Witam
Mój kolega chce sobie kupić białko na masę, ale nie jest pewny z jakiej firmy i jakie dokładnie będzie dla niego najlepsze...
Uczęszcza na siłownie już ok. 3 miesięcy i jest po cyklu kreatyny ,,Monohydrat" (która średnie mu dała efekty)
Jego proporcje:
Wzrost: 172 cm
Waga:62 kg
Jakie najlepsze było by dla niego białko chodzi mi głównie o nazwę i firmę lub czy może na masę był by lepszy Gainer?
Z góry dzięki za odpowiedz! pozdrawiam.
Białko
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ogólnie sądzę, że nie powinien ten Twój kolega skupiać się na odżywkach i suplementach, ale na diecie, która stanowi 70% sukcesu. I jak na 3 miesiące treningów, to kreatyna stanowczo za wcześnie. Niech przez jakieś 6 miesięcy da mięśniom samym pracować a nie od razu pompować w nie kreatynę. Z resztą białko czy gainer super masy nie da, potrzeba zazębić zarówno trening jak i dietę dopiętą na ostatni guzik, bo tłuszcz łatwo i szybko złapać. Zależy też jakiego typu budowy jest ten Twój kolega, jakie ma skłonności do tycia, jaki trening robi, ile razy w tygodniu itp. To nie takie proste jak się wydaje, bo naturalna kulturystyka to wyzwanie, a często dużo osób na starcie odpada. Natomiast domyślam się, że i tak kupisz/kupicie jakieś białko itp to jedynie mogę Wam polecić Scitec'a 100% Whey Protein Professional, ze względu na przystępną cenę i bardzo duży wybór smaków. Gainer też będzie oki, ale jak nie będzie odpowiedniego treningu to może zamiast mięśni zbudować tłuszczyk ( dużo węgli ).
Napisano Ponad rok temu
Kolega powinien skupić się przede wszystkim na ułożeniu właściwej i dostosowanej do jego potrzeb diety. To ona praktycznie przez pierwszy rok ćwiczeń daje największe efekty treningowe. Nic dziwnego, że cykl mono nie dostarczył mu żadnych korzyści - przy tak nikłym stażu rezultaty będą praktycznie niezauważalne.
Białko jak i gainer są póki co zbędne. Proteiny i węgle bez problemu dostarczysz do organizmu z diety. Poczytaj na temat diety w okresie budowania masy mięśniowej:
http://www.fabrykasi...-mase-miesniowa
http://www.fabrykasi...-zbudujesz-masy
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ