Skocz do zawartości


Zdjęcie

Arginina


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

Mafi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 317 postów
  • Pomógł: 0
34
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Ponad rok temu

Arginina
Arginina jest niezbędnym aminokwasem do zapewnienia odpowiedniej pracy wątroby, stawów, mięśni (w tym mięśnia sercowego) i skóry. Arginina wzmacnia system odpornościowy, sprzyja męskiej płodności i bierze udział w regulacji hormonalnej wielu procesów w organizmie (przysadki, trzustki i ludzkiego hormonu wzrostu).

Arginina jest względnie niezbędnym aminokwasem, ponieważ organizm może produkować wystarczające ilości argininy w normalnych warunkach, ale jeśli ciało podlega wielkiemu wysiłkowi fizycznemu, stresowi lub chorobie, wymagana jest jej większa ilość. Noworodki nie mogą wytworzyć swojej własnej argininy w pierwszych miesiącach życia- muszą otrzymać ją wraz z pokarmem.

Ważne fakty odnośnie argininy:

• Lizyna i ornityna mogą konkurować z arginina w przypadku poboru przez mózg tych związków
• Argininy nie należy podawać pacjentom z wirusem opryszczki, gdyż sprzyja ona jej dalszemu wzrostowi- chyba że zostanie podana wraz z lizyną
• Arginina jest pomocna w utracie masy ciała- zwiększa masę mięśniową i redukcję tym samym tkankę tłuszczową w organizmie
• Arginina jest składnikiem kolagenu i pomaga w budowaniu nowej kości i ścięgien
Grupy narażone na niedobór argininy
Niedobór argininy jest rzadki, gdyż większość ludzi może bez problemu dostarczyć ją wraz z dietą. Grupy ludzi, którzy są narażeni na niedobór argininy to:
• Osoby posiadające dietę ubogą w białko

Przed rozpoczęciem suplementacji argininą należy skonsultować się z lekarzem.

Objawy niedoboru argininy:

Produkcja insuliny, tolerancja glukozy, metabolizm lipidów i wątroby może być osłabiony, gdy brak argininy. Wypadanie włosów może być kolejną oznakom niedoboru.

Arginina i zdrowie:

• Enhancer układu immunologicznego - arginina może być korzystna dla osób cierpiących z powodu chorób, które mają wpływ na odporność. Jej główną zaletą jest spowalnianie wzrostu guzów i nowotworów poprzez wzmocnienie funkcji immunologicznych. To sprawia, że grasica produkuje więcej limfocytów T (komórki T), kluczowych komponentów systemu odpornościowego.
• Detoksykacja wątroby - arginina jest dobra w przypadku schorzeń wątroby takich jak marskość czy otłuszczenie wątroby. Pomaga w detoksykacji wątroby poprzez neutralizację amoniaku, który jest toksyczny.
• Badania pokazują, że arginina zapobiega gromadzeniu się płytki nazębnej i innych substancji, które mogą tworzyć stany zapalne naczyń krwionośnych.
• Obniżanie stężenia cholesterolu - najnowsze wyniki badań pokazują, że arginina obniża cholesterol
• Choroby tętnicy wieńcowej - badania pokazują, że arginina zapewnia prawidłowe krążenie krwi, więc zapobiega tym samym brak przepływu krwi i uszkodzenie serca- to działanie zmniejszenia objawy choroby wieńcowej.

Arginina w żywności:

1. Mięso z kurczaka
2. Nasiona dyni
3. Tuńczyk
4. Wołowina
5. Polędwica wołowa
6. Homary
7. Makrela
8. Kraby
9. Soja
10. Cielęcina

Arginina najlepiej działa z:

• Magnez
• Mangan
• Lizyna
• Leucyna
• Izoleucyna
• Witamina B6
• Glicyna
• Metionina
• Walina
• Ornityna

Przedawkowanie, toksyczności i przestrogi dla argininy:

Rzadko się zdarza przedawkowanie, ale jeśli wziąć na raz masywną dawkę tego aminokwasu, mogą wystąpić objawy tj:
• zgrubienia i szorstkość skóry
• osłabienie
• biegunka
• nudności
• zwiększona aktywność niektórych wirusów

Następujące osoby nie powinny stosować argininy:

1. Pacjenci z wirusem opryszczki
2. Pacjenci z nowotworami - ze względu na możliwość zwiększenia replikacji komórek nowotworowych
3. Osoby o niskim ciśnieniu krwi, z chorobami nerek lub wątroby
4. Osoby przyjmujące leki - nitrogliceryna lub sildenafil (Viagra)
5. Kobiety w ciąży i matki karmiące piersią - nieznany wpływ na nienarodzone dziecko
6. Dzieci i młodzież - powinny unikać argininy, ze względu na nieznany wpływ
7. Osoby z cukrzycą - ze względu na metabolizm węglowodanów i insuliny
8. Ludzie ze schizofrenią

Suplementacja argininy może być podejmowana przez 2-3 tygodnie. Po tym czasie należy odstawić preparat na 3-4 tygodnie. Po przerwie suplementację może wznowić ponownie w ten sam sposób - na kilka tygodni i wyłączanie kilku tygodni, ale nie na długo.

Ważne!

Dłuższy okres suplementacji argininy powinien być podejmowany jedynie pod nadzorem lekarza.

Źródło: głównie kif, wikipedia
  • 0



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024