pompki - sztuczki trickis i inne cuda
Napisano Ponad rok temu
istnieje szansą, że przystąpię do testu sprawnościowego , w którego skład wchodzą pompki.
jakieś rady, sztuczki, tricki ułatwiające zabawę i pozwalające zrobić jak najwięcej?
co radzicie??jak się robi najłatwiej
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
z tym ze jak oszukiwac przy pompce tam nie bedzie najprostsza metoda: jak nie pacza liczysz a nie robisz:) (vel ktorys odcinek kawalerii powietrznej:))
Napisano Ponad rok temu
w którym wariancie jest naprościej
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
na brzuch robie plank i kolana do łokci.
barki mi się meczą przy pompkach dość.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- rozstawienie szeroko nóg (chyba ciężar się inaczej rozkłada, bardziej na boki)
- lekkie zgięcie ciała - "tyłek w górę" (nie wiem z czego to wynika, może mniej trzeba napinać brzuch)
I tak jak pisał Czesław - im większe tempo tym łatwiej, im wolniej tym trudniej.
powodzenia.
Napisano Ponad rok temu
Te sztuczki Ci nie pomagają, dzięki nim czynisz cwiczenie łatwiejszymi i mozesz zrobic więcej powtórzeń, co napompuje Twoje ego... jednak nie da tej korzyści, jaką mogły by dac prawdziwe pompki.
Jak w magiczny sposób zwiększyc liczbę pompek?
A jakie są wytyczne testu-chodzi o technika i czas na wykonanie? Ile masz czasu na poprawę wyniku? Jaki robiłeś trening do tej pory?
Możesz parę razy dziennie po prostu zrobic jedną serie stanowiącą połowę Twojego maksa powtórzeń-smarowanie gwintów, tylko wysoko powtórzeniowe-w zależności od samopoczucia robisz dni cięższa, lżejsze i dni na odpoczynek. Co 2 tygodnie sprawdzasz wynik. Ja bym dodał dni z nogami na podwyższeniu lub ciężarem zewnętrznym, dni z pompkami na kolanach lub rękami na podwyższeniu/gumami przywieszonymi do drążka w celu odciążenia i normalne dni.
Potem przeszedłbym do robienia drabiny lub robiłbym ją raz w tygodniu.
Kiedyś byłem w pompkach nie do zajechania i kończyłem wszelkie testy w momencie kiedy mi się nudziło, dzisiaj magicznej stówy bym pewnie nie zrobił.
Napisano Ponad rok temu
Edytka: w książce "Skazany na trening" Paula Wade masz rozpisany program treningowy na pompki.
Poza tym - specem od treningu siłowego nie jestem - ale wydaje mi się, że im większe obciążenie w pompkach tym większa siła - jeśli będziesz miał nogi wyżej niż podłoga to masz większy ciężar na ręce. Większy ciężar to większa siła. Czy to się przełoży na większą wytrzymałość i zrobienie więcej pompek? Nie wiem. Jeśli ktoś wie niech da znać.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak chcesz robić siłę to nie robisz pompek, sa lepsze ćwiczenia z obciążeniem i mniejsza ilościa powtórzeń. Pompki to wytrzymałość, zresztą autorowi chodzi o ilość a nie siłę i tak musi ćwiczyć.
Czesław, sorry za offtop, ale coś byś mógł polecić/doradzić? Po lekturze Skazanego na trening i Pavla Tsatsouline wydawało mi się, że można robić pompki na siłę - właśnie z podniesionymi nogami, albo na jednej ręce. Coś można innego robić jeśli nie ma się dostępu do dużych ciężarów? dzięki z góry
Napisano Ponad rok temu
dipsy z obciazeniem wlasciwie by wystarczyly.
Napisano Ponad rok temu