Witam.Postanowiłem napisać nowy temat ponieważ jestem kompletnym laikiem w sprawach siłowni i żywienia a zamierzam zacząć dietę i ćwiczyć na własnej siłowni.Moja obecna waga to 110 kg przy wzroście 178 cm.Mam pierwszy stopień otyłości.Moim celem jest możliwe jak najszybsze zrzucenie wagi przy czym nie chcę stracić istniejących już mięśni.Wyczytałem ,że najpierw czeka mnie redukcja wyliczyłem sobie dzienne zapotrzebowanie kaloryczne według wzoru PPM = 24 x waga ciała i zależnie od aktywności wynik pomnożyć 1,1 do 1,5 i odjełem 500 kcal.Wyszło 2640 x 1,3 = 3432 - 500 = 2932 kcal.Na pewnej stronie wyczytałem że dobrym rozwiązaniem jest 50 % węglowodanów,30 % białka,20 % tłuszczy.Wyszło,że powinienem dziennie zjadać (1466 g węglowodanów, 880 g białka,586 g tłuszcze) podzieliłem to według wzoru białko 1 g- 4 kcal,węglowodany 1 g - 4 kcal,tłuszcze 1 g - 9 kcal.Wyszło mi:
Węglowodany : 366 kcal
Białko : 220 kcal
Tłuszcze : 65 kcal
Mam problem z ustaleniem diety.Nie mam pojęcia jak to wyliczyć może macie jakieś strony żeby wpisać dane wartości i program automatycznie wyliczy przykładową dietę z zachowaniem moich makroskładników.Jeżeli chodzi o kwestie finansowe mógłbym przeznaczyć miesięcznie 400-500 zł i szczególnie chodzi mi o szybkość przygotowania posiłków na cały dzień ponieważ mam nie normowany czas pracy.Z góry dzięki z odp.