Re: Co się mieści w tym przedziale kalorycznym.
Wykonałeś 2 kroki?
Wynik z pierwszego który Ci wyszedł pomnożyłeś przez aktywność ?
Jeśli tak to jest to Twoje zapotrzebowanie do utrzymania wagi, jeśli chcesz iść w masę to dodajesz 200-300 kalorii jeśli chcesz redukować to odejmujesz 200-300 kalorii, teraz nie rozbijasz tego w ten sposób, ale najpierw rozbijasz to na makro:
Białko - ustalamy na 2g na każdy kilogram masy własnej ( przykładowo osoba ważąca 75kg powinna go spożywać 150g dziennie)
Tłuszcze - ustalamy na 1g na kilogram masy własnej
Węglowodany - powinny stanowić resztę z zapotrzebowania.
1g białka ma 4 kalorie, 1 g węglowodanów ma 4 kalorie oraz 1g tłuszczy ma do 9 kalorii, wartość białka i tłuszczy wyrażone w gramach mnożymy przez ich kaloryczność. Wtedy wiemy ile kalorii stanowią nasze tłuszcze i białko. Tą sumę odejmujemy od naszego bilansu i wynik dzielimy przez 4. otrzymujemy przyblizoną wartość węglowodanów w gramach
Znając ile mamy dostarczyć dla organizmu makroskładników, ważymy wszystko przed ugotowaniem i w kalkulatorach kalorii na stronie internetowej możemy sprawdzić czego ile dostarczyliśmy.