Skocz do zawartości


Zdjęcie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

Grammatikk

Grammatikk
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 19491 postów
  • Pomógł: 223
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:https://www.facebook.com/mateusz.pawlak.5473
  • Staż [miesiące]:Sam już nie wiem dłuuugi jest ;)
  • Wzrost [cm]:193
  • Pas [cm]:85
  • Wyciskanie [kg]:Na zerwanej klacie nie nawyciskam...
  • Martwy ciąg [kg]:Nie wykonuję tego ćwiczenia
  • Waga [kg]:98,5

Napisano Ponad rok temu

Jak zwiększyć wrażliwość bakterii na antybiotyki? Jeść syrop klonowy!

2mcdt9z.jpg

 

Skoncentrowany ekstrakt syropu klonowego sprawia, że bakterie stają się bardziej wrażliwe na antybiotyki.

Wyniki opublikowane w piśmie Applied and Environmental Microbiology sugerują, że połączenie wyciągu z syropu klonowego z antybiotykami zwiększy podatność mikroorganizmów na leczenie, prowadząc do zmniejszenia stosowanych dawek.

 

Zespół prof. Nathalie Tufenkji z McGill University przygotował ekstrakt syropu klonowego, który składa się głównie ze związków fenolowych.

Kanadyjczycy testowali uzyskany produkt m.in. na wywołujących zakażenia dróg moczowych pałeczkach okrężnicy (Escherichia coli) i Proteus mirabilis. Wyciąg sam w sobie radził sobie z patogenami dość słabo, lecz w połączeniu z antybiotykami wykazywał szczególną skuteczność. Działał też synergicznie z lekami, niszcząc biofilmy.

 

Zanim stwierdzimy, jaki efekt uda się uzyskać u ludzi, najpierw trzeba będzie przeprowadzić badania in vivo, a ostatecznie testy kliniczne. Odkrycia wskazują jednak na potencjalnie prosty i efektywny sposób zmniejszenia wykorzystania antybiotyków. Wyobrażam sobie, że ekstrakt syropu klonowego wszedłby ostatecznie np. w skład kapsułek antybiotyków.

 

Naukowcy stwierdzili, że ekstrakt wpływał na ekspresję genów bakterii, hamując różne geny związane z lekoopornością i zjadliwością. Wszystkie wykorzystane w studium próbki syropu klonowego kupiono na lokalnych targach w Montrealu. Później zamrażano je aż do rozpoczęcia eksperymentu, podczas którego w ramach wieloetapowego procesu uzyskiwano bogaty w związki fenolowe ekstrakt.

 

 

Źródło: Mcgill.ca


Mateusz Pawlak ;)




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024