Skocz do zawartości

Zdjęcie

Karate Bunkai nowa moda

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
63 odpowiedzi w tym temacie

budo_death-wish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2867 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

Re: Karate Bunkai nowa moda
Risk
Chyba trochę więcej niż 20lat. Dokładnie 20 lat temu zaczynałem treningi, Ty już wtedy miałeś 1 czy 2 kyu.
  • 0

budo_risk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 979 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tak, szczatkowa-blok, blok, blok, cios i obrot:

Zupełnie nie tak.
  • 0

budo_risk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 979 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Risk
Chyba trochę więcej niż 20lat. Dokładnie 20 lat temu zaczynałem treningi, Ty już wtedy miałeś 1 czy 2 kyu.

Niezupełnie. Mój start przypada na wrzesień 1990.
  • 0

budo_laser
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3643 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jersey, Wszystkiego Najlepszego!!
  • 0

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dziekuje!!! :)
  • 0

budo_jon snow
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 759 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ekh łezka się w oku zakręciła oglądając te przeróżne bunkai - sensu w tym za dużo nie ma - ale ile było zabawy i wiary, że to działa. Najgorsza jest ta nieruchawość atakujących, uderzy taki (-a) i czeka na gwiazdkę z nieba :)
  • 0

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jakies konkrety?
  • 0

budo_risk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 979 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Najgorsza jest

Prawdopodobnie, gdybyś to odtworzył w zwolnionym tempie to i tajmingi byłyby fatalne. Ale ogląda się fajnie i dziewczyny wyćwiczone są. Gołym okiem widać także różnicę między pierwszym a drugim miejscem we wspomnianych zawodach.
  • 0

budo_laser
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3643 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To jest troszkę tak jak mówili w CK Dezerterach.

Patrzysz jak robią z wiarą te kata i liche bunkaie, do niczego się nie nadające i myślisz, Biedny Idiota.

A za chwile przychodzi druga myśl. A może takiemu łatwiej?

Co mi z tego, ze zrozumiałem, że to do luftu się nadaje? Ani ja zawodnik, ani komandos, do samoobrony to wystarczy dobry lewy i lepszy prawy.
Czasem, mam ochotę poćwiczyć takie "głupotki" ale mam wewnętrzny opór, że to bez sensu jest, ale wiem, że ten opór jest bez sensu. To wszystko i tak dla rekreacji, dla zabawy....
  • 0

budo_risk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 979 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

T takie "głupotki".

Może potraktuj kata jako zbiór zasad i używaj je jako elementarza tych zasad. Podejrzewam, że do tej pory "klepałeś" poszczególne i było to tylko odtwarzanie ruchów. Mam u siebie w sekcji kilku amatorów boksu i doceniają solidny trening kata.
  • 0

budo_laser
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3643 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

O to chodzi, że przez większość mojego karateckiego życia były to głupotki. Potem spotkałem się z ryu te i koryu i się okazało, ze ma to sens.

Teraz w Sei, mamy trzy kata, każde ćwiczone z sensem, i w konkretnym celu i mi z tym dobrze ;)
  • 0

budo_jon snow
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 759 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jersey - proszę bardzo:

Żadna kontra nie jest w tempie. Blok - przeciwnik czeka nieruchomo, aż dostanie serię ciosów. Przy rzutach - przeciwnik stoi jak kołek (propozycja - porzucać się z judokami / zapaśnikami plus posparować z dobrze chodzącym na nogach bokserem: szybko chłodzi). Abstrahując od samej koncepcji ataków bez gardy z niskim hikite. Gimnastycznie i wizualnie - całkiem ładnie to wygląda, natomiast nie ma tu za dużo właściwej treści. Jeśli ma to jakikolwiek sens, to tylko w takiej formie jak w koryu (i w takim dystansie: krótkim / negocjacji ulicznej), czy w jakiejś nowoczesnej odmianie karate, gdzie kata ma przełożenie na walkę sportową. Jako forma sportu - można się tak bawić, co do samoobrony to wolę prostsze systemy.
  • 0

budo_gaweł
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 622 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ale to właśnie ma być dla sportu! No nie widzę innej możliwości. Zresztą same kata robione "pod zawody" są ćwiczone/wykonywane inaczej niż robione dla zrozumienia, sensu i "praktyki".
Po przeanalizowaniu kata i nauce sensownych zastosowań zaczynamy kata wykonywać nieco inaczej. Najważniejsze nie staje się wtedy pełne dynamiki i niskich pozycji wykonanie. Zaczynamy zwracać uwagę na co innego. A że mamy w kata mnóstwo niuansów, które zaczynają nabierać sensu dopiero wtedy, kiedy wiemy "do czego to jest" (bunkai), no to ćwiczymy sobie te kata. Ale już inaczej...
Kiedy pierwszy raz popatrzyłem sobie na kata wykonywane przez starych mistrzów, takie jeszcze czarno białe filmy, złapałem się za głowę. Toż to nawet na zielony pasek jest kiepsko! Ale wtedy byłem na etapie nauki 20 kilku form, niskich pozycji i strzelających kimon.
Teraz to właśnie patrzę na tych "dziadziów", jak oni to robią. Sporo ciekawych "rzeczy" można tam znaleźć...
  • 0

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jon Snow :)

tak wlasnie sobie myslalem (bez urazy), ze Ty rowniez sadzisz ze to scenariusz walki ;-)
Niestety troche inny (duuuuuzo inny) jest cel bunkai. Ladnie to ujal risk a i Gawel tez.
Rownie dobrze mozna mowic, iz cwiczenie kombinacji przed lustrem i na tarczach jest bez sensu, i tylko naiwni wierza ze to cos da. Najczesciej przeciwnik i tak nie da wyprowadzic calej seri tylko skontruje lub zejdzie z linii. Powinno sie wrzucic cos na silke i sparingowac na maksa z partnerem. Tylko to daje efekty.
Jeszcze raz Cie przepraszam, ale mowi sie, ze niewiedza jest czesto blogoslawienstwem. Niestety nie w tym przypadku.
Zbyt duzo czasu by zajelo wyjasnienie Ci wszystkich Twoich zarzutow. Skupie sie na jednym-rzuty. Czesc rzutow jest tu wykonywana z dzwignia:nadgarstek, lokiec itd, pozostale z wytraceniem z rownowagi. Jak Twoim zdaniem mozna to inaczej zaprezentowac. Wieksza dynamika, sila (jak na zawodach judo)? Kontuzjogennosc przeogromna pomimo bardzo wysokiego poziomu zawodow a teraz wyobraz sobie to samo bunkai, w sposob bardziej 'realistyczny' a'la walka w shidokai w Babi Moscie (zawody miedzyszkolne).
Kata nie pokazuja walki tylko przygotowuja do niej.

Doczytalem: kto na ulicy w samoobronie :) chodzi z wysoka garda? Gdzie zaczepiaja na ulicy agresorzy z wysoka garda? :lol:
  • 0

budo_laser
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3643 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

na ostro

• 0

budo_romanowicz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1485 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

....aż sie boję skomentować.
  • 0

budo_gaweł
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 622 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

O...ja pierdzielę! Popis shihana i całej reszty.

Ale chwilę, zaraz...już wiem! Wiem, wreszcie zrozumiałem! To ma być PARODIA! W tym całym spektaklu chodziło o to żeby się pośmiać. Brawo shihan brawo!
  • 0

budo_laser
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3643 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wiem, że to nie kata, ale jak zapas wrzucił to na fejsa to mało nie umarłem:

Przy tym, ci z filmu powyżej to mega spece
  • 0

budo_aniol
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 956 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:JJ

Napisano Ponad rok temu

eee, nie znasz sie - to jest film z cyklu "samoobrona dla osob cierpiacych na hemoroidy"
  • 0

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Prosze wracac do tematu bo wafelki zaczne rozdawac :)

Moze moderator wklei cos z tych nowych pozycji wydawniczych, gdzie ludzie nareszcie zaczeli sie zastanawiac. :idea:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024