real
Napisano Ponad rok temu
wiekszosc pytan byla zadawana przez ludzi ktorzy nie cwiczyli nic badz tez cwiczyli cos innego, i byli poprostu ciekawi czy takie turlanie sie pitu pitu i lapanie za raczki moze byc skuteczne
a tutaj zebralo sie gremium expertow i zaczelo smarowac ze na serie szybkich ciosow ma byc seria szybkich tenkanow - jest to odpowiedz nie w pelni satysfakcjonujaca. wiekszosc oceni moja wypowiedz jaka jakies bolaczki komplkeksy tudziez cos innego
wlasnie mam powazne watpliwosci co do skutecznosci aikido jego metodyki nauczania etc. moje watpliwosci dotycza czy wogle warto placic kase (a co sie orientowalem jest to jedna z drozszych sekcji SW na rynku-statystycznie oczywiscie) bo potem po paru latach treningow mozna zrobic tylko 'serie szybkich tenkanow' i ewentualnie zrobic ukemi jak ktos toba rzuci
moja probsa jest taka eby nie eliminowac tego tematu i zaszufladkwac go do tych tematow co zostaly napisane przez tych co denerwowac lubia
Napisano Ponad rok temu
Pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
Wydaje mi się, że te super serie tenkanów też nie pomogą
P.S
Ciekawe co na to specjaliści od krawędziowego aikido.
Napisano Ponad rok temu
Jak Ci nie pasi to nie trenuj, proste. Większość aikidoków zna słabości swojego stylu.
Napisano Ponad rok temu
Z moich obserwacji wynika, że jak chłopaki nie mają co robić na treningu to dużo dyskutują i przy serniczku opowiadają sobie jakie to aikido jest skuteczne
P.S
Dyrekcja ZOO prosi o nie dokarmianie trolla
Napisano Ponad rok temu
Z moich obserwacji wynika, że jak chłopaki nie mają co robić na treningu to dużo dyskutują i przy serniczku opowiadają sobie jakie to aikido jest skuteczne
P.S
Dyrekcja ZOO prosi o nie dokarmianie trolla
Gambit ale zauważ, że kolega unknown podszedł do tematu nowatorsko.
Nie pyta o skuteczność, ale o SKUTECZNOŚĆ!!!
Może warto rozwinąć ten temat......
:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :wink:
Napisano Ponad rok temu
metodyka nauczania aikido wyklucza jego skuteczność w walce i bynajmniej nie piszę tu o dodaniu sparringów czy muaythai do zajęćwlasnie mam powazne watpliwosci co do skutecznosci aikido jego metodyki nauczania
skuteczność stylu nie jest dla wszystkich wyznacznikiem trenowania, nie każdy jej szuka, wielokrotnie jest to dobry sposób na spędzenie miło czasu, relaks i pracę nad ciałem, jeśli pytasz się mnie czy warto wydawać kasę na aikido? ja zapytam a jaki jest twój cel trenowania? jeśli powiesz że ogólna sprawność i miła atmosfera, powiem: wartomoje watpliwosci dotycza czy wogle warto placic kase
jeśli celem twoim jest skuteczność w walce, samoobronie powinieneś zmienić styl, tu nie ma nic nadzwyczajnego, aikido ci w tym nie pomoże, minimalnym kryterium wyboru sztuki walki to sparringi, każdy styl który tego nie posiada nie jest skutecznybo potem po paru latach treningow mozna zrobic tylko 'serie szybkich tenkanow' i ewentualnie zrobic ukemi jak ktos toba rzuci
Napisano Ponad rok temu
powiedz to Cognardowi lub Savgnago..jeśli celem twoim jest skuteczność w walce, samoobronie powinieneś zmienić styl,
Napisano Ponad rok temu
To tak dla rozwinięcia. A autorowi tematu polecem pierwszych kilka przygód o Marianie. Wnioskuje o zamknięcie tego tematu. Kto za?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A tak off topic, dostał ktoś kiedyś z liścia od siatkarza (ew. siatkarki )? Słyszałem że łeb urywa
Napisano Ponad rok temu
Na nic nie trenującego menela wszystko powinno być skuteczne.
A tak off topic, dostał ktoś kiedyś z liścia od siatkarza (ew. siatkarki )? Słyszałem że łeb urywa
moja córka dostała... no może nie dostała, ale jej się zbiera i jak dostanie, to poprosze ją, żeby zdała relację a ja to spiszę (ona jeszcze nie umie :wink: :twisted: )
pozdr
k.
Napisano Ponad rok temu
50 lat wystarczy? tylko co potem z organizmem który jest już stary? fakt starowinki nikt nie będzie bił, to się zgodzę że jest "skuteczne".nie chcem być źle zrozumiany ale uważam , że trzeba naprawde dłuuuuugie lata trenować żeby nasze aikido było "skuteczne"
Napisano Ponad rok temu
o boshe, to ty Fiodor naprawde istniejesz???? 8O :? Bo przez ostatnie pare lat nikt ci nigdy nie widzialmetodyka nauczania aikido wyklucza jego skuteczność w walce i bynajmniej nie piszę tu o dodaniu sparringów czy muaythai do zajęć
Napisano Ponad rok temu
czasem wpadam na "stare śmieci" :wink:o boshe, to ty Fiodor naprawde istniejesz???? 8O :? Bo przez ostatnie pare lat nikt ci nigdy nie widzial
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Staż z shihanem Jackiem Wysockim.
- Ponad rok temu
-
Dobre Słowo
- Ponad rok temu
-
GINĄCA WIZJA AIKIDO
- Ponad rok temu
-
5 Dan równy 5 Danowi...?? - jakie są wasze opinie?
- Ponad rok temu
-
Pytanko
- Ponad rok temu
-
Aikido Renshin
- Ponad rok temu
-
[PAA] Cykl staży Aiki-Taiso
- Ponad rok temu
-
Hej,jestem nowa,potrzebuję rady!:)