Dougherty Walka wręcz
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Miał to ktoś w rękach? Opinie?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Książka bardzo dobra. Rzeczywiście większość ilustracji znajduje się w poprzedniej ( Sztuka samoobrony ), ale jest też sporo nowych ( np. dział: walka w parterze ). Ciekawostką są ilustracje przerysowane z książek Fairbairna ( Get Tough/All-in Fighting ) ale nie dosłownie - postacie z tamtych ilustracji zostały przebrane we współczesne mundury. Nie odebrałem jednak tego jako plagiat, tylko jako takie puszczenie oka do osób, które książki Fairbairna znają ( czyli do mnie ;-) ). Inni się nie zorientują.
W treści książka skupia się na walce wręcz w wojsku i policyjnych jednostkach specjalnych ( czyli tych mundurowców, którzy raczej leją w mordę niż wykręcają ręce ), a nie na cywilnej samoobronie. Powtarzalność ilustracji w obu książkach ( a nawet w trzech, bo te same obrazki znajdują się w Podręczniku walki wrecz dla jednostek specjalnych Rona Shillingforda z 2004 roku ) ma charakter praktyczny. Kop w jaja, to kop w jaja. Taki sam dla cywila, jak i komandosa.
Czyli książkę polecam, 29,90 zł to tyle co Viva z dołączonym DVD.
P.S. Książki nie kupiłem w Empik-u, tylko w księgarni Matras, bo Empik mi odpisał, że mają jakieś kłopoty z dostawą i u nich będzie po 2 października...
Napisano Ponad rok temu
Co do merytorycznej zawartości to zgadzam się z przedmówcą. Jednak mimo podobieństwa z "Sztuką Samoobrony" uważam, że warto ją kupić.
Oprócz rozdziału
"Walka w parterze" są jeszcze dwa inne rozdziały, których nie ma w "Sztuce Samoobrony":
"Walka z grupą przeciwników" oraz "Rozpraszanie, zwody i fortele psychologiczne".
Jako, że nie ma za dużo literatury w tym temacie w j. polskim to polecam tą pozycję. Warto się z nią zapoznać.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sekcja Krav Maga/ESDS W-wa AON
- Ponad rok temu
-
COMBAT NA WILANOWIE
- Ponad rok temu
-
Defendu - zajęcia