Karate Bunkai nowa moda
Napisano Ponad rok temu
Chodzi o różnego rodzaju podejście do interpretacji kata.
O ile jeszcze niedawno można było spotkać książki o przewadze techniki, w chwili obecnej właściwie ukazują się książki o bunkai i różnego rodzaju interpretacja. czyżby ludzie zaczynali odchodzić od sportu?
Napisano Ponad rok temu
a może to po protu zmierzch japońskiego zmilitaryzowanego karate.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Od kilku dni chcialem zamiescic to bunkai
Jest rewelacyjne i do tego to `tylko`karate sportowe
Idzie ku lepszemu ;-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po kilku różnych doświadczeniach uważam, że P.McCarthy i jego "propozycje" dotyczące Bunkai są kapitalne.
Koryu Uchinadi "tłumaczy" zastosowanie zasadniczych technik w bardzo interesujący sposób. "Zwykłe" zuki nabierają sensu i praktycznego zastosowania.
Mowa oczywiście o tradycyjnym Okinawa Karate
Napisano Ponad rok temu
Na filmie bylo pokazane widowisko gdzie srednio rozgarniety widz zauwazy roznice w tym co ma do zaoferowania np.Goju-ryu a pozostale teamy (medal za trzecie miejsce jest zenujacy)
Trzeba tez pozniej powiedziec wlasnym zawodnikom -dlaczego?
Dlaczego oni maja takie karate a my...?
Napisano Ponad rok temu
Jak to powiedział kiedyś Jan111 ... dinozaury do tego niedopuszczą, choć obecnie kierunek kata+bunkai nie do końca będzie związany z walką a raczej z show, co mnie i tak bardziej się podoba, bo wyszkolenie techniczne musi być na najwyższym poziomie.A ja uwazam, ze stworzenie rywalizacji w kata z jednoczesnym pokazywaniem bunkai, wymusza zmiany.
Napisano Ponad rok temu
Mówicie o sporcie/show w ujęciu kata + bunkai? No tak, wtedy zaprezentowane bunkai mają sens i wygląda to bardzo widowiskowo. Zyska na tym zapewne również wyszkolenie zawodników.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I dzięki temu, że pozostają te techniki (-> małowidowiskowe) zachowany jest przekaz do czego one były/mogły być wykorzystane. Akrobatyka ... fajnie to wygląda i pokazuje, że TEN rodzaj akrobatyki, taki bardziej przyziemny jest bardziej przekonujący niż akrobatyka a'la Teakwondo.Jest tylko jedno ale - moim zdaniem tradycyjne techniki karate wypadną blado bo przecież kopnięcia tylko na kolana albo co najwyżej na krocze. Krótkie techniki na krtań, oczy itp. - w tym niema nic widowiskowego
Napisano Ponad rok temu
W shotokanie faktycznie niewiele sie mowilo na temat bunkai ( i to mnie upewnia, ze obecni liderzy tego stylu naumniali sie wiele lat po rozdaniu 3-4 danow).
Okolo 5lat temu byly juz wytyczne (sugestie) z PZK ze w katach przestaje sie kopac na jodan.
W wado tez kopiemy yoko najwyzej do pasa z sugestia, ze jest to technika na kolano.
Cale szczescie, ze ludzie zaczynaja kombinowac i system zero-jedynkowy (blok+uderzenie) przestaje dzialac
Napisano Ponad rok temu
A ja tam uwazam ze w glowe powinno sie kopac i w samoobronie tez kopie na glowe ... pod warunkiem ze przeciwnik lezy
Napisano Ponad rok temu
co to jest Kumo. Z japońskiego oznacza zdolność lub możliwość. Tylko, że wcale nie musi tego samego oznaczać w jakimś stylu.
Napisano Ponad rok temu
To nie jest jedna calosc :nie:
KUMO to pierwsze ichne kata gdzie konik polny opedza sie przed atakami gzow (powinien w normalnym bunkai zrobic to tylko raz ;-) i zabic muche).
Do obejrzenia na youtubie
*opis wizualny kata stworzyl Kozlak
Napisano Ponad rok temu
Muszę jednakowoż przyznać, że tak jak ćwiczę ponad 20 lat, tak zawsze w treningu mieliśmy interpretację kata. Obejmowały to nawet egzaminy.W shotokanie faktycznie niewiele sie mowilo na temat bunkai ( i to mnie upewnia, ze obecni liderzy tego stylu naumniali sie wiele lat po rozdaniu 3-4 danow).
Napisano Ponad rok temu
Kurcze, wychodzi dzisiaj na to, ze to juz 27lat :roll:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
37 British Open IFK Kyokushin Karate 16.10.2013.
- Ponad rok temu
-
Karate-gi Maturo, tylko jedno pytanie
- Ponad rok temu
-
Tłumaczenie na japoński
- Ponad rok temu
-
Kyokushin-kan
- Ponad rok temu
-
Shinkyokushin w Polsce perspektywy organizacji