Pokaz mi swoje irimi-nage a powiem kim jestes
Napisano Ponad rok temu
Przynajmniej jest śmiesznie i nie można się nudzić
Napisano Ponad rok temu
Wystarczy być?
To nie zależy od techniki tylko ode mnie. Jeśli ja jestem dobry technicznie moja technika też. techniki to tylko sposoby na obronę wymyślone przez innych ludzi a nie narzędzia, które są lepsze czy gorsze.
=pass, nie osiągnąłem jeszcze odpowiedniego poziomu przyswajania informacji
Zawsze wiedziałem, że Wysocki coś robi z ładnymi dziewczynkami, które przywoził swoim mercem na staże. Teraz wiem, że chłopcom też coś robi.
Napisano Ponad rok temu
Nie chcemy zabijać przeciwnika, czy go trwale uszkadzać chociaż to na pewno byłby skuteczniejsze niż techniki aikido.
Podaj mi przykład sztuki/sportu/systemu walki wręcz w którym się zabija przeciwników.
Napisano Ponad rok temu
Nic nie rozumiem 8O
Wystarczy być?
Być? Gdzie być? Podczas walki na pewno trzeba być "tutaj". Podczas prawdziwej walki nie ma czasu na myślenie, czy planowanie kolejnych ruchów. Pozostają tylko odruchy i intuicja. Wtedy przydaje się trening który stawa nacisk na koncentrację, opanowanie i perfekcję. Nie można być przygotowanym na wszystko, na wszystko mieć wyćwiczoną skuteczną obronę wtedy to wszystko nie ma żadnego znaczenia kiedy liczy się obecna chwila. Dopiero wtedy okazuje się kto jest oderwany od realnej walki i co to w ogóle oznacza.
PS. Wysocki wozi się fordem nie mercem
Napisano Ponad rok temu
Wystarczy być
P.S. Ale ja już jestem duży i samodzielny a podatny na manipulacje byłem jak miał niebieskiego merca.
Napisano Ponad rok temu
Technika się nie liczy czyli wystarczy być. 10 lat płacenia składek potem odtańczenie nieżyciowej irimi nage w walce, zebranie wpier... i jesteś zwyciężcą.
Wystarczy być
Aaaaa... o to chodziło Stopnie nie mają znaczenia, składki też nie a co wyniesiesz z treningu to twoje.
Cabelo - ninjutsu albo wojskowe systemy walki.
Napisano Ponad rok temu
Niestety. Wtedy potrzebny jest trening, stawia nacisk na kształtowanie tych "odruchów i intuicji".Podczas prawdziwej walki nie ma czasu na myślenie, czy planowanie kolejnych ruchów. Pozostają tylko odruchy i intuicja. Wtedy przydaje się trening który stawa nacisk na koncentrację, opanowanie i perfekcję.
No właśnie... (hashtags: #wyćwiczona #skuteczna #obrona )Nie można być przygotowanym na wszystko, na wszystko mieć wyćwiczoną skuteczną obronę
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I ilu zabili jak na razie?
Napisano Ponad rok temu
I ilu zabili jak na razie?
Nie wiem. Nie mówię o ludziach którzy bawią się w ninjutsu albo jakieś wojskowe combaty tylko o prawdziwych ninjach i żołnierzach.
Napisano Ponad rok temu
Nie mówię o ludziach którzy bawią się w ninjutsu albo jakieś wojskowe combaty tylko o prawdziwych ninjach
Litości ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Celem aikido jest umiejętność odparcia ataku w określony sposób, nie za wszelką cenę. Nie chcemy zabijać przeciwnika, czy go trwale uszkadzać
Więc skoro przeciwników zabijają tylko prawdziwi ninja ( ) i żołnierze (nieważne, że pytałem o walkę wręcz...) to w takim razie z tego co piszesz wynika że techniki aikido są wyjątkowo trudne do nauczenia, co zmniejsza ich skuteczność, aby osiągnąć cel, którego nie spełniają tylko ninja i wojskowi. Got it.
Napisano Ponad rok temu
Celem aikido jest umiejętność odparcia ataku w określony sposób, nie za wszelką cenę. Nie chcemy zabijać przeciwnika, czy go trwale uszkadzać
Więc skoro przeciwników zabijają tylko prawdziwi ninja ( ) i żołnierze (nieważne, że pytałem o walkę wręcz...) to w takim razie z tego co piszesz wynika że techniki aikido są wyjątkowo trudne do nauczenia, co zmniejsza ich skuteczność, aby osiągnąć cel, którego nie spełniają tylko ninja i wojskowi. Got it.
Mhm czyli żołnierze nie zabijają w walce wręcz? Fajnie wiedzieć.
Jeszcze raz.... techniki aikido nie służą do walki. Jeśli zdefiniujemy walkę jako zmagania 2 osób, które starają się nawzajem uszkodzić, czy zabić to aikido jest do tego niedostosowane. Aikidoka nie bierze czynnego udziału w walce, ale też się jej nie boi. Techniki aikido działają tylko w tym szczególnym położeniu między walką a biernością wobec ataku, dlatego aikido wymaga zmiany podejścia i zachowania.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co co robisz na forum o sztukach i sportach [b]walki[b] ?
A ty co robisz na forum o aikido, które twoim zdaniem sztuką walki nie jest?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Słaba riposta. To ty twierdzisz, że sztuką walki nie jest.
Nie. Aikido jest sztuką walki. To wy mówicie, że definicja walki w pojęciu aikido to nie walka.
Napisano Ponad rok temu
Twoje "aikido" może być nawet sadzeniem kwiatków.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Staz Aikido Slupsk z Sensei Robert Zimmermann, Shihan 7Dan
- Ponad rok temu
-
Jak zdefiniowac cwiczenie Budo
- Ponad rok temu
-
Od czego zależy skuteczność aikido
- Ponad rok temu
-
PSA
- Ponad rok temu
-
Trochę szkoda
- Ponad rok temu
-
Shochugeiko 2014 z A. Sato Shihan (6dan Aikikai)
- Ponad rok temu
-
Czy Aikido jest skuteczne?
- Ponad rok temu
-
Miyamoto Shihan w Polsce!! 26. 07 - 02.08. 2014 Wrocław
- Ponad rok temu
-
Co to jest aikido czesc 2
- Ponad rok temu
-
STAŻ AIKIDO I JUDO