Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kapsaicyna zapobiega uszkodzeniom wątroby!


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

Grammatikk

Grammatikk
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 19491 postów
  • Pomógł: 223
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:https://www.facebook.com/mateusz.pawlak.5473
  • Staż [miesiące]:Sam już nie wiem dłuuugi jest ;)
  • Wzrost [cm]:193
  • Pas [cm]:85
  • Wyciskanie [kg]:Na zerwanej klacie nie nawyciskam...
  • Martwy ciąg [kg]:Nie wykonuję tego ćwiczenia
  • Waga [kg]:98,5

Napisano Ponad rok temu

Kapsaicyna zapobiega uszkodzeniom wątroby!

n5g2fp.jpg

 

Kapsaicyna, alkaloid papryczek chili, zapobiega powstaniu i postępom uszkodzenia wątroby. W najnowszych badaniach zaprezentowano jej antyzwłóknieniowy potencjał.

 

W modelu mysim kapsaicyna zmniejszała aktywację komórek Ito (aktywowana komórka Ito wytwarza kolagen, co prowadzi do włóknienia miąższu wątroby).

 

Podczas eksperymentu myszy podzielono na dwie grupy. Kapsaicynę podawano z pokarmem po  3 dniach ligacji dróg żółciowych (ang. bile duct ligation, BDL), gdzie zaczopowanie przewodu żółciowego wspólnego prowadzi do akumulacji żółci i włóknienia miąższu wątroby przed i w trakcie przewlekłego podawania czterochlorku węgla (CCl4), jednej z najsilniejszych hepatotoksyn.

Okazało się, że u zwierząt z grupy BDL kapsaicyna zmniejszała uszkodzenie wątroby i hamowała dalsze jego postępy, a w grupie CCl4 działała dwojako. Zaaplikowana odpowiednio wcześnie nie dopuszczała do uszkodzenia wątroby, ale jeśli podano ją, gdy zwłóknienie już występowało, nie była w stanie go zmniejszyć.

 
 
 
Źródło: EurekaAlert!

Mateusz Pawlak ;)




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024