Domowa siłownia/miejsce do ćwiczeń
Napisano Ponad rok temu
zle nazwalem. jak trx ale doczepiane do drazka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
kolka niby za $35, ale mam takie juz w aberdeen, to wzialem to.
Napisano Ponad rok temu
a co z tymi wszystkimi teoriami, ze takie rzeczy działają źle na stawy?
Jedne mówiły, że noszenie tego cały dzień jest szkodliwe, ale sam trening w tym jest ok. Drugie, ze kopanie/uderzanie z takim czyms jest niezdrowe dla stawów.
Przypuszczam, że ta druga opcja nie jest do końca prawdziwa, ale czy jakos się do tego ustosunkowujesz?
źle wykorzystywane działają źle na staw. Wszystko źle wykorzystywane działa na coś źle, nawet dobrze wykorzystywane działa na coś źle. Wykonywanie eksplozywnych technik w powietrze w tym może być straszne dla stawów, wykonywanie powolnych ruchów, albo dynamicznych na worek nie powinno szkodzić na staw. Długotrwałe używanie nie mam pojęcia, raczej bym unikał, nawet jeśli na staw by nie zaszkodziło w sensie uszkodzenia go samym przeciążeniem stawu(nie wiem jak to wytłumaczyć, chodzić) to mogłoby bardzo zwiększyć dysproporcje siły mięśniowej, co jest dla stawu bardzo niedobre.
Napisano Ponad rok temu
a z drugiej strony Rippetoe napisał, że jeśli ćwiczymy jakiś sport, to nie powinniśmy na treningu powtarzać dokładnie tego ruchu jakiego używamy w danym sporcie ze zwiększonym obciążeniem ( jako przykład podał bodajże futbol amerykański i rzucanie cięższą piłką ) bo to nie prowadzi wcale do poprawy wyników.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a jak jest naprwde - nie wiem.
Napisano Ponad rok temu
W domu wystarczy jeden uniwersalny, najlepszy, ostateczny sprzęt jakim jest sztanga.
Sztanga ma same zalety. Można nią wykonywać ćwiczenia każdego rodzaju, normalna siłówke, izometryczne, dynamiczne (zarzuty), wszystko. Jest dobra na masę i na rzeźbę, bez potrzeby robienia nudnych aeorbów.
Dodatkowo zajmuje mało miejsca, bo można położyć talerze jeden na drugim a gryf w środek. Ilość potrzebnego miejsca w domu - jakieś 50 cm2.
Sensowna sztangę można kupić na Alle od ok. 300 zł, zależy ile chcemy mieć obciążenia. To można dokupywać zależnie od potrzeby.
Co do tego? Drążek. Oczywista rzecz. Stołki od pompek. Są takie fajne w ikei, można je także używać też jako mini stojaki do sztangi bo mają wycięcia po środku. I jeszcze ławka na brzuch, składana. Mamy cały komplet który pozwala przećwiczyć całe ciało. Za cenę kilku karnetów na siłownię. Sprzęt na całe życie :paker:
Napisano Ponad rok temu
jasne, jakbym mial dom +garaz i pewna prace to mozna tak kombinowac. do tego kolka i gotowe, nie potrzeba lawki ani stolkow. ale w wynajetym mieszkaniu, nie ma szans.
Napisano Ponad rok temu
nie wiem o jakiej sztandze ty mowisz,
Spokojnie wystarczy 1,70 cm, zrobisz wszystko. Obczaj na Alle. W wynajętym mieszkaniu odpada rzucanie, ale to nieistotny szczegół ;-)
Moja sztanga ma ok. 180 cm, wiele lat temu, kiedy zaopatrzenie sklepów było jednak gorsze niż dzisiaj, zrobiona na zamówienie. Takie rzeczy jak stojaki czy sztangielki mam tylko i wyłącznie z powodu próżności, sztanga pozwala przećwiczyć wszystko. I nawet robić modne dzisiaj swingi. Kwestia pomysłowości.
Miejsce do ćwiczeń to co innego niż miejsce do przechowywania sprzętu. Tu potrzebujesz ok 4 m2 i można to wygospodarować przesuwając panią domu oraz jej koty A na serio, ja ćwiczę na środku pokoju, potem zwijam sprzęt i zapominam o nim. Mieszkam w bloku.
Podłoga wytrzyma kilkaset kilo, nie bój żaby. Ludzie różne rzeczy wstawiają do mieszkań, regał z książkami waży więcej niż sztanga i jej operator.
Napisano Ponad rok temu
Na ogólnym siłowo-kondycyjnym trenuje się cechy motoryczne a na specjalistycznym sportowym aplikację. Wiadomo, nie jest to aż tak czarno-białe, ale z grubsza tak to wygląda.
Jak sugeruje Novo, pisze się, że zbyt podobne ruchy (a nie będą przecież identyczne) mogą wypaczać technikę sportową. Stąd bardziej przydatne są ćwiczenia odrobinę mniej, hmm, imitacyjne.
Napisano Ponad rok temu
I jeszcze ławka na brzuch, składana. :paker:
po co?!
Napisano Ponad rok temu
dlatego robiąc motoryke pod jakiś wybrany sport trzeba zmieniać ćwiczenia.
Generalnie trening siłowy może zaburzyć technikę, jakiekolwiek ćwiczenia byś wykonywał. Określona technika wymaga określonej koordynacji, która jest inna niż w czasie wyciskania leżąc, niż w czasie uderzeń z obciążnikami, niż w czasie uderzeń na gumach, pompek... jakiegokolwiek innego ćwiczenia. Dlatego każde ćwiczenie jest tylko dodatkiem, powinno być dobrane wg zawodnika, powinno się je często zmieniać...
Jak będziesz więcej wykonywał ćwiczeń zmotorycznych niż ćwiczeń gdzie wykorzystujesz technikę, tym gorzej będzie wyglądała Twoja technika i tym łatwiej będziesz ją tracił.
Oczywiście im ruch lepiej odpowiada technice tym większa korelacja między postępem w ćwiczeniu a w sile/szybkości w wybranej technice..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tj:
4 pary sztangielek,
drążek,
poręcze do pompek
"kijek" do nawijania ciężaru
ściskacze
i przyrząd do izometrii a la Bruce Lee
Jak na domowy trening mi starcza,
jakbym miał coś dokupić to tylko kamizelkę czy uchwyty do pompek
Napisano Ponad rok temu