Witam
Chciałbym się dowiedzieć jakie są wszystkie figury wykonywane w SW.
Głównie chodzi mi o podzielenie je na grupy : Łatwe / Średnie / Trudne.
Pomoże mi to w ukierunkowaniu drogi co opanować po czym.
Dziękuje za pomoc!
Napisano Ponad rok temu
Witam
Chciałbym się dowiedzieć jakie są wszystkie figury wykonywane w SW.
Głównie chodzi mi o podzielenie je na grupy : Łatwe / Średnie / Trudne.
Pomoże mi to w ukierunkowaniu drogi co opanować po czym.
Dziękuje za pomoc!
Napisano Ponad rok temu
Witaj
Miałem podobne zagadnienie.
Na szczeście Maksym opisał to w artykule
trzymaj link :
http://www.fabrykasi...igur-mam-zaczac
" Jesteś na tyle dobry , na ile dobry jest Twój najsłabszy punkt ."
" Bycie mistrzem nie polega na dokopaniu przeciwnikowi w walce, lecz zachowaniu zaraz po niej! "
Napisano Ponad rok temu
Witaj
Miałem podobne zagadnienie.
Na szczeście Maksym opisał to w artykule
trzymaj link :
Czytałem artykuł chodzi mi o figury po opanowaniu Muscle Up.
Napisano Ponad rok temu
no to pozostałe dużo to ich nie ma
back lever ,dragon flag (na jakiejś poręczy jak się bark wbija i boli ;p) , front lever , victorian , tuck planche , full planche , hesefto , iron
" Bycie mistrzem nie polega na dokopaniu przeciwnikowi w walce, lecz zachowaniu zaraz po niej! "
Napisano Ponad rok temu
Nie zgodze sie z komentarzem powyzej... Trenuje 3 lata kalistenike i figur jest po prostu ogrom, nie da sie opanowac wszystkich, kazdy ma swoj ''konik'' - sa figury, ktore wymagaja sile, sa tez te, ktore wymagaja szybkosci i wytrzymalosci. Glowne figury to human flag, dragon flag, front lever (na 2 rekach i 1), back lever (na 2 i 1), planche (tutaj mamy mnustwo opcji ustawien rak i kazdy ustawienie daje inny poziom trudnosci), hefesto, wyjscie angel, iron cross, victorian, MU 360 + kombinacje do niego, one arm handstand, scorpion handstand i wiele innych... Polecam opanowanie pierw figur postawowych - front, back, human flag, dragon flag, handstand, planche a pozniej brac sie za bardziej wymagajace figury.
Napisano Ponad rok temu
A ja po części nie zgadzam się z Tobą. Trenuję ten sport, w zasadzie nie wiem ile, ale sporo dłużej niż Ty.
Ogrom figur, faktycznie, całkowita prawda. Jednak na początek opanować trzeba ćwiczenia główne, bazowe i ich trudniejsze wersje. Mniej więcej po roku można rozpocząć prawdziwą przygodę z figurami.
Wiedza jest wszędzie, wystarczy jej poszukać.
Napisano Ponad rok temu
W pełni się zgadzam, chodziło mi właśnie o opanowanie figur podstawowych po przejściu juz etapu ''bazy''. Nie można też później rezygnować z ćwiczeń podstawowych zastępując je tylko figurami lub elementami siłowymi z statyce (np. front lever pull ups).
Napisano Ponad rok temu
Nie oszukujmy się. Wiele osób młodych trenuje kalistenikę, aby nauczyć się figur, a potem żeby móc się popisać wśród kolegów i żeby poderwać dziewczynę.
Tak samo jak ćwiczenie samego bicepsa i brzucha na siłowni.
Napisano Ponad rok temu
Panowie skoro już w tym temacie to się podepnę jeszcze raz ;>
Mój komentarz dotyczył wszystkich podstawowych figur w sw , jak ktoś je opanuje to jest na tyle zaawansowany , iż wie , że to dopiero początek.
Jeśli opanujemy już wszystkie podstawowe figury to ile baze w tygodniu robimy ;> ? I co z tamtymi figurami - no trzeba je też szlifować.
Czekam na opinie.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli opanujemy już wszystkie podstawowe figury to ile baze w tygodniu robimy ;> ?
Nie zrozumiałem tego zdania, czytam któryś raz i nic..
Wszystko można ciągle szlifować, nawet zwykłą pompkę, lub przysiad.
Napisano Ponad rok temu
chodzi oto , że na przykład baze robiłem 3 razy w tygodniu i 1 dzien coś pod figure
to teraz po nauczeniu sie danej figury 3 razy w tygodniu baza i 1 dzień na szlifowanie figury ;>? czy ten dzień wypada i wchodzi coś nowego hm ?
Napisano Ponad rok temu
Trening można ukierunkować pod daną figurę.
Napisano Ponad rok temu
Ja osobiscie jestem za treningiem 3 razy w tygodniu bazy oraz przed kazdym treningiem zrobieniem paru figur by organizm przyzwyczail sie do treningu mieszanego + 1 dzien na typowy trening pod figury.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu