Treningi dla kobiet w ANAKONDA POZNAŃ
Napisano Ponad rok temu
Wszystkie systemy walki które powstały na świecie zostały stworzone dla potrzeb mężczyzn. Wynikało to z realiów historycznych. Nie sposób wymagać aby to co było dobre dla wysportowanego i zaprawionego w boju samuraja, komandosa, zawodnika Vale Tudo, było idealne dla drobnej kobiety. Obie płcie różnią się nie tylko warunkami fizycznymi, ale i rodzajami zagrożeń na które są narażone. Jak w tych warunkach sprawdza się BJJ? Otóż najlepiej ze wszystkich systemów. I to zarówno pod względem samoobrony, jak i sportowym i rekreacyjnym.
ANAKONDA POZNAŃ ZAPRASZA
Karnet miesięczny dla kobiet na zajęcia Brazylijskiego Jiu Jitsu za połowę ceny!
Pierwsze zajęcia GRATIS.
Już teraz zapraszamy wszystkie panie do wspólnych treningów!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nasowa mi sie taki obraz:
mala brunetka odstawia dwie pelne torby zakupow i robi blokersowi wejscie za plecy, obalenie i gilotyne
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Np podczas próby gwałtu. Wytrenowana, dziewczyna, może dopuścić gościa jak najbliżej, i potem zakończyć go w najmniej komfortowej dla niego sytuacji z fiutem na wierzchu.
Napisano Ponad rok temu
To jest żart, tak?W pewnych sytuacjach bjj jest doskonałe.
Np podczas próby gwałtu. Wytrenowana, dziewczyna, może dopuścić gościa jak najbliżej, i potem zakończyć go w najmniej komfortowej dla niego sytuacji z fiutem na wierzchu.
Napisano Ponad rok temu
No, ale szansa jest, a lepiej szansę mieć niż nie mieć.
Napisano Ponad rok temu
Najlepiej nie dopuścić do takiej sytuacji, ale nie zawsze się uda.
Lepiej wiedzieć, co zrobić z gardy.
Napisano Ponad rok temu
Wszystkie systemy walki które powstały na świecie zostały stworzone dla potrzeb mężczyzn. Wynikało to z realiów historycznych. Nie sposób wymagać aby to co było dobre dla wysportowanego i zaprawionego w boju samuraja, komandosa, zawodnika Vale Tudo, było idealne dla drobnej kobiety. Obie płcie różnią się nie tylko warunkami fizycznymi, ale i rodzajami zagrożeń na które są narażone. Jak w tych warunkach sprawdza się BJJ? Otóż najlepiej ze wszystkich systemów. I to zarówno pod względem samoobrony, jak i sportowym i rekreacyjnym.
No i nie żebym się czepiał, ale kolesie od yongchun (wingtsun, vingtsun czy jak tam się odmieniają) twierdzą dokładnie to samo o swoim stylu.
Sportowe bjj ze swoją dupostójką, tendencją do kładzenia się (nieważne czy pod czy na przeciwniku) na ulicę nadaje się średnio. Choć ostatnio w kulance z małą kobietką pękło mi żebro i poddała mnie ze trzy razy, bo mi się ruchliwość ograniczyła, to kuźwa jeden cep w łep czy slam by na ulicy ją załatwił, niezależnie od tego czy byłbym kontuzjowany czy nie.
Im dłużej robię bjj/submission tym bardziej jestem przekonany, że na ulicę to broń i jakiś sensownie prowadzony combat (z podstawami zapasów, boksu i bjj), alibo MMA jak nam się 1:1 trafi i pewność mamy, że nikt się nie wtrąci.
Ulica rządzi się swoimi prawami i we wrzuconym przez magsa na konkurencyjnym forum jest ciekawa informacja ile próblemów może mieć osoba wytrenowana z kimś kto po prostu idzie do przodu i napierdala nie zabawiając się w technikę. I jak sobie z tym radzić. Kulanka bjj z kolesiami z bjj nie przygotuje nikogo do solidnego mordobicia (jakby było inaczej to do tej pory w MMA by Gracie rządzili).
Napisano Ponad rok temu
Trochę mi to przypomina weekendowe kursy samoobrony - Wing Tsun propagował kiedyś coś takiego. Jak dla mnie totalna rzeźnia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Proszę o zachowanie powagi, a nie głupie podśmiechujki z tematu...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rezygnacja ze stójki, kontroli dystansu i tempo gry powodują, że przydatność bjj jest bardzo ograniczona w samoobronie.
Przydać się mogą ucieczki z dosiadu i sweepy, zrywanie uchwytu i obrony przed duszeniami.
co do kobiet na bjj to mam takiei spostrzeżenie, że nawet dobre techniczne dziewczyny zaczynają zachowywać sie pasywnie i biernie gdy zamiast szachów przeciwnik zaczyna stosować presję.
pomiędzy facetami jest to mnie jwidoczne ale kilka razy przy próbach stójjkowych, gdy wejście w zwarcie porpzedzałem markowaniem ruchu bokserskiego widziałem, że chwytacze kompletnie tracili inicjatywę
a artykuł o bagnetach jest autorstwa Jana Chodkiewicza i pochodzi z forum DESW bodajże
Napisano Ponad rok temu
brawo, mort. powiedz, jakie to uczucie być jak Cpt. Obivious?a artykuł o bagnetach jest autorstwa Jana Chodkiewicza i pochodzi z forum DESW bodajże
Napisano Ponad rok temu
widzialem karoline zawodnik sparujaca z brazowym paskiem, ktory zdecydowanie stosowal presje i nie zauwazylem, zeby stala sie jakos bierniejsza czy bardziej pasywna.co do kobiet na bjj to mam takiei spostrzeżenie, że nawet dobre techniczne dziewczyny zaczynają zachowywać sie pasywnie i biernie gdy zamiast szachów przeciwnik zaczyna stosować presję.
Napisano Ponad rok temu
widzialem karoline zawodnik sparujaca z brazowym paskiem, ktory zdecydowanie stosowal presje i nie zauwazylem, zeby stala sie jakos bierniejsza czy bardziej pasywna.[/quote]
Karolina Zawodnik trafia się jedna na kilka tysięcy trenujących dziewczyn. I nie mówię o takich co przychodzą na trening raz w miesiącu.
No i ona chyba nie walczy w MMA(aczkolwiek mogę się mylić), więc pozostaje pytanie jak jej garda sprawdziłaby się po zastosowaniu zasady "jeśli uderzysz czarny pas wystarczająco dużo razy, stanie się białym pasem".
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Napaści na kobiety - statystyki
- Ponad rok temu
-
Jak uderzać cios....
- Ponad rok temu
-
Filmik archiwalny
- Ponad rok temu
-
Kobieta jako ofiara napaści
- Ponad rok temu
-
Naj
- Ponad rok temu
-
Samoobrona Niewidomej
- Ponad rok temu
-
Nowa książka: Samoobrona kobiet
- Ponad rok temu
-
Organizacja kursu samobrony jaka stawka dla instruktora?
- Ponad rok temu
-
Obrona przed facetem
- Ponad rok temu
-
Agmar Combat - skuteczna forma samoobrony dla Pań
- Ponad rok temu