Skocz do zawartości


rasta1993

Rejestracja: Ponad rok temu
Poza forum Ostatnio: Ponad rok temu
-----

#94805 Owoce w kulturystyce

Napisane przez w Ponad rok temu

Owoce w kulturystyce

Były warzywa, pora na owoce :D
Mam nadzieje ze sie przyda, miłej lektury :D

Jabłka- Niezwykle cennym składnikiem okrągłych owoców jest błonnik pokarmowy, występujący w postaci pektyn. Związki te mają działanie przeczyszczające i regulujące florę bakteryjną w jelicie grubym. Dzięki nim jabłka uznawane są za cudowny lek na biegunki i zaparcia. Ochraniają przy tym przewód pokarmowy i wpływają pozytywnie na pracę wątroby. Poza tym, pektyny zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a w rezultacie skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem. Owoce są niezwykle przyjazne osobom odchudzającym się. Tu też do głosu dochodzą pektyny, które pęczniejąc w żołądku, zwiększają odczucie sytości.
Na co jeszcze dobroczynnie działają jabłka? Zalecane są między innymi przy kłopotach z zasypianiem, nerwowości, opryszczce, osłabieniu fizycznym, przemęczeniu. Są moczopędne, więc pomagają zmniejszać obrzęki, choćby nóg. Poza tym, gryzienie jabłek wzmacnia dziąsła.

Gruszki- Zawierają dużo potasu, błonnika, żelaza i witaminy C, także sporo cukrów prostych. Są dosyć kaloryczne. 100 g to ok. 60 kcal. Pomagają regulować ciśnienie krwi, dlatego powinny znaleźć się w jadłospisie osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Pobudzają trawienie i perystaltykę jelit, likwidują zaparcia. Mają też właściwości moczopędne, warto więc, żeby jadły je osoby chore na zapalenie dróg moczowych czy kamicę nerkową. Gruszki zaleca się też osobom zagrożonym anemią. Kompot z suszu ma właściwości przeciwgorączkowe.Drobne „ziarenka”, z których składa się miąższ gruszek, pozostają niestrawione i mogą drażnić błonę śluzową jelit. Gruszki nie posłużą też osobom cierpiącym na niestrawność, zawierają bowiem znaczne ilości sorbitolu - cukru prostego, który powoduje wzdęcia. Ze względu na sporą kaloryczność nie są raczej polecane tym, którzy się odchudzają.

Banany(czesto polecany na naszym forum :D - Jako źródło włókien, banany pomagają w zwalczaniu wysokiego poziomu cholersterolu przez ograniczenie produkcji związku odpowiedzialnego za powstawanie miażdżycy.
Banany są źródłem węglowodanów, które odpowiadają za dostarczenie organizmowi potrzebnej energii. Mają również sporo kalorii (90 kcal na 100 g). Dlatego są często stosowane jako wartościowy suplement, ale tylko w głównej części diety. Chociaż oczywiście istnieje dieta oparta na spożywaniu bananów (tzw. dieta bananowa), ale informacje o jej efektywności są nadal nieco niejasne. Zanim cudowne działanie diety bananowej nie zostanie podbudowane solidnymi faktami, najlepszym rozwiązaniem będzie włączenie tych owoców do naszej diety jako dodatkowego, wartościowego elementu. Banany są również źródłem witaminy C (chociaż to akurat dotyczy również wielu innych owoców), jeden banan zawiera ok. 15% zalecanego dziennego spożycia. Witamina C jest konieczna do syntezy wielu istotnych dla funkcjonowania organizmu hormonów, np. dopaminy i adrenaliny. Jest również naturalnym przeciwutleniaczem, działającym przeciwko powstawaniu nowotworów i posiadającym działanie spowalniające proces starzenia.

Truskawki- Są świetnym źródłem witamin C i A oraz z grupy B. Zawierają też potas, żelazo, magnez, wapń, mangan.
Ułatwiają przyswajanie żelaza z innych pokarmów. Dlatego warto jeść je np. po warzywach bogatych w ten pierwiastek. Działają moczopędnie i odtruwająco. Wspomagają pracę nerek i regulują wydzielanie żółci. Pomagają w usuwaniu kwasu moczowego, powinni więc jeść ich dużo chorzy na artretyzm. Poprawiają trawienie szczególnie tłuszczu i białka. Neutralizują substancje rakotwórcze, zmniejszają ciśnienie i pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu.

Maliny- Gdy są świeżo zerwane, mają najwięcej odżywczych składników. Optymalna dzienna dawka to dwa owoce wielkości jabłka, a w przypadku drobniejszych owoców dwie szklanki, czyli ok. 200 g. Tę porcję najlepiej podzielić na dwa posiłki. Nie objadajmy się przesadnie owocami. To prawda, że są wielkim dobrodziejstwem dla naszego zdrowia, ale mają też sporo cukrów prostych. Zjadane w bardzo dużych ilościach utrudniają odchudzanie, zwiększają też fermentację w jelitach, co może wywołać biegunkę. Trzeba również pamiętać, że przedawkowanie substancji znajdujących się w owocach może spowodować zaostrzenie dolegliwości występujących w przebiegu niektórych chorób.

Czereśnie- Mają więcej jodu, a także wapnia i żelaza niż powszechnie uważane za zdrowsze wiśnie. Zawierają też spore ilości witamin A, C i z grupy B, a także flawonoidy.
Czereśnie neutralizują działanie wolnych rodników i dzięki temu spowalniają procesy starzenia się skóry. Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Polecane są osobom z dną moczanową i tym, którzy chcą się jej ustrzec - jedzenie czereśni zmniejsza ilość kwasu moczowego we krwi. Potas przyczynia się do usuwania z organizmu nadmiaru soli, dlatego te owoce korzystnie wpływają na układ krążenia oraz nerki. Surowe czereśnie dość długo zalegają w żołądku. Z tego powodu dla osób z chorobą wrzodową lub wrażliwym przewodem pokarmowym bezpieczniejsze będą owoce krótko obgotowane. Zachowają sporo wartości odżywczych, a chory żołądek znacznie lepiej poradzi sobie z ich strawieniem.

Wiśnie- Zawierają duże ilości kwasów owocowych, również pektyny (rodzaj błonnika), mangan, trochę żelaza, wapnia i jodu. Są dobrym źródłem potasu i dość dobrym witaminy C. Wiśnie stabilizują pracę serca i chronią przed chorobami układu krążenia. Działają też korzystnie na skórę. Zawierają substancje, które zapobiegają powstawaniu nowotworów. Oczyszczają organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Delikatnie przeczyszczają, przynoszą więc ulgę przy zaparciach. Zalecane są szczególnie niejadkom, bo poprawiają apetyt. Powinny o nich pamiętać osoby z niedokrwistością. Przemywanie powiek naparem z suszonych kwiatów wiśni pomaga np. przy zapaleniu spojówek. Natomiast kąpiele z dodatkiem naparu z młodych gałązek wiśni wskazane są dla osób cierpiących na reumatyzm.

Porzeczki- Mają dużo flawonoidów, pektyn oraz witaminy C. Czarne zawierają jej trzy razy więcej niż czerwone - wystarczy pół szklanki owoców, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. W skórce znajdują się substancje antybakteryjne skuteczne w zwalczaniu bakterii E. coli będącej przyczyną dolegliwości jelitowych. Te same związki mają również właściwości przeciwzapalne, dlatego herbata z dodatkiem soku z czarnych porzeczek pomaga np. w infekcjach gardła.
Czarne porzeczki działają też moczopędnie i napotnie. Czerwone lekko przeczyszczają i pobudzają apetyt. Neutralizują działanie wolnych rodników, a tym samym zapobiegają powstawaniu nowotworów i chorób układu krążenia.

Agrest- Zawiera dużo witaminy C i pektyn, trochę potasu, fosforu, sodu, wapnia, magnezu oraz żelaza. Zwiększając wytwarzanie żółci, poprawia trawienie. Działa przeciwzapalnie oraz wzmacnia układ odpornościowy. Przyspiesza metabolizm, a dzięki właściwościom moczopędnym oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.
Agrest powinny włączyć do jadłospisu osoby cierpiące na zaparcia oraz będące na diecie odchudzającej. Poleca się go także chorym na niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza.

Brzoskwinie- Obok witaminy C zawierają sporo potasu oraz beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Mają też witaminy z grupy B, witaminę PP, magnez, żelazo i wapń. Brzoskwinie - także ich włochata skórka - są lekkostrawne. Poza tym pomagają oczyścić organizm z toksyn i trujących produktów przemiany materii. Mają właściwości łagodnie przeczyszczające, toteż nie powinny ich sobie żałować osoby cierpiące na zaparcia. Ze względu na bogactwo pierwiastków mineralnych oraz witamin brzoskwinie są niezbędne w diecie wegetarian i rekonwalescentów.
  • 2


#94747 Warzywa w kulturystyce

Napisane przez w Ponad rok temu

Brokuły: Częścią jadalną brokułów jest ich kwiatostan. W tej różyczce znajdziemy bardzo dużo witaminy C - więcej nawet niż w pomarańczy! Poza tym zawierają mnóstwo ważnych składników mineralnych: wapń, potas, żelazo.
W brokułach zidentyfikowano związek pomagający w leczeniu choroby nowotworowej. Mowa o sulforafanie. Ta substancja ma jeszcze jeden ogromy plus - chroni przed zwyrodnieniem stawów. Skuteczność sulforafanu potwierdziły testy przeprowadzone przez naukowców z Wielkiej Brytanii. Teraz kolejne badania mają wykazać, czy dzięki brokułom da się całkowicie wyeliminować uszkodzenie chrząstki stawowej.

Kukurydza: Żółciutkie ziarenka kukurydzy sycą, ale nie tuczą. Ich zalety są rozliczne: wspomagają odchudzanie, dobrze działają na cerę, odporność i kondycję serca.
Kukurydza zawiera też żółte barwniki: luteinę i zeaksantynę, które stoją na straży młodości wzroku.
Kukurydza zawiera wiele witamin z grupy B. Najcenniejszą z nich jest witamina B3. Reguluje ona poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób serca. Badania wykazały, że jedzenie kukurydzy obniża poziom cholesterolu aż o 22 procent. Witamina B3 rozszerza też naczynia krwionośne i w ten sposób ułatwia przepływ krwi. Działa korzystnie na stan cery i włosów.

Groch: Suchy groch to doskonałe źródło błonnika, białka, molibdenu, kwasu foliowego, witaminy B1, potasu i fosforu. Zawiera także izoflawony, zwłaszcza daidzeinę. Izoflawony mają działanie estrogenopodobne i mogą zmniejszać ryzyko niektórych chorób, m.in. nowotworów, oraz łagodzić objawy menopauzy. Strąki grochu zawierają mniej kwasu foliowego i białka, ale więcej witaminy C, której brak w suchym grochu. Rośliny strączkowe są dla wegetarian ważnym źródłem białka roślinnego, a także żelaza i wapnia.
uchy groch jest bogaty w rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik. Rozpuszczalny błonnik tworzy w jelitach żel, który wiąże cholesterol, co pozwala usunąć go z organizmu. Suchy groch zawiera też potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca oraz udaru mózgu. Według badań, u osób jadających rośliny strączkowe 4 razy w tygodniu lub więcej ryzyko chorób serca jest o 22% niższe niż u osób jedzących te rośliny rzadziej niż raz w tygodniu. Błonnik nierozpuszczalny pomaga zapobiegać zaparciom i dolegliwościom, takim jak zespół jelita drażliwego i uchyłkowatość jelit.
W grochu cukrowym nie ma glutenu, więc jest on świetnym produktem dla osób z celiakią. Suchy groch może również pozytywnie wpływać na poziom glukozy we krwi, ponieważ ma niski indeks glikemiczny, i dostarcza wolno uwalnianych węglowodanów. Produkty o niskim IG polecane są w profilaktyce i kontroli cukrzycy typu 2 oraz insulinooporności.

to chyba wszystkie bardziej znane warzywa, mam nadzieje ze sie przyda :D
dzieki kodziro :D
  • 2


#94609 Dieta na masę

Napisane przez w Ponad rok temu

http://forum-kultury...nie-kaloryczne/

http://forum-kultury...ety-dla-ucznia/

http://forum-kultury...309-co-na-mase/
  • 1


#94607 Trening dla początkującego

Napisane przez w Ponad rok temu

http://forum-kultury...olnorozwojowka/

http://www.kulturystyka.pl/atlas/ - przyda sie
  • 1


#94537 Ej cyz wyciskanie na ławeczce da jakies efekty

Napisane przez w Ponad rok temu

a czy jak nie bede dodawal kg na sztangle to nie bedzie efektow ? bo mam male obciazenie na sztangle jakies 50 kg tylko ;/ ?
a co do diety to ktos mi tlumaczyl zeby z rana jesc weglowodany przed i po treningu tak samo ? i iles listro wody dziennie ?
sory ze sie tak pytam ale chce sie dobrze przygotowac bo zazwyczaj jak zaczynalem cwiczyc to moj trening byl taki ze malchalem wszystkim ile dam razy xd jak debil xd


zwiekszaj ciezar(progresja) nie przyzwyczajaj miesni do takiego samego obciazenia, o odzywianiu poczytaj; Pomoglem? +
  • 1


#94264 kolacja

Napisane przez w Ponad rok temu

naturalnie przewaga białka nad innymi, 80% białko, 15% węgle i 5% inne, cos takiego jest u mnie(jaja, twaróg chudy, pieczywo)
  • 1


#94059 Warzywa w kulturystyce

Napisane przez w Ponad rok temu

Warzywa w kulturystyce

Wpadłem na pomysł aby zrobić temat o warzywach i na co poszczególne warzywa wpływają :)

RZODKIEW- ma wiele właściwości leczniczych: poprawia trawienie, czynności wątroby, a sok z rzodkwi wpływa korzystnie na porost włosów.
Rzodkiewki są polecane osobom cierpiącym na niedokrwistość, a także stosującym diety odchudzające.

SAŁATA- jest niskokalorycznym, lekkim i bardzo zdrowym warzywem. Ponad 90% jej składu to woda, ale też pełnowartościowe składniki odżywcze. Warto jeść świeże, młode listki sałaty, najwięcej latem, gdy sezon na nie w pełni. Są podstawą niskokalorycznej diety i kuracji odchudzających. Mają znikome ilości kalorii (ok. 15 kcal w 100g), za to dużo cennych składników odżywczych: żelaza, wapnia, magnezu i potasu, a także witamin: A, E i D, C, B9 i kwasu foliowego (bardzo cenny dla kobiet w ciąży, ale nie tylko). Listki sałaty bogate są także w antyoksydanty takie jak karotenoidy, polifenolokwasy czy flawonoidy, które nie tylko chronią przed wolnymi rodnikami, lecz także wspomagają układ krążenia.

OGÓREK-Ogórek w swoim składzie zawiera małe ilości witamin z grupy B, prowitaminę A i C. Są niskokaloryczne (dzięki małej zawartości cukrów i innych węglowodanów), dlatego idealne są jako dodatek do diety odchudzającej. Zawartość cukrów w ogórkach wynosi od 1 do 2,5%. Od zawartości cukrów zależy udany proces kwaszenia lub konserwowania. W ogórkach znajdują się niewielkie ilości białka i liczne sole mineralne. Zawierają dużo potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, siarki, krzemu i chloru. Ogórek w kryterium zawartości soli zasadowych przewyższa inne warzywa. Dlatego działa odkwaszająco na sok żołądkowy.

Papryka- wspomaga uwalnianie kwasów tłuszczowych i adrenaliny. Przyspiesza metabolizm, spalanie tłuszczu i syntezę białek.

Kalafior i sałata- te dwa smaczne warzywa wpływają na obniżenie poziomu estrogenu, co zmniejsza retencję wody w organizmie i przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej. Niski poziom estrogenu podwyższa także poziom testosteronu.

Fasola- warzywo, które każdy paker powinien znać i od dawna mieć w swoim jadłospisie. Zawiera dużo błonnika i białka, Idealny wybór dla kulturysty, warto sięgnąć praktycznie po każdy rodzaj fasoli w zależności od upodobaą. Wystarczy mieszać fasolę z szybko spalającymi się węglowodanami, np. z ryżem, żeby już mieć szybką i pożywną potrawę dla kulturysty. Taka potrawa jest dobra zwłaszcza przed treningiem, aby zapewnić większą ilość energii.

Marchewka– mało kalorii, za to bogactwo beta-karotenu, który wspomaga system odpornościowy. Nikomu nie trzeba tłumaczyć, co oznacza słaba odporność organizmu – podatność na kontuzje, choroby, spowalnia także procesy regeneracji.

Szpinak- nie tylko bohater kreskówek Popeye czerpał swoją siłę ze szpinaku – wy też możecie. Zarówno grzyby świeże, pieczarki jak szpinak zawierają dużo chromu, który chroni tkankę mięśniową podczas diety. Szpinak zawiera także sporo beta-karotenu i witaminy E, która z kolei ma wpływ na procesy regeneracji.

Czosnek i cebula– może to wyda się dziwne, ale oba te warzywa spożywane razem z fat burnerami znacznie poprawiają zdolność organizmu do spalania kalorii i poprawiają efekt działania tego typu suplementów – dobre podczas odchudzania.

Pomidor- Pomidor składa się w 93 procentach z wody, więc doskonale sprawdza się w dietach. Ma stosunkowo mało kalorii, ale zawiera błonnik, dzięki któremu czujemy się syci. Pomidor dostarcza także potasu, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania serca a także pomoże pozbyć się obrzęków.

Seler- Zawiera dużo witamin (C, z grupy B, PP, E, beta karoten) i składników mineralnych (potas, wapń, cynk, magnez, fosfor, żelazo). Seler działa lekko moczopędnie, przyczynia się do oczyszczania organizmu, pobudza także apetyt i poprawia trawienie. Dużo zalet ma także seler naciowy, dobry do surówek i pogryzania, jednak nie wszyscy lubią jego specyficzny smak.

Prosze o dopisywanie warzyw :)
  • 3


#93774 Pytanie

Napisane przez w Ponad rok temu

to zrób ogolnorozwojówke albo domatora, poszukaj na forum duzo tematow o tym jest :)
i oczywscie dieta, wejdz do działu ,,Dieta" i poczytaj, ułóż i daj do sprawdzenia :)
  • 1


#93682 8 rzeczy, które budują mięśnie

Napisane przez w Ponad rok temu

Osobiście zaciekawił mnie wpływ kawy(kofeiny) w trenigu :)
Sądzę że artykuł będzie przydatny w układaniu diety :)

1. Jajka: białka doskonałe

Jak wpływają na wzrost mięśni: z pewnością nie rozwiniesz ich, rzucając jajka tuzinami w dom swojego szefa, ale można jajka rozbijać zdecydowanie rozsądniej. Zawarte w jajkach proteiny mają najwyższą wartość biologiczną (mierzoną sposobem, w jaki zaspokajają zapotrzebowanie organizmu na białka) spośród wszystkich rodzajów pożywienia.

"Żeby osiągnąć takie same efekty w budowaniu mięśni, potrzebujesz mniej białek z jajek, niż białek z innych produktów spożywczych - mówi Volek. - Pamiętaj, żeby zjadać żółtko. Poza białkami zawiera witaminę B12, która jest niezbędna w procesie spalania tłuszczu i dla zwiększenia napięcia mięśni". Nie bój się, zjedzenie kilku jajek dziennie nie zwiększy ryzyka wystąpienia choroby serca.

Jak wpływają na zdrowie: zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów - są wprost napakowane ryboflawiną, kwasem foliowym, witaminami B6, B12 , D i E, żelazem, fosforem i cynkiem.

2. Migdały: lekarstwo dla mięśni

Jak wpływają na wzrost mięśni: migdały są jednym z najlepszych źródeł witaminy E (alfa-tokoferolu), w formie najlepiej przyswajalnej przez organizm. To ważne dla Twoich mięśni, ponieważ "witamina E jest potężnym antyoksydantem, który pomaga zabezpieczać mięśnie przed uszkadzającymi je po intensywnych treningach wolnymi rodnikami" - mówi Volek. A im mniej szkód spowodują oksydanty, tym prędzej Twoje mięśnie dojdą do siebie po wysiłku i tym szybciej i wyraźniej będą rosnąć.

Ile migdałów dziennie powinieneś zjadać? Dwie garście powinny wystarczyć. Badania prowadzone na uniwersytecie w Toronto wykazały, że mężczyźni mogą zjadać dziennie bez przybierania na wadze właśnie taką dawkę.

Jak wpływają na zdrowie: wspomagają nie tylko mięśnie, ale również mózg. Według badania opublikowanego niedawno w "Journal of the American Medical Association" wśród mężczyzn, którzy przyjmują dużo witaminy E z naturalnych źródeł (czyli z pożywienia), a nie z suplementów, ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzheimera jest aż o 67% niższe, niż wśród tych nie dbających o uzupełnianie witaminy E.

3. Tuńczyk: regulator wzrostu

Jak wpływa na wzrost mięśni: tuńczyk jest niezwykle bogaty w białka wysokiej jakości oraz pełen korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3.

"Omega-3 mogą zmniejszać mikrouszkodzenia włókien mięśniowych spowodowane treningiem siłowym, a białka zaspokoić ogromny głód protein, który pojawia się w organizmie zaraz po wyjściu z siłowni, w ten sposób przyspieszając powrót do pełnej sprawności mięśni" - mówi Tom Incledon, dietetyk z firmy Human Performance Specialists. To bardzo ważne, bo żeby budować mięśnie, musisz magazynować nowe białka szybciej, niż spalasz stare.

Poza tuńczykiem w konserwach, możesz poszukać w sklepie suszone mięso tuńczyka. Będziesz mógł je nosić w swojej torbie przez wieczność, a na dodatek świetnie smakuje, podobnie do wędzonej wołowiny.

Jak wpływa na zdrowie: zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy. Badacze z Louisiana State University odkryli, że kiedy ludzie z nadwagą włączyli do swej diety dziennie 1,8 g DHA, kwasu tłuszczowego omega-3 zawartego w tranie, ich insulinooporność zmniejszyła się w ciągu 12 tygodni o 70%.

4. Jogurt: złoty środek

Jak wpływa na wzrost mięśni: pomimo że przez wielu facetów uważany jest wciąż za jedzenie dobre raczej dla kobiet, "jogurt jest kombinacją białek i węglowodanów idealną dla wzrostu mięśni i procesu odzyskiwania pełnej sprawności po treningu" - mówi Doug Kalman, szef dietetyków w firmie Miami Research Associates.

Kupuj jogurt naturalny, ewentualnie z owocami, ale bez dodatku cukru. Dodatkowe węglowodany zawarte w owocach podniosą poziom insuliny we krwi, co jest jednym z kluczowych czynników redukcji apetytu na białka występującego po treningu.

Jak wpływa na zdrowie: trzy litery - CLA. "Jogurt to jeden z niewielu rodzajów żywności zawierających sprzężony kwas linolowy. Ten specjalny typ tłuszczu według niektórych badań redukuje ilość tkanki tłuszczowej w organizmie" - mówi Volek.

5. Wołowina: kreatyna w plasterkach


Jak wpływa na wzrost mięśni: wołowina to znacznie więcej niż trochę białka z grillowanego mięsa. "Jest poważnym źródłem żelaza i cynku, dwóch składników kluczowych z punktu rozbudowy masy mięśniowej" - twierdzi Incledon. Na dodatek jest numerem jeden wśród wszystkich rodzajów żywności, jeśli chodzi o zawartość kreatyny (2 g w ok. 450g mięsa!), która pomoże Ci wykrzesać z siebie maksimum energii potrzebnej do dźwigania żelastwa na siłowni.

Jak wpływa na zdrowie: wołowina jest po prostu magazynem selenu. Badacze ze Stanford University odkryli, że mężczyźni o niskim poziomie tego minerału we krwi, mają aż 5 razy większe szanse za rozwój raka prostaty niż ci, którzy mają zgodny z normą poziom selenu.

6. Oliwa z oliwek: płynna energia

Jak wpływa na wzrost mięśni: można oczywiście wykorzystać oliwę, by nasmarować nią klatkę piersiową i ramiona, a potem napinać się jak kulturysta na zawodach, ale uwierz, że lepiej jest ją zjeść.

"Jednonienasycone kwasy tłuszczowe w oliwie z oliwek wydaje się działać jako związek antykataboliczny" - mówi Kelman. Innymi słowy zapobiegają rozpadowi mięśni, dlatego, jeśli tylko trenujesz, pomoże Ci to zwiększyć siłę i obwody swoich mięśni.

Wszystkie rodzaje oliwy z oliwek są bogate w tłuszcze jednonienasycone, ale staraj się używać oliwy extra virgine, kiedy tylko jest to możliwe. Ta najszlachetniejsza odmiana zawiera więcej witaminy E, która zwalcza oksydanty powodujące niszczenie komórek mięśniowych (i nie tylko tych).

Jak wpływa na zdrowie: na wszystkie możliwe sposoby. Oliwa z oliwek i tłuszcze jednonienasycone są wiązane ze zmniejszaniem ryzyka wystąpienia chorób serca, raka okrężnicy, cukrzycy czy osteoporozy.

7. Woda: kąpiel dla mięśni

Jak wpływa na wzrost mięśni: Twoje mięśnie, nieważne - w udzie, brzuchu, plecach czy ramieniu - w 80% składają się z wody. "Zmiana tego stosunku, nawet jedynie o 1%, może poważnie zmniejszyć wydolność i niekorzystnie wpłynąć na proces regeneracji mięśni po treningu" - opisuje Volek.

Przykładowo w 1997 roku niemieckie badania dowiodły, że synteza białek w dobrze nawodnionych komórkach przebiega szybciej niż w odwodnionych. W wolnym tłumaczeniu na polski oznacza to, że im bardziej się odwodnisz, tym wolniej Twoje ciało będzie budować mięśnie.

Nie jesteś pewien, czy Twój organizm jest właściwie nawodniony? "Waż się przed i po każdym treningu, a potem wypijaj około 0,7 litra wody na każde stracone 0,5 kilograma masy ciała" radzi doktor Larry Kenney, fizjolog z Pennsylvania State University.

Jak wpływa na zdrowie: badacze z Loma Linda University odkryli, że mężczyźni, którzy dziennie wypijają pięć lub więcej szklanek wody, redukowali ryzyko śmiertelnego ataku serca aż o 54%, w porównaniu z tymi, którzy pili tylko dwie szklanki wody lub mniej.

8. Kawa: stymulator większej ilości powtórzeń

Jak wpływa na wzrost mięśni: kofeina pomoże Ci trenować dłużej. Badanie, opublikowane ostatnio w czasopiśmie "Medicinie and Science in Sports", wykazało, że mężczyźni, którzy przed testem wytrzymałościowym wypili dwie i pół filiżanki kawy, byli zdolni biec sprintem przez czas o 9% dłuższy, niż kiedy nie pili kawy (uważa się, że kofeina bezpośrednio stymuluje mięśnie).

A skoro sprint i trening siłowy należą do aktywności beztlenowych, kawa powinna pomóc Ci wykonać więcej powtórzeń. Uwaga! Nie korzystaj z tej metody, jeśli masz problemy z wysokim ciśnieniem krwi.

Jak wpływa na zdrowie: chroniąc Cię przed losem aktora Michaela J. Foxa, cierpiącego na chorobę Parkinsona. Badacze z uniwersytetu Harvarda odkryli, że ryzyko wystąpienia tej choroby jest o 30% niższe wśród pijących kawę, niż wśród niepijących.

źródło: http://www.menshealt...esnie-3341.html
  • 2


Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024