Ból w barkach i stawach łokciowych
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Powiedz jak wygląda kwestia regeneracji - być może ból jest efektem zbyt krótkiego odpoczynku przy tak małym stażu. Niejednokrotnie młodzi zawodnicy przesadzają z obciążeniami oraz ilością wysiłku myśląc, że im więcej będą ćwiczyć tym szybciej osiągną efekty. Jest to oczywiście prawda, ale należy pamiętać iż to właśnie w czasie odpoczynku najbardziej rosną nasze mięśnie
Choć nikt też nie powiedział, że to jest główna przyczyna. Być może zmęczenie stawowe jest spowodowane brakami związków warunkujących ich wytrzymałość. Mowa tu o glukozaminie i kolagenie. Warto stosować osłonową suplementację dla stawów ze względu na duże ryzyko urazów.
Inną przyczyną może też być uraz o którym nawet nie mamy pojęcia, a miał on miejsce wewnątrz stawu. Określ charakter bólu, jego lokalizację, poziom nasilenia. Póki co stosuj maść chłodzącą, która będzie lepsza niż rozgrzewająca. W razie czego udaj się do fizjoterapeuty po diagnozę.
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Odpuść sobie siłownie, raczej na dłuższy czas. Jak zacznie Ci się ból w barkach, łokciach to może Cię już nie puścić. To zależy jeszcze od tego co go spowodowało.
Przeprowadzasz zawsze rozgrzewkę? Nie wiem jak Twój ból wygląda, ale możesz spróbować ćwiczeń w podporze przodem.
Użytkownik Kurosaki edytował ten post Ponad rok temu
Wiedza jest wszędzie, wystarczy jej poszukać.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Beznadziejna rozgrzewka, coś tam macham rękami. Jak sobie jakoś pomachasz byle jak i to już koniec, to możesz ją sobie w ogóle odpuścić, będzie podobnie.
Napisano Ponad rok temu
Fakt, rozgrzewka poprzedzająca trening powinna być złożona i trwać około 15 minut Organizm dobrze przygotuje się na kolejne obciążenia. Najlepiej zacznij od wykonania wszystkich ruchów w każdym stawie, począwszy od głowy a skończywszy na stopach. Wykonuj je energicznie i po kilka razy. Następnie idź na 5 minut wysiłku aerobowego - delikatna jazda na rowerze bądź orbitrek. Potem przed pierwszym planowanym ćwiczeniem wykonaj serię przygotowawczą z niewielkim obciążeniem aby przygotować ciało do ruchu.
Sprawdź jeszcze ten artykuł, być może będzie pomocny w określeniu charakteru Twojej przypadłości. Najlepiej jednak skonsultować się ze specjalistą aby mieć pewność o powadze sytuacji
http://www.fabrykasi...tuzji-w-sporcie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wymówka - skoro w piwnicy jest opcja przeprowadzenia dobrej rozgrzewki to na spartańskiej siłowni tym bardziej
Napisano Ponad rok temu
Na inną rozgrzewke nie mam warunków chodze na troche spartańską siłownie. Nie stać mnie na profrsjonalną a co do linku zaraz zerknę.
Do czego Ci profesjonalna siłownia żeby zrobić rozgrzewkę?
Napisano Ponad rok temu
Dopiero jak pojawi się prawdziwy problem to docenisz istotę rozgrzewki. Nigdy nie należy jej bagatelizować. Nawet początkujący zdają sobie z tego sprawę gdyż chcą uniknąć niepotrzebnych kontuzji.
Napisano Ponad rok temu
Takich urazów nie powinno się bagatelizować. Sam kiedyś zlekceważyłem drobny ból w barku podczas wykonywania ćwiczeń, którego jak się później okazało, nie mogłem się pozbyć przez ponad rok. W moim przypadku również główną przyczyną była słaba rozgrzewka, oraz brak odpowiedniej techniki przy wykonywaniu ćwiczeń (szarpanie ciężarami) Na początku próbowałem się kurować wszelkiego rodzaju flexami ze sklepów z suplementami, lecz pomagało to jedynie na chwilę, a ostatecznie itak ból wracał. Najlepszą decyzją było dopiero udanie się do specjalisty. Byłem u lekarza Andrzeja Kroszczyńskiego w Kaliszu i dopiero po zdiagnozowaniu i rozpoczęciu odpowiedniego leczenia u niego ból ustał. Do dzisiaj jeśli się źle rozgrzeję, lub szarpnę barkiem, odczuwam lekki ból, lecz jest to bez porównania do tego jak to wyglądało przed wizytą u specjalisty. Dlatego pamiętaj o odpowiedniej technice, rozgrzewce, i zapisz się do specjalisty.
Napisano Ponad rok temu
Obecnie jestem po kontuzji mięśnia nadgrzebieniowego i pomimo występującego okazjonalnie bólu wróciłem do ćwiczeń. Teraz przed rozpoczęciem treningu wykonują 3 serie po 20/30 ruchów barków we wszystkich płaszczyznach z taśmami. Idealne wprowadzenie przed intensywnym treningiem!
Napisano Ponad rok temu
Takie problemy mogą być spowodowane zbyt obciążającymi ćwiczeniami bez rozgrzewki
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
To jedna z podstawowych przyczyn rozwoju kontuzji, co zostało wspomniane wcześniej .
Napisano Ponad rok temu
witam nie wiem czy dobry dział ale teź chodzi o l sit i wznosy nóg do drążka. konkretnie chodzi o ból i kłucie prawego ramienia konkretnie przy tym ćwiczeniu i niestety po treningu również. byłem u lekarza i podobnie jak u kolegi wyżej kontuzja mięśnia nadgrzebieniowego .próbowałem z rozstawem rąk na szerokość barków i także trochę szerzej oraz uchwytem małpim i pełnym uchwytem. i nie wiem co już robię źle a zależy mi bardzo na tym ćwiczeniu jakieś rady?
Napisano Ponad rok temu
Napisałeś iż masz kontuzję, ale nie wspomniałeś nigdzie o jej terapii - czy ten nadgrzebieniowy został "ogarnięty" przez jakiegoś specjalistę czy nadal jest to obszar objęty patologią ? Jeżeli sprawa została pozostawiona sama sobie, to bez wyeliminowania przyczyny tak naprawdę nie ma co myśleć o ćwiczeniach. Jakiekolwiek rozstawy kończyn górnych czy chwyty nie skompensują problemu, a co więcej mogą dodatkowo pogłębić problem. Co do rady, to polecam wizytę u fizjoterapeuty i dopiero wtedy powrót do ćwiczeń.