Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kifoza klatki piersiowej

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

elshaa92
  • Pytanie
  • 1 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kifoza klatki piersiowej

czy majac kifoze klatki piersiowej moge wygladac dobrze?

• 0

23Viper23
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 6950 postów
443
Wyśmienita

Napisano Ponad rok temu

Re: Kifoza klatki piersiowej

To ciężka i długa praca ale jeśli będziesz cierpliwy to napewno da się coś zrobić

• 0

TKWM

faluś
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2260 postów
362
Wyśmienita

Napisano Ponad rok temu

Kifoza to naturalna krzywizna kręgosłupa w odcinku piersiowym, możesz mieć ją pogłębioną lub spłyconą. W większości przypadków wystarczą ćwiczenia rehabilitacyjne.

• 0

Litwin81
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3380 postów
146
Bardzo Dobra
  • Zainteresowania:Różne
  • Staż [miesiące]:Długi
  • Wzrost [cm]:168
  • Biceps [cm] :40
  • Klatka piersiowa [cm]:105
  • Pas [cm]:82
  • Udo [cm]:65
  • Przysiad [kg]:170/15*120
  • Wyciskanie [kg]:140/19*100
  • Martwy ciąg [kg]:185/10*150
  • Waga [kg]:85

Napisano Ponad rok temu

Poświęć więcej pracy mięśniom karku a możesz to spłycić(kifozę).

• 0
"Lepiej umrzeć na stojaco niż żyć na kolanach."

RychuP
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 1075 postów
307
Wyśmienita

Napisano Ponad rok temu

To zależy ile masz lat, ale generalnie możesz sobie z tym poradzić tak:

- zachowanie właściwej postawy siedzącej w czasie siedzenia przy komputerze lub przy biurku/przy stole

- zachowanie właściwej postawy stojącej w czasie korzystania z różnych urządzeń elektronicznych, np. telefonu/smartfona - nie pochylanie szyi w dół aby patrzeć na ekran tylko trzymanie telefonu oburącz i podniesienie go prawie do poziomu głowy (przy założeniu, że szyja jest wyprostowana i patrzysz "na wprost")

- ćwiczenia rehabilitacyjne w wodzie (pływalnia) dostosowane do Twojej wady postawy

- ćwiczenia rehabilitacyjne na sali ćwiczeń na karimacie/materacu z udziałem różnych przyrządów np. kija, etc.

Przede wszystkim skonsultuj swój przypadek z dobrym lekarzem-ortopedą, lekarzem medycyny sportowej i jakimś dobrym fizjoterapeutą/rehabilitantem.

Może być konieczne zrobienie prześwietlenia (RTG) kręgosłupa lub rezonansu magnetycznego.

• 0
Jeśli Ci pomogłem swoją wypowiedzią (postem), to kliknij "strzałkę w górę na zielonym tle" przy mojej wypowiedzi, która okazała się pomocna.
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.

faluś
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2260 postów
362
Wyśmienita

Napisano Ponad rok temu

Może być konieczne zrobienie prześwietlenia (RTG) kręgosłupa lub rezonansu magnetycznego.

Przy samych skrzywieniach również stosuje się rezonans ewentualnie usg?
  • 0

RychuP
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 1075 postów
307
Wyśmienita

Napisano Ponad rok temu

Z tego co wiem, to RTG oraz rezonans magnetyczny przy skrzywieniach kręgosłupa są wykonywane, z tym, że na rezonans trudniej jest dostać skierowanie od lekarza, bo to badanie jest dokładniejsze, a co za tym idzie jest droższe, więc dłużej się na nie czeka (jeśli chcesz czekać, to nic nie zapłacisz, ale musisz czekać, a jeśli nie to takie badanie jak rezonans kosztuje ponad 500 zł).

Jednak lekarz zawsze może napisać "na CITO/pilne" i wtedy robione jest w trybie przyspieszonym.

Przewaga rezonansu magnetycznego nad RTG jest taka, że rezonans jest dokładniejszy oraz znacznie mniej szkodliwy dla człowieka.

• 0
Jeśli Ci pomogłem swoją wypowiedzią (postem), to kliknij "strzałkę w górę na zielonym tle" przy mojej wypowiedzi, która okazała się pomocna.
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.

faluś
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2260 postów
362
Wyśmienita

Napisano Ponad rok temu

Z czekaniem wiem jak jest, niestety sam miałem problemy z kręgosłupem (dyskopatia) i targałem na rezonans. Myślałem jednak, że go się stosuje tylko w przypadku problemów z dyskami.
  • 0