Gaz obronny-mity a rzeczywistość (opracowania, filmy) 2
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Witam serdecznie ;-)
Bardzo dziwna sprawa....zamówiłem gasniczke 550ml z hpe teoretycznie 10%OC 1,33MC 2 000 000 SHU tak i jest na etykiecie....a na spodzie puszki 0,67 % MLN SHU stream a na etykiecie "mgła " o co chodzi? :roll:
zatem nawet HPE to obszczajmury skoro takie numery robią ... szkoda gadać , a ja zawsze miałem o nich dobre zdanie i broniłem ich choć już od jakiegoś czasu dochodziły do mnie różne sygnały dotyczące pewnych nieprawidłowości , dam przykład jak tylko weszły PREDATORY napisałem do mistrzów o przesłanie w formie elektronicznej certyfikatu lub nawet zwykłej informacji , potwierdzającego parametry i producenta owego miotacza , po braku odzewu ponowiłem maila i ... nawet - weź spierdalaj mi nie odpisali ... Panie kierowniku Bielecki z HPE pikujecie na mordę zarówno z obsługą klienta jak i samym towarem , ja wiem że macie w dupie indywidualnych klientów jednak to właśnie ONI najczęściej robią Wam renomę i oceniają markę a ta wyraźnie zaczyna podupadać , zostawiłem u Was całkiem sporą sumę pieniędzy przez ostatnie lata ale skoro macie w nosie klientów jacy by nie byli to nie wróżę wielkich sukcesów bo dość szybko narobicie sobie smrodu w necie ... - co zapewne tak czy owak wpłynie na sprzedaż !
ale wasza wola - ja mogę swoją kasę kierować WYŁĄCZNIE do USA mnie to wisi , zresztą ostatnio Wasz asortyment i tak nie zawiera NICZEGO na co chciałbym się połaszczyć

cizzia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Ciekawostka:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
o jasna cholera ... 8O
swoją drogą jedyną firmą która sprzedawała ( a może dalej sprzedaje ) gazy pieprzowe w gaśniczkach z oznaczeniem - substancja łatwopalna - jest SHARG , ...
zresztą podobnie w zetknięciu z ogniem działa KO tyle tylko że tam łatwopalny jest sam rozpuszczalnik zastosowany w formule gazu a nie środek miotający , bo chyba taka właśnie różnica była pomiędzy tymi gazami ( KO a tymi z Sharga )
co ciekawe z własnych obserwacji dodam że formuły oparte na takim rozwiązaniu jak KO mają jedną zaletę mianowicie są bardzo wodniste ( bardziej od wody ) i rewelacyjnie się rozpraszają w powietrzu co powoduje wręcz gigantyczną chmurę która potrafi całkowicie pokryć napastnika / napastników ( jakiś czas temu rozprawialiśmy o tym na privie z kolegą Ebenezer555 - ma on nawet bardzo fajny filmik prezentujący to o czym piszę )
tak czy inaczej ta historia może znacząco wpłynąć na dalszą dystrybucję gazów tego typu - chyba że uznają ten wypadek za NIEODPOWIEDNIE zastosowanie samego miotacza przez ochroniarza , zresztą ta osoba już raczej długo w zawodzie nie popracuje ...
cizzia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
My swoje wiemy, ale taki laik przeczyta i uwierzy.
Napisano Ponad rok temu
moje testy dowiodły iż w pierwszym przypadku podpalona mieszanina potrafi osadzić się na opryskanym przedmiocie i palić dalej choć w ograniczonym zakresie - ale jednak ( jest to również ściśle związane z samym czasem ekspozycji im dłuższy tym większe prawdopodobieństwo osadzenia dużej ilości samej substancji łatwopalnej ) , za to w tym drugim gdzie sama mieszanka jest niepalna a łatwopalna jest jedynie substancja transportowa ten czynnik nie występuje więc i prawdopodobieństwo podpalenia znacznie spada ...
zastanawia jeszcze sprawa samej temperatury która wytwarza się podczas spalania propanu bo o ile przy krótkim kontakcie to można sobie powiedzmy "rzęsy opalić albo grzywkę"

cizzia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jest moc

Napisano Ponad rok temu
Panowie, co polecicie mi z dostępnych w chwili obecnej miotaczy w strumieniu?
Chodzi mi o typowy strumień, bo miałby być to gaz do użycia w pomieszczeniu, lub przez uchylone minimalnie okno w samochodzie na nachalnego cygana, czy innego jegomościa :twisted:
Ja obecnie noszę ze sobą dużego frontiersmana na ludzi i KO Stożek na psiaki i inne zwierzaki.
Potrzebuję jednak czegoś w strumieniu, co w drogowych sytuacjach bez wysiadania z auta i gazowania okolicy frontkiem wystarczy

Pozdrawiam majówkowo!
Kubas
PS. Stało się coś dziwnego z moim sławetnym RMG-75, którego tak chwaliłem.
Puszka stała w domu w rezerwie. Ostatnio chciałem go zabrać do testów i zdziwiłem się bo:
1. puszka była dziwnie spuchnięta
2. w środku nie było słychać przy trząśnięciu niczego oprócz jakiegoś małego paprocha.
3. testowany gaz ani myślał polecieć - POJEMNIK BYŁ PUSTY!!!
Czy sam się ulotnił i rozpadł na coś mało groźnego? Nie mam pojęcia. Wiem, że jeżeli rozpylił by mi się z puszki gaz, który testowany
miał piorunujące działanie, to na pewno bym to zauważył. A tu nagle z dnia na dzień się pusta puszka zrobiła...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu

A jeśli chodzi o sabre, który z dostępnych w Kalibrze będzie najładniej punktowo dawał?
Bo sprzęt ma być z założenia tylko do użycia w pomieszczeniu, lub przez uchyloną szybę z samochodu.
Myślę, że na zewnątrz misie i nie tylko skutecznie zniechęci frontiersman

Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Bardzo ładny strumień, zasięg no i oczywiście moc

Napisano Ponad rok temu
Jeżeli chodzi o zasięg jest dosyć duży ale strumień bardzo cienki, jeżeli chodzi o gaśnice to polecam ci ten gaz [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] zacząłem go używać od bieżącego sezonu podczas konnych rajdów na upierdliwe psy i zdaje egzamin. Podejrzewam że na cyganów, bumów, itp zda egzamin jeżeli wierzyć że jest to 10% OC o stężeniu 2 mil SHU .http://www.kaliber.pl/21951-gaz-pieprzowy-sabre-red-mk4-52cft30-crossfire-stream.html
Bardzo ładny strumień, zasięg no i oczywiście moc
Napisano Ponad rok temu
@rafalq, dziękuję za odpowiedź
![]()
A jeśli chodzi o sabre, który z dostępnych w Kalibrze będzie najładniej punktowo dawał?
Bo sprzęt ma być z założenia tylko do użycia w pomieszczeniu, lub przez uchyloną szybę z samochodu.
Myślę, że na zewnątrz misie i nie tylko skutecznie zniechęci frontiersman![]()
Pozdrawiam.
Punktowo dają Crossfire, ale jest to strumień jak ze strzykawki. Dosłownie. Teraz weszła opcja GEL która nie odparowuje po użyciu (więc do użycia w pomieszczeniu idealna). Ja też z uwagi na pracę noszę gazy w pianie i tą formę do pomieszczenia Ci niezmiernie polecam-użycie pianki Sabre MK4 perfekcyjne, zero efektu inhalacyjnego a działanie znakomite. Dość szeroki strumień, ładne ciśnienie no i skuteczność. Jeszcze lepiej sypie pianka PFHM-80 też od Sabre, ma ciut mniejszy zasięg ale szerszy strumień piany i na mniej czasu wystarczy substancji. Wadą jest spust Twist-Lock ale coś za coś (niestety). Więc jeśli chcesz używać w pomieszczeniu bierz pianę, bo z Crossfire dość ciężko wycelować, a jak już trafisz to albo nie w oczy i napastnik będzie miał czas by zrobić unik lub trafisz tylko w jedno oko i może Tobie też się oberwać. Za to piana po dotarciu do celu ładnie się rozbryzguje. Szczególnie ta z PFHM-80.
Swoją drogą polecona gaśniczka Mace przez kolegę wyżej też wydaje się być dobrym rozwiązaniem do pomieszczeń bo to prawdziwy, gęsty żel.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Sprawdzony gaz pieprzowy
- Ponad rok temu
-
Najlepszy gaz do obrony
- Ponad rok temu
-
Gaz a okulary
- Ponad rok temu
-
Paraliator, gaz czy może jeszcze coś innego?
- Ponad rok temu
-
Gaz firemaster
- Ponad rok temu
-
Czy gaz używany przez policje zawiera alkochol ?
- Ponad rok temu
-
ABC gazów pieprzowych
- Ponad rok temu
-
Gaz pieprzowy KO.
- Ponad rok temu
-
Jaki gaz na kemping?
- Ponad rok temu
-
Pistolety Gazowe..