Alez po co?Pokażesz nam swoje irimi nage ?
"Kiedy pytają mnie ... Odpowiadam".
"Pokaz mi swoje irimi-nage a powiem kim jestes"
Napisano Ponad rok temu
Alez po co?Pokażesz nam swoje irimi nage ?
Napisano Ponad rok temu
Gdyby chciał pokazać, byłoby napisane: ,,pokażę wam swoje irimi nage"Alez po co?Pokażesz nam swoje irimi nage ?
"Pokaz mi swoje irimi-nage a powiem kim jestes"
Napisano Ponad rok temu
Opisałeś standardowy sposób wykonania irimi nage jako kihon waza, na współpracującym partnerze. Chcieliśmy, abyś pokazał jak wykonać na niewspółpracującym, bo podobno wiesz, a dla nas, całej reszty, jest to bardzo trudne. Ja opisałem. Kluczowym momentem jest właśnie chwyt za kark i przyciągnięcie uke do siebie. Nie da się tego zrobić jedną ręką, bo uke natychmiast się wyrywa ( albo obraca do klinczu, albo idzie w cholerę gdzie chce ). Dlatego potrzebny jest arm drag i dźwignia na kark. Ludziom z wyobraźnią ruchową dobrze zilustruje to ten film ( niestety, nie z aikido ):Alez po co? Przeciez wszyscy to potrafimy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A przeczytałeś w jakim celu zamieściłem ten przykład?Przykład Akahige nie ma nic wspólnego z irimi-nage, a przynajmniej w pojęciu aikido. Są to ciekawe chwyty ale to nie jest irimi-nage.
Baju, baju. Opisałeś właśnie coś, czego nie ma.Irimi to "wyjście na spotkanie" - przeważnie do przodu ale istotne jest tu spotkanie "w pół kroku" w którym następuje przejęcie inicjatywy. Kluczowa dla aikido jest dynamika ruchu, używając siły całego ciała, a nie dążenie do wygodnej pozycji w zwarciu dla założenia dźwigni czy duszenia.
A saitowcy/iwamowcy powiedzą Ci, że to właśnie jest kluczowe dla irimi nage....a nie dążenie do wygodnej pozycji w zwarciu dla założenia dźwigni czy duszenia.
Napisano Ponad rok temu
Tylko nie mówcie, że to nie irimi nage, bo facet nie ma kimona i hakamy. :twisted: ;-)
Napisano Ponad rok temu
To kup se okulary. Jest tu atemi i irimi czyli to, co trza wg M.Ueshiby, a zwłaszcza tych, co mówią, że M. Ueshiba tak mówił. A technika jest w wersji omote. Tu masz w wersji emo-metro-gejowskiej:Nie widzę tutaj pracy bioder ani tego co dla irimi nage najważniejsze czyli tytułowego irimi.
Mylisz się. W aikido praca rąk ani bioder nie ma znaczenia. Chyba, że chcesz się kłócić z sensejem z ósmym danem:Nie widzę tutaj pracy bioder ani tego co dla irimi nage najważniejsze czyli tytułowego irimi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To kup se okulary. Jest tu atemi i irimi czyli to, co trza wg M.Ueshiby, a zwłaszcza tych, co mówią, że M. Ueshiba tak mówił. A technika jest w wersji omote. Tu masz w wersji emo-metro-gejowskiej:Nie widzę tutaj pracy bioder ani tego co dla irimi nage najważniejsze czyli tytułowego irimi.
Napisano Ponad rok temu
Tak, pierwszą prawie dokładnie 34 lata temu, w 1980 roku. Mój syn jest dwa lata starszy od Ciebie. ;-)... czy ty kiedyś zrobiłeś irimi nage?
Napisano Ponad rok temu
Tak, pierwszą prawie dokładnie 34 lata temu, w 1980 roku. Mój syn jest dwa lata starszy od Ciebie. ;-)... czy ty kiedyś zrobiłeś irimi nage?
Ishida,
Przecież to nie irimi nage, tylko trójkąt rękami! ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)
Napisano Ponad rok temu
Tak, ale to nie zmienia tego co jest na filmie.(...)A przeczytałeś w jakim celu zamieściłem ten przykład?
Konkretnie czego?.Baju, baju. Opisałeś właśnie coś, czego nie ma.
Ale to chyba taki cel był wątku, żeby każdy przedstawił jak widzi irimi-nage, czyż nie?A saitowcy/iwamowcy powiedzą Ci, że to właśnie jest kluczowe dla irimi nage.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Akahige, ostro poszedłeś w korwinizm. Wątpię żeby ktoś cię zrozumiał ( jak Korwina). Zbyt ponad-przedmiotowe myślenie, większość nie będzie w stanie tego przetworzyć w mózgu.
Powiedz otwarcie, że aikido* to lipa, więc praca bioder nie ma znaczenia. Nic nie ma znaczenia, jest balet. ;-)
* jako czynność tzw. fizyczna, nie zbór wzorców ruchowych.
Innymi słowy , wal jak krowie na rowie, bo ludzie nie skumają. Prosty przykład - jeden 2 sekundowy element z prezentacji w wykonaniu karków.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Skąd pomysł, że liznęli?
Że się nie sprawdzili ?
I tak dalej.
Konkrety proszę. Bo na razie, wygłaszasz ogólnikowe demagogiczne tezy, a brak ci elementarnej ( wydawało by się ) umiejętności czytania ze zrozumieniem, i abstrakcyjnego myślenia.
Chociaż badania podają, że 80% polaków nie potrafi czytać ze zrozumieniem. Czytając forum, jestem skłonny w to wierzyć.
Napisano Ponad rok temu
Jak na razie to wypowiedział się chyba tylko jeden prawdziwy aikidoka czyli Szczepan
Napisano Ponad rok temu
Jak na razie to wypowiedział się chyba tylko jeden prawdziwy aikidoka czyli Szczepan
-no i jedność z Wszechświatem została osiągnięta
Teraz coś o wciąganiu na obwód kuli i idę spać :grin: :papieros:
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu