Ja już nie jednorazowo pisałem najważniejsze to dobra baza która pozwoli na stabilny i bez kontuzyjny
progres w przyszłości.
Na początku musisz skupić się na podciąganiach pompkach, wzmacnianiu mięśni brzucha, pompkach
na poręczach.
Na początku nie widzę sensu dzielić trening na partię, niektóre ćwiczenia bez dobrej
bazy będą trudne do zrobienia. Ogólne wzmacnianie ciała jak najbardziej.
Pamiętaj o treningu NÓG !!! Przysiady, wykroki, wskoki, wchodzenie na podwyższenie, krzesełko
przy ścianie.
Jakie serię wykonywać. Ja jestem zwolennikiem metody piramidka, polega na tym że
każdą kolejną serię zwiększamy, w przypadku podciągań, o jedno powtórzenie. 1 - 2 - 3 - 4
-...wykonujemy albo do 10 albo do spalonej serii. Jeżeli wogóle nie możesz podciągnąć się
to wykonujesz same negatywy. Mianowicie wykonujesz lekkie wybicie i w dół schodzisz jak
najwolniej. Wykonujesz do momentu aż będziesz gwałtownie spadał i nie będziesz w stanie
kontrolować ruch (zejście w dół trwa krócej niż 2 sekundy, skrzywienie w barkach, praca
mocniejszą ręką).
Pompki można zwiększać co 2 powtórzenia, wykonuj również pompki na czas, mianowicie
schodzisz w dół trzymasz np. 3 sekundy wracasz do pozycji wyjściowej, na górze trzymasz 3
sekundy znowu pompka i kolejne 3 sekundy. Serię wykonujesz np przez 30 sekund.
Pamiętaj o plankach, klasycznych, bocznych.
Pozdrawiam