Skocz do zawartości


Zdjęcie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

Rafał Mu.
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • Pomógł: 1
0
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:kalistenika, trening siłowy, zdrowie, dieta

Napisano Rok temu

Produkty tłuszczowe takie jak jaja podnoszą poziom cholesterolu

Wiele osób jest już w pełni świadomych co do tego, iż tłuszcz nasycony nie ma nic wspólnego z tyciem, ani z cholesterolem, ale mit ten wciąż jeszcze funkcjonuje i wiele osób wciąż preferuje jajecznicę z samych białek. Dlatego nieco o tym tutaj napiszę.

 

Żółtka jaj - zdrowe czy niezdrowe

 

Wszystkie aminokwasy niezbędne o proporcjach bliskich ideałowi czyni z jajka jedno z najlepszych źródeł protein. Poza tym jest to albumina, białko przyjazne nam pod względem biologicznym w przeciwieństwie na przykład do kazeiny zawartej w mleku. Jajka to nie tylko białko. To również witaminy i minerały. Nawet jeśli dawki poszczególnych witamin w jajach nie powalają, to pamiętajmy, że takie witaminy jak A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach. Jajka tłuszcz zawierają więc przyswajalność tych witamin jest wysoka. Poza tym mamy tutaj witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, miedź, mangan i cynk. A tłuszcz? Niecałe 6 g w jednym średnim jajku to nie tragedia. Tym bardziej, że potrzebują go wyżej wspomniane witaminy. Jest to mieszanka tłuszczów nasyconych, jednonienasyconych oraz wielonienasyconych. No i ten cholesterol...

 

Lecytyna i cholina. Czyli o tym dlaczego jajka mają dobry wpływ na poziom cholesterolu

 

Żółtka jaj bogate są w lecytynę, która odgrywa ważną rolę dla układu nerwowego, pokarmowego oraz krążenia. W skład lecytyny wchodzi m.in. cholina, zaliczana do substancji witaminopodobnych. Cholina ma dla nas niebagatelne znaczenie. Usprawnia proces trawienia tłuszczów, a dla samego cholesterolu pełni rolę klawisza więziennego pilnując go od chwili gdy dostanie się do żołądka wraz z pożywieniem. W pierwszej kolejności chroni przed nim ściany żołądka. Następnie usprawnia jego metabolizm i co najważniejsze i najciekawsze w tym wszystkim, jest emulgatorem rozbijającym tłuszcz oraz cholesterol na małe cząstki utrzymując je w odpowiedniej formie. Dzięki temu cząstki cholesterolu nie przyklejają się do ścian naczyń krwionośnych oraz nie tworzą skrzepów wraz z innymi substancjami tworząc płytki miażdżycowe. Prowadzi to do gładkiego transportu cholesterolu w układzie krwionośnym i sprawne jego przenikanie przez błony komórkowe. Cholina zatem zajmuje się obróbką i zachowaniem cholesterolu w organizmie. A zatem spożywanie choliny wchodzącej w skład lecytyny prowadzi do zachowania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Jak na ironię losu, niektórzy z nas wyrzucają najwartościowszą część jajka, czyli żółtko bogate w lecytynę, w obawie o swój cholesterol (!). 

 

Na domiar tego wszystkiego samo żółtko jest także bogatsze w aminokwasy niż białko. Znaczna większość dobrodziejstw jaj zawarta jest właśnie w żółtkach dlatego na litość boską, nie wyrzucaj ich, jadaj całe jaja.

 

Musisz wiedzieć jedną rzecz. Wątroba jest zdolna do produkcji cholesterolu i produkuje jego większe ilości w określonych okolicznościach. Sam cholesterol pełni dla nas rolę maści leczniczej. Podwyższony poziom cholesterolu nie jest nieprawidłowością samą w sobie lecz skutkiem innej nieprawidłowości. W przypadku obrażeń wewnętrznych lub zewnętrznych, stanach zapalnych, uszkodzeniu narządów wewnętrznych itd. organizm decyduje się wyprodukować więcej cholesterolu w celu zaleczenia powstałych stanów chorobowych. Sztuczne obniżanie poziomu cholesterolu jest bezsensownym hamowaniem samoleczenia organizmu. Natomiast cholesterol przyjmowany wraz z pożywieniem oraz ten produkowany przez wątrobę to dwa różne światy. O poziomie cholesterolu we krwi decyduje Twoja wątroba, a nie to ile go spożyłeś. Uwaga! Spożywanie tłuszczów nasyconych nie ma związku z poziomem cholesterolu.

 

Zmiana zaleceń dietetycznych

 

Mit cholesterolowy stworzony został nie tyle przez lekarzy co przez amerykańskich polityków. Stworzone zostały ścisłe wytyczne mające na celu ograniczenie spożycia tłuszczów na rzecz węglowodanów. I choć przeciwników zbytniego demonizowania tłuszczu było wielu, to jednak ich argumenty zostawały spychane i odbierane jako czcze gadanie.

 

Oczywiście badania na temat szkodliwości cholesterolu spożywczego trwały, a ich wyniki były tak jednoznaczne, że dalsze brnięcie w to bagno nie miało sensu. Amerykańskie Biuro d.s Zapobiegania Chorobom i Promocji Zdrowia usunęło ostrzeżenie co do ilości spożywanego cholesterolu oświadczając:

 

"Cholesterol. Poprzednio, “Wytyczne Dietetyczne dla Amerykanów”, zalecały, żeby spożycie cholesterolu nie było wyższe niż 300mg/dzień. Wytyczne w roku 2015 tego zalecenia już nie wprowadzają, ponieważ istniejące dowody naukowe NIE wskazują na istotny związek pomiędzy spożyciem cholesterolu w diecie i poziomem cholesterolu we krwi. Cholesterol nie jest substancją odżywczą, która stanowiłaby zagrożenie z powodu jej nadmiernego spożycia."

 

Pozdrawiam. 


Użytkownik Rafał Mu. edytował ten post Rok temu

  • 0

Abetalipoproteinemia
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 4544 postów
  • Pomógł: 158
319
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:5 lat
  • Wzrost [cm]:168
  • Przysiad [kg]:82,5
  • Wyciskanie [kg]:70
  • Martwy ciąg [kg]:90
  • Waga [kg]:70

Napisano Rok temu

Re: Produkty tłuszczowe takie jak jaja podnoszą poziom cholesterolu

Bardzo dobry post, który wreszcie rozwieje nieco wątpliwości. Leci punkt, a sam temat podpinam w dziale ;).


  • 0

Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ




Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tłuszcz, cholesterol

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017