Mam gryf łamany i jak nim ćwiczę biceps to po skończeniu serii strasznie bolą mnie kości przedramienia. Co może być przyczyną i czy zmiana gryfu na prosty będzie dobrym rozwiązaniem?
Gryf-biceps
Napisano Ponad rok temu
Ja ćwiczę na prostym i mam inny problem ale w zasadzie bardzo podobny... Bolą mnie nadgarstki. Więc nie wiem czy zmiana gryfu coś da.
Normalnie to gryf łamany jest przystosowany do treningu bicepsu, ja nie posiadam łamanego więc ćwiczę na prostym.
Napisano Ponad rok temu
romiczek@ Przyczyna? Możliwe , że jest to pompa treningowa , 2 opcją jest to , że masz słabe przedramiona i one się dopiero dostosowują.
Jeśli ból by się pogłębiaj udaj się do lekarza , a najlepiej do lekarza sportowego.
Koko@
Na 100 % leży u ciebie technika , sprawdź jak powinno się wykonywać to ćwiczenie. W internecie są filmy jak uniknąć Twojego problemu.
" Jesteś na tyle dobry , na ile dobry jest Twój najsłabszy punkt ."
" Bycie mistrzem nie polega na dokopaniu przeciwnikowi w walce, lecz zachowaniu zaraz po niej! "
Napisano Ponad rok temu
58podejscie
Nie mów że 100% bo nawet tego nie widziałeś... Nie wiem co miałeś na celu mówiąc 100%...
Patrzałem filmiki i wydaje mi się że robię dobrze, wcześniej już miałem problem z nadgarstkami ponieważ grałem w piłkę i nie jednokrotnie dostałem piłką. Tylko teraz jak robię to ćwiczenie to czuję jak bolą...
Napisano Ponad rok temu
100 % tak napisałem bo jeśli kogoś przy tym boli to technika leży.
No chyba, że masz rozwalone nadgarstki to nawet jak robisz dobrze technicznie to cię bolą.
Nic nie miałem na celu - wiem jak może sytuacja wyglądać po prostu.
Problemy z nadgarstkami możesz mieć własnie przez piłkę .
Jest jeszcze jakieś ćwiczenie gdzie odczuwałeś ból w nadgarstku ?
" Jesteś na tyle dobry , na ile dobry jest Twój najsłabszy punkt ."
" Bycie mistrzem nie polega na dokopaniu przeciwnikowi w walce, lecz zachowaniu zaraz po niej! "
Napisano Ponad rok temu
Hmmm. Raczej nie.
A technika przy zginaniu sztangi to nie wiem jak to opisać no ale klatkę wypycham lekko do przodu łokcie blisko siebie nie opuszczam do pełnego wyprostu...
Napisano Ponad rok temu
58podejscie
To raczej nie pompa bo juz w pierwszych seriach sobie odpuszczam cwiczenie z gryfem przez ten ból, podobny ból mam jak np przenosze kartony które trzymam podobnie jak gryf łamany
Ostatnio mialem przerwe i nie cwiczyłem gryfem lamanym przez ok miesiac. Gdy zacząlem znow ćwiczyc bólu nie było ale po 2 treningach wrocił. To raczej nie są słabe przedramiona bo ból wyrażnie czuje w kościach
Użytkownik romiczek edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i sam ciezar może być zbyt duży..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Haroldek bardzo możliwe że masz rację ze to przez nierozgrzanie stawów bo zwykle moja rozgrzewka to poprostu cwiczenia z małym cięzarem
A co do normalnych serii to napewno nie przez cięzar bo na gryfie mam 16kg (+5kg gryf)
Napisano Ponad rok temu
gwarantuje, ze. odczujesz ,, Inny poziom, trenowania swoich bicepsow..
i zmienisz zdanie co do cięzaru..
Napisano Ponad rok temu
A ja powiem, że całkiem możliwe, że masz stan zapalny.
Najczęściej spinają nam się mięśnie przedramion.
Często przez to możemy mieć dyskomfort w nadgarstkach, uczucie tak jak by nie rozciągnięte.
podobne spięcie również działa na ból jaki Ty masz
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zapraszam na mój fanpage
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
@Maksym Riznyk
Co w takich przypadkach należy robić? odstawić gryfy? Już tak robiłem i na miesiąc odstawiłem gryf łamany, ból przeszedł ale po tygodniu wrócił, to samo przy gryfie prostym.
Odstawić gryfy? Udać się do lekarza? Czy nadal ćwiczyć gdyż ten ból trwa jakieś 2 sekundy po odstawieniu sztangi.
Napisano Ponad rok temu
Ja kiedy zaczynałem miałem podobnie, odstawiłem na jakiś czas gryfy na rzecz hantli i przeszło Pomogły mi też rękawice z usztywniaczami na nadgarstki.
ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA: DZIENNIK TRENINGOWY OLOSEK
W RAZIE PYTAŃ, PORAD ZAPRASZAM NA PRIV
POZDRAWIAM
Napisano Ponad rok temu
Gryfy już raz odstawiłem ale nie pomogło ale spróbuje odstawić je jeszcze na pare tygodni i zainwestuje w te usztywniacze.
Napisano Ponad rok temu
Ja zauważyłem że to nie technika jest przyczyną mojego bólu tylko już wcześniej nadgarstki były trochę zepsute a teraz tylko się nadwyrężają - myślę że też na razie zmienię sztangę na hantle bądź podciąganie podchwytem albo pomieszam nie zaszkodzi chyba
Napisano Ponad rok temu
Hantle mogą być nawet lepsze niż sztanga przez izolację (silniejsza ręka nie pomaga słabszej, jeśli taką masz). Podciąganie na drążku też fajne.
Napisano Ponad rok temu
Proponuję w obu przypadkach wykonać RTG bolesnych miejsc aby sprawdzić czy przypadkiem nie ma jakiegoś ukrytego problemu kostno-stawowego. Niewłaściwa rozgrzewka równiez może stanowić przyczynę problemu. Pamiętajmy aby wykonywać przed treningiem wszystkie ruchy - najpierw swobodnie a potem z niewielkim obciążeniem (np. hantle 1 lub 2kg). Bardzo dobrym rozwiązaniem może okazać się maść rozgrzewająca przed treningiem. Kiedyś usłyszałem od znajomego "wyciskacza", że od dłuższego czasu ją stosuje przed kolejnymi podejściami do sztangi.
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Problem z rowerem magnetycznym
- Ponad rok temu
-
Maszyna na przysiad
- Ponad rok temu
-
Przyrząd wieloczynnosciowy treningowy atlas
- Ponad rok temu
-
Sztanga + ławeczka do ćwiczeń.
- Ponad rok temu
-
Sprzedam ławeczkę :)
- Ponad rok temu
-
Drążek
- Ponad rok temu
-
Hantle i drążek rozporowy dla początkującego.
- Ponad rok temu
-
Tworzenie siłowni
- Ponad rok temu
-
Kalenistyka - jaki sprzęt do zamontowania na zewnątrz?
- Ponad rok temu
-
Hantle na prezent
- Ponad rok temu