Witam.Mam pytanie związane z budowa masy jestem początkujący mam 40 lat 175cm 85kg dobra kondycja fizyczna. W większości ćwiczę w domu wolnymi ciężarkami .Jak unikać tzw stagnacji mięśni co robić żeby mięśnie nie przyzwyczaiły się do ćwiczeń co robić żeby osiągać postęp w budowie masy mięśniowej .Czego robić lub czego nie robić aby był postęp.Cwiczę od około 3 miesięcy i widzę postęp ale to początek i wiem że łatwo popełnić błąd.Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuje.Pozdrawiam.
Budowanie masy mieśniowej
Napisano Ponad rok temu
Napewno potrzebnę są regularnę treningi, dobre odżywianie i czas na odpoczynek/regenerację .
Jeżeli plan treningowy nie przynosi już postępów to powinno się go zmienić.
Jakim treningiem aktualnie trenujesz i jak często?
TKWM
Napisano Ponad rok temu
Napewno potrzebnę są regularnę treningi, dobre odżywianie i czas na odpoczynek/regenerację .
Jakim treningiem aktualnie trenujesz i jak częst
t
Napisano Ponad rok temu
Jakim treningiem aktualnie trenujesz i jak często?
Witam.Zacząłem ćwiczyc 2 miesiące temu.W domu wolne cięzarki tzn hantle,ławeczka,duża piłka.1-szy dzień klata,barki plecy ławeczka hantle w sumie 6 ćwiczeń 3-4 serie 12-15 powtórzeń przerwy między seriami około 2 minuty.Zaczałem 2x7kg teraz 2x15kg. Drugi dzień to bicepsy,tricepsy ramiona równiez 6 ćwiczeń 3-4 serie 10-12 powtórzeń max 2x12kg.Trzeci dzień odpoczynek,Jeżeli chodzi o diete to piersi drobiowe wołowina uwielbiam i jem dużo owoców morza ryby,małże,kalmary, krewetki,nabiał,warzywa,owoce-awocado podstawa,zawsze używałem oliwe z oliwek masło również z oliwek,oliwki, orzechy ryż biały,czarny. Jeżeli chodzi o początek to mięsnie zareagowały od razu widac efekty ale szczerze mówiąc mając 41 lat to jak dobrze kichłem to mięśnie reagowały ale tak poważnie wiem że dalsze ćwiczenie wymagają konsultacji.Myśle o zakupie sztangi. W głównej mierze chciałbym wiedziec jak ćwiczyc na mase czy moje opisane ćwiczenia są odpowiednie i co w nich powinienem zmienić jak długo ćwiczyc na mase kiedy powinno sie cwiczyc na rzeżbę i ocziwiście jak tzn dobór ciężaru ilości serii,powtórzeń,przerw między seriamii,ile razy w tygodniu ćwiczenia ile odpoczynku. Więcej nie wiem niż wiem tak naprawde nawet nie wiem co wiem.Moje cwiczenia konsultowałem w youtube.Oczywiście bardzo dziękuje za poświęcony czas.Serdecznie pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Nóg nie ćwiczysz?
Rozpisz to jakoś czytelniej
TKWM
Napisano Ponad rok temu
Nóg nie ćwiczysz?
Rozpisz to jakoś czytelniej
Owszem ćwiczę pozycja wyprostowana ręce wzdłuż ciała hantle w rękach i przysiady rece cały czas proste i to samo krok do przodu i uginanie nogi jedno z cwiczeń na drugi dzień jedynie nie rozpisałem dokładnie moich ćwiczeń...