkowym, do którego dodatkowo dawało się trochę majonezu, ale ten wyżej też muszę wypróbować.
Napisano Ponad rok temu
Ja mam kilka patentów:
Na słodko:
- śmietana 30% + trochę syropu bez kcal
- żółtko + białko w proszku (smakowe)
- jogurt naturalny + białko w proszku (smakowe)
Na wytrawnie:
- żółtko + kakao prawdziwe
- jogurt naturalny + czosnek w proszku
A jak nie chce mi się kombinować to zazwyczaj białko + woda (tu smakowe, najlepiej spisuje się 100% Whey Protein ze względu na duży wybór smaków i na to, że nie powstają gródki a samo białko bardzo "zagęszcza" cały sos, próbowałem z innymi, ale albo wodniste jest albo gródki powstają)
A dodatkowo jak chcemy sos zagęścić (obojętnie jakie) to polecam siemię lniane mielone (praktycznie nie ma smaku a zagęszcza bardzo już niewielka ilość)
Napisano Ponad rok temu
Musze wypróbować
Napisano Ponad rok temu
Ciekawy pomysł i jeżeli będę miał tylko okazję to wypróbuję.
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Najlepszy dip
awocado
cebulka
jajko
pieprz
sól
trochę cytryny
Wszystko oczywiście dokładnie rozgnieść ( mozna zblendować)
O wiele lepszy niż sklepowe.
Napisano Ponad rok temu
Najlepszy dip
awocado
cebulka
jajko
pieprz
sól
trochę cytryny
Wszystko oczywiście dokładnie rozgnieść ( mozna zblendować)
O wiele lepszy niż sklepowe.
Ponawiam prośbę o nieodświeżane starych wątków!
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Często robię sos słodko-kwaśny. Świetnie sprawdza się do sajgonek.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Szybkie przekąski- Ponad rok temu
-
Ile moze stac twarog- Ponad rok temu
-
Ile kcal w ugotowanej kaszy?- Ponad rok temu
-
Zmiana w diecie- Ponad rok temu
-
Lody białkowe bez cukru ? vs lody na mase !- Ponad rok temu
-
Fit sosy z zastosowaniem cebuli :)- Ponad rok temu
-
Pudding proteinowy, ponad 80g białka !- Ponad rok temu
-
Problem ze słodyczami- Ponad rok temu
-
Pizza brokułowa low carb!! :)- Ponad rok temu
-
Kurczak po chińsku - prosty z piekarnika [YouTube]- Ponad rok temu



