czy majac kifoze klatki piersiowej moge wygladac dobrze?
Kifoza klatki piersiowej
Napisano Ponad rok temu
To ciężka i długa praca ale jeśli będziesz cierpliwy to napewno da się coś zrobić
TKWM
Napisano Ponad rok temu
Kifoza to naturalna krzywizna kręgosłupa w odcinku piersiowym, możesz mieć ją pogłębioną lub spłyconą. W większości przypadków wystarczą ćwiczenia rehabilitacyjne.
Napisano Ponad rok temu
Poświęć więcej pracy mięśniom karku a możesz to spłycić(kifozę).
Napisano Ponad rok temu
To zależy ile masz lat, ale generalnie możesz sobie z tym poradzić tak:
- zachowanie właściwej postawy siedzącej w czasie siedzenia przy komputerze lub przy biurku/przy stole
- zachowanie właściwej postawy stojącej w czasie korzystania z różnych urządzeń elektronicznych, np. telefonu/smartfona - nie pochylanie szyi w dół aby patrzeć na ekran tylko trzymanie telefonu oburącz i podniesienie go prawie do poziomu głowy (przy założeniu, że szyja jest wyprostowana i patrzysz "na wprost")
- ćwiczenia rehabilitacyjne w wodzie (pływalnia) dostosowane do Twojej wady postawy
- ćwiczenia rehabilitacyjne na sali ćwiczeń na karimacie/materacu z udziałem różnych przyrządów np. kija, etc.
Przede wszystkim skonsultuj swój przypadek z dobrym lekarzem-ortopedą, lekarzem medycyny sportowej i jakimś dobrym fizjoterapeutą/rehabilitantem.
Może być konieczne zrobienie prześwietlenia (RTG) kręgosłupa lub rezonansu magnetycznego.
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.
Napisano Ponad rok temu
Przy samych skrzywieniach również stosuje się rezonans ewentualnie usg?Może być konieczne zrobienie prześwietlenia (RTG) kręgosłupa lub rezonansu magnetycznego.
Napisano Ponad rok temu
Z tego co wiem, to RTG oraz rezonans magnetyczny przy skrzywieniach kręgosłupa są wykonywane, z tym, że na rezonans trudniej jest dostać skierowanie od lekarza, bo to badanie jest dokładniejsze, a co za tym idzie jest droższe, więc dłużej się na nie czeka (jeśli chcesz czekać, to nic nie zapłacisz, ale musisz czekać, a jeśli nie to takie badanie jak rezonans kosztuje ponad 500 zł).
Jednak lekarz zawsze może napisać "na CITO/pilne" i wtedy robione jest w trybie przyspieszonym.
Przewaga rezonansu magnetycznego nad RTG jest taka, że rezonans jest dokładniejszy oraz znacznie mniej szkodliwy dla człowieka.
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.
Napisano Ponad rok temu