Na początek coś, co wcześniej podał Sabertooth odnośnie stali:
Inter-Stal Centrum Sp.z o.o.
ul Kolejowa 291, 05-092 Łomianki lub
ul. Owsiana 60 A, 40-780 Katowice
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Opis:
- Mieszczą się pod Warszawą i w Katowicach.
- Bardzo profesjonalna obsługa i nie robią problemu jak usłyszą że chce się kupić 2kg stali a nie 2 wywrotki (co niestety czasami już słyszałem...)
- Stal można kupować w różnych kształtach od prętów, poprzez płaskowniki a na arkuszach blachy kończąc
- Stal można także przy osobistej wizycie wybrać sobie ze ścinek (szczególnie z obróbki arkuszy blach). Najmniejszy arkusz jaki jest sprzedawany to bodajże 2x4m, więc trochę tego będzie, ale ścinki są często naprawdę dobrej jakości i w zupełności wystarczają do zrobienia nawet duuużych noży, a przy tym są relatywnie tanie
- Cena - niestety stal poszła w górę, więc tanio nie jest. Za 1kg stali D2 trzeba zapłacić w okolicach 38zł.
przykład zakupów:
Za 3 kawałki ścinków - waga łączna 2,6kg - o takich wymiarach:24x5x5 ; 14x29x4; 13x12x3 zapłaciłem w sumie 27,30zł, co nie jest chyba porażającą sumą jak za ewentualne piękne 3 noże
![:)](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/smile.png)
Dostałem także (po krótkich negocjacjach) adresy firm (wraz z namiarami na osoby i telefonami), które pracują na stali z tej firmy cieplnie (hartowanie) i bez problemu mogą zahartować dowolną stal - co nie ukrywam, że baaardzo pozytywnie wpłynęło na ogólne wrażenia z obsługi klienta!
![:)](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/smile.png)
Na koniec, pomimo zakupu takiej niewielkiej ilości stali dostałem od pana handlowca, wydruk mówiący o tym czym jest stal D2 (K110), oraz pełną broszurę o całej szczegółowej ofercie firmy!
Pytałem o K190 - czyli stal dość egzotyczną i składem przypominającą CPM-a, ale niestety ta stal sprzedawana jest na razie jedynie w postaci prętów, więc trzeba ją obrabiać jedynie na gorąco, no chyba, że ktoś chce z pręta zeszlifować płaskownik... ;-)
Podsumowanie:
Naprawde bardzo solidna firma, z podejściem pierwsza klasa do klienta, traktowaniem poważnie nawet detalistę i obsługą na 6!