Skocz do zawartości


Achillia

Rejestracja: Ponad rok temu
Poza forum Ostatnio: Ponad rok temu
-----

#1389930 Ketogennie bez katowania

Napisane przez w Ponad rok temu

Oto rezultaty przybrania na masie. Wydaję mi się, że otłuszczenie wzrosło minimalnie, a mięsień konkretnie.

Drobna z pewnością już nie jestem ;)

Dziś na siłowni padło do mnie pytanie Dlaczego kulturystyka, jest przecież tyle pięknych sportów ?

 

...dla Tego

 

68rm1l.jpg

 

xbk1np.jpg


  • 2


#1389876 Ketogennie bez katowania

Napisane przez w Ponad rok temu

Taaaaka impreza była :) Na zdjęciu jestem pierwsza po lewo (nie licząc uciętego Pana z przodu zdjęcia)

30rs2lj.jpg

Źródło: http://www.dziennikl...-film,id,t.html

 

Tu film z imprezy:

https://youtu.be/RWXCkyiMed0


  • 1


#1386257 Ketogennie bez katowania

Napisane przez w Ponad rok temu

Sylwetka na dziś wygląda mniej więcej tak:

t62w3q.jpg

 

 

Biceps w spoczynku i moja nowa koleżanka "żyłka" ;)

142rel2.jpg

 

34xnnkw.jpg


  • 1


#1373345 Ketogennie bez katowania

Napisane przez w Ponad rok temu

SOS PESTO

100  g zawiera: B 16 T 63  W 2  Kcal  639

 

2ugib6f.jpg

 

Składniki:

 

pęczek bazylii w doniczce

30 g Parmezan / Grano Padano

 tarty z kawałka, nigdy gotowy proszek , gdyż to są starte skórki sera (w klasycznej wersji należałoby dodać ok. 10 g Pecorino )

30 g Migdały

 ( ale również nadają się orzechy włoskie – szczególnie do pesto z liści szałwii, jak ktoś chce klasycznie to migdały zastępujemy orzeszkami pinii i nerkowca – u mnie nerkowiec odpada – za dużo węgli.)

40 g Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Czosnek – ja daję granulowany, by nie był on dominującym smakiem jak to może być w przypadku świeżego, sól, pieprz, parę kropel soku z cytryny

 

Przygotowanie:

 

Metoda tradycyjna:

Utrzeć liście w moździerzu razem z gruboziarnistą solą, zalać oliwą, dodać posiekane orzechy, przyprawy i utrzeć do pożądanej konsystencji

 

Metoda szybka

Wszystkie składniki miksujemy w malakserze.

 

Najlepszy smak wydobywa się dopiero po ok. godzinie, kiedy składniki wzajemnie się połączą, więc nie przesadzać z doprawianiem.

 


  • 1


#1372096 Co jesz ? ''Zrób i dodaj zdjęcie''

Napisane przez w Ponad rok temu

Przepis na omlet z pomidorem malinowym, bazylią z sałatką z roszpunki

porcja 275,5 g   B22  T28  W5  Kcal 357 

 

 

post-61898-0-84700300-1424513138.png

 Odmierzone składniki

 

post-61898-0-49009500-1424513139.png

 

Gotowa potrawa

 

Omlet

Białko jaja kurzego 100 g ( u mnie z 3 jaj rozmiaru L)

Żółtko jaja kurzego 30 g ( z 1 jajka)

Pomidor malinowy 105 g

Olej rzepakowy tłoczony na zimno 10 g

grano padano 15 g

 

 

Przygotowanie:

Pokrojone w kostkę pomidory duszę na patelni z dodatkiem oleju. 

Jajka rozmącam trzepaczką i przelewam na patelnie posypuje startym grano padano, zmniejszam temp. i przykrywam. Dokładam na wierzch uduszone pomidorki i posypuje resztą sera i pozostawiam pod przykryciem do całkowitego ścięcia jaj.

 

 

roszpunka 20 g

Balsamiczny vinegret o,5 porcji

 

Balsamiczny vinegre

1 porcja  = 22,5 g zawiera:  B0,3 T10,1 W1,8 Kcal 98,4 

Oliwa z oliwek   10 g   B0 T9,96 W0,02  

ocet balsamiczny   5 g   B0,055 T0 W0,915  

musztarda Horcice   2,5 g   B0,145 T0,145 W0,445  

cebula szalotka    5 g   B0,055 T0,005 W0,41  

 

Przygotowanie.          

Pokrojoną b. drobno cebulkę  dokładam do oliwy i octu. Doprawiam musztardą i polewam sałatę. 

 

Domowe masło orzechowe

100 g zawiera 615 kcal B 21,3 T55,2 W15,9

post-61898-0-74064000-1424602320.png

325 g orzeszki ziemne obrane z łupinek

65 g olej rzepakowy

5 g sól

 

Składniki wrzucamy do blendera o silnej mocy . Miksujemy do pożądanej konsystencji. Używamy – samo zdrowie bez cukru i sztucznych dodatków, a smak rewelacyjny.

 

Dorsz w panierce z  mąki z orzechów arachidowych

100 g zawiera 254 kcal B 21 T18  W2

 

 

 post-61898-0-60402400-1424627874.png       

 

100 g Dorsz świeży

15 g Mąka arachidowa

10 g olej

Sól, pieprz

Postępujemy jak zwykle z rybą, obtaczamy w mączce orzechowej i smażymy.

Puszyste placki z mąki z orzechów arachidowych

100 g zawiera 145 kcal B 18 T25,5  W2,8

post-61898-0-78744000-1424628802.png post-61898-0-01034200-1424628804.png      

Białka z trzech jajek

1 żółtko

15 g Mąka arachidowa

10 g olej

szczypta soli

szczypta sody oczyszczonej

Białka ubijmy na sztywną pianę z solą i sodką . Dokładamy żółtko. Delikatnie łączymy z mąką. Smażymy na rozgrzanej patelni potem obniżamy temperaturę. Z podanych proporcji wychodzi 6 małych placków.  

 

Jesiotr pieczony z masełkiem ziołowym

Porcja 150 g zawiera: Kcal 350 B 47 g T 17 g W 0 g

 

13zphly.jpg

 

Składniki

500 g jesiotr

50 g masło 82%

Ząbek czosnku

Świeże zioła – ja użyłam liści szałwii,  ale może to być nać pietruszki czy inne

Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

knmzc.jpg

 

Rybę nacieramy solą i pieprzem. Przygotowujemy masełko: czosnek, zioła i masło blendujemy (nie musi mieć gładkiej konsystencji). Rybę układamy na folii aluminiowej, obkładamy na wierzchu masełkiem, szczelnie zawijamy w aluminium i wstawiamy na 20 min. do piekarnika rozgrzanego do 1800C. Świetnie sprawdza się z sałatką o nieco rybnym posmaku anchois – czyli mojej wariacji na temat sałatki nicejskiej.

 

Sałatka nicejska

Porcja 200 g zawiera: Kcal 350 B 5 g T 25 g W 5 g

 

a2x845.jpg

 

Składniki

10 g ( ok. 6 szt) oliwki zielone

20 g (kobieca garść) roszpunka

10 g (łyżka)Oliwa z oliwek

100 g Mix fasolek szparagowych

25 g (2szt.) jajka przepiórcze

5g (łyżeczka)ocet balsamiczny

20 g 2 szt. pomidor cherry

10 g Papryka świeża

3 fileciki anchois

Sól, pieprz, 

 

Przygotowanie:

Myjemy, gotujemy, kroimy układamy na talerzu, skrapiamy oliwą i octem, doprawiamy.


  • 1


#1371128 Ketogennie bez katowania

Napisane przez w Ponad rok temu

DIETA I TRENING SOBOTA 21.II

 

Trening

 

Dziś mam dzień beztreningowy ( w soboty: uzupełniająco barki, najczęściej ok. 1,5h  - trening cardio i ćwiczenia mięśni naramiennych)

 

 

Dieta ( podam wieczorem lub jutro)

 

Przepis na omlet z pomidorem malinowym, bazylią z sałatką z roszpunki

porcja 275,5 g   B22  T28  W5  Kcal 357 

 

 

DSC00347-_-net.png  Odmierzone składniki

DSC00359_net.png  Gotowa potrawa

 

Omlet

Białko jaja kurzego 100 g ( u mnie z 3 jaj rozmiaru L)

Żółtko jaja kurzego 30 g ( z 1 jajka)

Pomidor malinowy 105 g

Olej rzepakowy tłoczony na zimno 10 g

grano padano 15 g

 

 

Przygotowanie:

Pokrojone w kostkę pomidory duszę na patelni z dodatkiem oleju. 

Jajka rozmącam trzepaczką i przelewam na patelnie posypuje startym grano padano, zmniejszam temp. i przykrywam. Dokładam na wierzch uduszone pomidorki i posypuje resztą sera i pozostawiam pod przykryciem do całkowitego ścięcia jaj.

 

 

roszpunka 20 g

Balsamiczny vinegret o,5 porcji

 

Balsamiczny vinegre

1 porcja  = 22,5 g zawiera:  B0,3 T10,1 W1,8 Kcal 98,4 

Oliwa z oliwek   10 g   B0 T9,96 W0,02  

ocet balsamiczny   5 g   B0,055 T0 W0,915  

musztarda Horcice   2,5 g   B0,145 T0,145 W0,445  

cebula szalotka    5 g   B0,055 T0,005 W0,41  

 

Przygotowanie.          

Pokrojoną b. drobno cebulkę  dokładam do oliwy i octu. Doprawiam musztardą i polewam sałatę. 

 


  • 1


#1370716 Ketogennie bez katowania

Napisane przez w Ponad rok temu

Aha ;)

Ile trwało u Ciebie przestawienie się organizmu na pobór energii z tłuszczy? Wiem, że ciężko to określić, ale najczęściej można to zaobserwować po zmianie samopoczucia itd. ;)

Czuję się ok. mam sporo siły na treningach, żadnych bólów głowy etc. wręcz przeciwnie, nie czuje się ospałą ani przemęczona po treningach, a trenuje 5-6 dni w tygodniu. Trening składa się z :1,5 h siłowych ćwiczeń, reszta to areoby i ćwiczenia wzmacniająco wytrzymałościowe, czasem również z obciążeniem, podzielone na dwie sesje jako rozgrzewka i jako zwieńczenie treningu siłowego.

Jedząc węgle musiałam zdrzemnąć się po powrocie z treningu, teraz juz nie mam tej konieczności.  Myślę że nastąpiło to już w pierwszym tyg. odstawienia węgli. Zmienił się (jak tu ładnie ubrać w słowa;) zapach moczu, oraz częstotliwość bywania w toalecie. Na mnie działa odwadniająco. Co zresztą jest mi na rękę, bo niestety mam tendencję do zatrzymywania się wody w tkankach podskórnych.


  • 1


#1370691 Ketogennie bez katowania

Napisane przez w Ponad rok temu

       Dietę ketogenną rozpoczęłam 09/02. Dziś wypada 10 dzień tego sposobu odżywiania. W pierwszym tygodniu nie spisywałam bilansu, nie liczyłam kalorii, ani stosunków BTW. Jadłam mięso, sporo wieprzowiny saute,brokuły i sałatę zakrapianą sowicie oliwą, chudy twaróg (lub odżywkę) z łyżką oleju rzepakowego, przegryzając pestkami dyni, orzechami. Jedynie dbałam by maksymalnie ograniczyć węglowodany. Zapragnęłam w końcu więcej kontroli nad sposobem odżywiania. Po przeprowadzonym wcześniej cyklu kreatynowy ( monohydrat stosowany przez 6 tyg.) pora zejść na redukcję. 

     

      Ćwiczę już trzeci roki. Ten "sezon" rozpoczął się dla mnie w marcu ubiegłego roku i trwa do dziś. Stosuje naprzemiennie mini cykle budowania masy i redukcji, by waga mimo przyrostu masy mięśniowej oscylowała w zbliżonym przedziale 62-64 kg.  Chcę ukoronować ten sezon nienaganną rzeźbą. (Wspomnę, że w 2012r. udało mi się zredukować poziom tkanki tłuszczowej do 12%. Niestety nieumiejętnie prowadzona wtedy redukcja spowodowała wtedy też spadek masy mięśniowej...potem efekt jojo, gdyż z przyczyn losowych - złamanie ręki, kontuzja nogi: naderwanie powięzi szerokiej -nie mogłam ćwiczyć na siłowni przez pół roku. ) Tym razem chcę zrobić to z głową.

Nie znam dziś dokładnego składu mojego ciała, uzupełnię te dane po badaniu. Sama jestem ciekawa

 

 

wiek : 35 (od niedawna)

waga: 63

wzrost: 169

budowa: mezomorficzna

 

 

DIETA ARCHIWUM

 

Wtorek 17.02

 

Posiłek 1 ok. 06:30

sadzone na patelni teflonowej, sałatka

Jaja kurze całe  120 g  

Olej rzepakowy  5 g

Białko jaja kurzego 30 g

Oliwa z oliwek 5 g  

ŁĄCZNIE: g 160 0,0 B 16 T 20 W 1 Kcal 248

 

Trening 8:00 -11:00

 

Posiłek 2 ( po treningowy) ok. 12:30

omlet 

 

Jaja kurze całe 60 g

Białko jaja kurzego 60 g

Olej rzepakowy uniwersalny 5 g

Ser, Cheddar pełnotłusty 30 g

Orzechy brazylijskie 50 g

ŁĄCZNIE: g 205   B 28 T 53 W 3 kcal 592

 

Posiłek 3 ok.16:00

Kurczak uprzednio wylegiwał się w marynacie ze świeżego imbiru, cebulce dymce, czosnku i ostrych papryczek, pieczony na gastronomicznym grillu kontaktowym

 

Mięso z piersi kurczaka bez skóry 150 g

Oliwa z oliwek 10 g

Orzechy brazylijskie 40 g

ŁĄCZNIE: g 230 0,0 B 38 T 38 W 2 kcal 499

 

Posiłek 4 ok.20:00

 

Odżywka  30g

Olej rzepakowy uniwersalny 10 g

ŁĄCZNIE:  g 90   B 25  T 11 W 2 kcal 208

 

 

BILANS DNIA: 

ŁĄCZNA ILOŚĆ     B 107 T 122 W 7 kcal 1547    

DOSTARCZONA ILOŚĆ NA KG MASY CIAŁA   [g] B 1,7  T 1,9  W 0,1  kcal 24,6           

USTALONE DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE      B 101 T 126  W 32 kcal 1663      

 

ŚRODA

Posilek 1

 

Sałatka

Jaja kurze całe 120 g

Avocado 50 g

majonez motyl 10 g

 B14 T 25 W 5   Kcal  290

 

Trening 8:00 -11:00

 

Posilek 2 (po treningowy)

Jaja kurze całe 60 g Białko jaja kurzego 120 g Olej rzepakowy uniwersalny 5 g Ser, Cheddar pełnotłusty 35 g Orzechy brazylijskie 40 g ŁĄCZNIE: 260 g    B 35  T 48 W 3  Kcal 575

           

Posiłek 3

 

Mięso z piersi kurczaka bez skóry 150 SOS PESTO domowej roboty : oliwa, parmezan, migdały, bazylia świeża

20 g

Brokuły

100 g

Orzechy brazylijskie

10 g

ŁĄCZNIE: 262 g    B 40  T 35 W 3  Kcal 484

 

Posiłek 4

ricotta fresca merivio lidl 150g

 

ŁĄCZNIE: 150 g   B 12 T 18 W 8 kcal 234

 

BILANS

  ŁĄCZNA ILOŚĆ      B 100  T 125  W 18 1583 kcal                 DOSTARCZONA ILOŚĆ NA KG MASY CIAŁA   [g] B 1,6  T 2,0  W 0,3
 
  • 1


Ikona FaceBook

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024