Hej, od miesiąca zacząłem biegać i chodzić na siłownie. Jak na razie wyrzuciłem ze swojego jadłospisu Cukier czyli słodycze i cukier do kawy i herbaty, wyeliminowałem również napoje gazowane i smakowe, pije dużo wody z cytryna jak i bez, oczywiście niegazowana.Staram sie jeść zdrowo tzn. przywiązuje dużą wagę na śniadanie i kolacje (sałatka z warzywami i kurczakiem lub tuńczykiem) rano jajecznica lub omlet. Na obiad ze względu na rodzinę nie robię sobie osobnych obiadów, ale jemy mało zup, a raczej drugie dania, czyli jakieś mięso typy mielone z indyka , piers z indyka lub piers z kurczaka (ja często jem z brokułem,żeby jeść mało ziemniaków). Problem mam w pracy, bo zawsze biorę bułki, ale kupuje ciemne pieczywo i jem bez masła więc chyba może być. Koledzy doradzali mi dietę paleo, lecz ja na razie odrzuciłem tak jak pisałem wyżej cukier i oczywiście fas footy takie jak MC czy jakieś kebaby i pizze. Nie piję również żadnego alkoholu ani nie pale papierosów od małego.Na dietę może kiedyś się wkręcę na razie to są moje początki.Mam 10 miesięcznego syna wiec z dieta może być rożnie nieraz nie ma czasu po prostu. Miesiąc temu ważyłem 88kg i mierze 177cm. Po 4 tygodniach ważę 83,5 kg wiec jakiś mały sukces jest.Teraz zastanawiam się jak trenować jaki plan sobie ułożyć, jedni mi mówią żebym zaczął ćwiczyć całe ciało na jednym treningu po 4 serie z każdej parti mięśniowej od największych mięśni do najmniejszych ,a jedni mówią ze to bez sensu że próbowali i zero efektów ... A uważam też na węglowodany żeby jeść ich jak najmniej, szukam jakiś tanich przepisów fajnych pomysłów na jedzenie, ale dieta nie jest tania, nie mam pomysłów. Na początku myślałem o jedzeniu cały czas ryż i pierś z kurczaka, lecz po 2tyg. by mi takie jedzenie zbrzydło no i ryż to węglowodany. Pomoże ktoś, jakieś ciekawe pomysły ?
Początki na siłowni
Napisano Ponad rok temu
Z dietą bardzo dobry początek. Jedyny błąd jaki zrobiłeś to ogólne ograniczenie węglowodanów. Na początku spokojnie wystarczyło by samo ograniczenie słodkich napojów, słodyczy, fastfoodów- to już duży spadek węglowodanów.
Za szybkie i zbyt duże ucięcie węgli może owocować spowolnieniem metabolizmu.
Dieta paleo ok, ale nie dajmy się zwariować. To że teraz modna i uważana za najlepszą wcale nie oznacza iż taka jest. Ba jeśli chodzi o efektywność to są nawet lepsze, ale tak jak teraz się odżywiasz również będziesz miał efekty.
Trening:
http://forum-kultury...yli-jak-zacząć/
do tego aeroby 3x w dnt po 45min-1h i na początku powinno być git. W momencie zastoju zmnień aero na hiit. Kolejnie tnij węglowodany o 200kcal.
Napisano Ponad rok temu
Ok rozumiem dzięki za pomoc
Trening mam taki ze co drugi dzień siłownia, a w przerwie staram sie biegać 6 Km. Na siłowni robie zawsze Klate+biceps , Barki+Triceps,Plecy, Nogi+brzuch.
Użytkownik draft88 edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A czy mogę kupić już sobie jakaś odżywkę ? Chciałem spalacz tłuszczu, ale naczytałem sie że niszczą wątrobę, niby niektórzy ludzie łysieją przez takie preparaty. Może coś na siłe, bo nie mam jej za wiele zauważyłem choćby nawet na ćwiczeniach na klatę ważę 83kg a na klatkę wyciskam maks.60kg
Napisano Ponad rok temu
Suple nie potrzebne, szczerzre powiedziawszy większość nie działa lub te działanie jest bardzo słabe. Jak się jednak już uprzesz na jakiś spalacz wrzuć go na końcówkę redukcji.
Ze szkodliwością to prawda że spalacze/preworkouty potrafią zaszkodzić na wątrobę tyle że nie wszystkie, nie chce teraz wymieniać konkretnych nazw czy składników które ryją wątrobę bo nie pamiętam i ogólnie nie siedzę w suplach a skład co chwile się zmienia, w każdym razie próby wątrobowe kiedyś widziałem bardzo piękne...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A czy mogę kupić już sobie jakaś odżywkę ? Chciałem spalacz tłuszczu, ale naczytałem sie że niszczą wątrobę, niby niektórzy ludzie łysieją przez takie preparaty. Może coś na siłe, bo nie mam jej za wiele zauważyłem choćby nawet na ćwiczeniach na klatę ważę 83kg a na klatkę wyciskam maks.60kg
Myślę, że to zależy od tego, jakie suplementy się bierze. Warto zwrócić uwagę na skład. Sama korzystam z Trizera i jestem z niego zadowolona. Nie mam żadnych skutków ubocznych, a to, dlatego, że Trizer składa się z naturalnych składników pochodzących z natury. W tym przypadku nie ma, czego się obawiać, więc możesz być spokojny o swoją wątrobę. Nie mam też problemów z koncentracją, ani potliwością, która podobno często pojawia się podczas stosowanie różnych suplementów.
Napisano Ponad rok temu
Myślałem też o takim czymś creatine powder opimum nutrition.Jak na razie zacząłem trening FBW Takie dwa zestawy które chce ćwiczyć przez 2 miesiące 3x w tyg. I zobaczyć jakieś efekty
Zestaw A
Nogi - Przysiady
Klatka piersiowa – wyciskanie sztangi leząc na ławce poziomej
Plecy – podciąganie na drążku
Barki – wyciskanie hantli
Tricepsy – pompki na poręczach
Bicepsy – uginanie ramion ze sztangą
Zestaw B
Nogi – uginanie nóg w leżeniu
Klatka piersiowa – wyciskanie hantli leżąc na ławce skośnej (30 st.)
Plecy – martwy ciąg
Barki – militarypress
Biceps – uginanie ramion hantlami w chwycie młotkowym
Triceps – wyciskanie francuskie leżąc
Napisano Ponad rok temu
Hej, a czy na redukcji tkanki tłuszczowej mogę kupić jakieś białko ? Czy raczej odpuścić ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Piotras dobrze mówi.
Białko/odżywka nie zapełni Tobie pełnowartościowego posiłku.
Jest to jedynie dodatek. A akurat na redukcji łatwiej jest dobrać makro.
Pozdrawiam
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zapraszam na mój fanpage
Napisano Ponad rok temu
Hej, skończyłem 3miesieczny trening FBW spadło mi 8Kg w 3miechy. Waże 80Kg i mam 177cm. Teraz chce zacząć normalny trening i prośba o jakiś plan, bo szczerze mówiąc nie mam pojęcia co z czym łączyć czy robić Klatkę z tricepsem czy z bicepsem, albo barki z bicepsem ? Na siłownie chodzę co drugi dzień
Napisano Ponad rok temu
Jak Ci dobrze idzie to nie kombinuj z treningiem. Po co zmieniać coś jak jest dobre?
Napisano Ponad rok temu
Tzm: myślałem z ten trening FBW jest takim treningiem rozruchowym dla początkujących.
Napisano Ponad rok temu
Owszem, jest dla początkujących ale również dla bardziej doświadczonych.
Tylko wtedy zmieniają ilość serii, ciężar, powtórzeń.
Pozdrawiam.
Zapraszam na mój fanpage