Biodra i przysiad
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem czy to warte pytania, ale nurtuje mnie od dawna. Robiac przysiad ze zlączonymi nogami nie jestem w stanie zejść zbyt nisko - z wypchnieciem kolan maksymalnie do przodu i wielkim garbem dochodzę tylkiem do poziomu kolan. Wbrew pozorom odczuwam ten brak ruchomości dosc czesto podczas treningów i może macie jakiś pomysl, jak cwiczyc i pogłębić zejscie tylkiem do pięt bez utraty rownowagi i ekwilibrystyki? Wydaje mi sie, że to kwestia budowy bioder, chociaż - może i naciąg? Nie wiem.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o 2, to polecam takie coś po porządnym rozgrzaniu nóg: (w Starting Strength jest chyba mowa o podobnym ćwiczeniu).
Jeśli o 1, to to jest raczej kwestia rozciągnięcia mięśni łydek i możliwości wychylenia podudzi bardziej do przodu. Ewentualnie długości kości udowych, ale tego już raczej nie zmienisz.
Jak dla mnie w pozycji nr 2 masz dość dobrą głębokość (pamiętaj tylko, żeby kolana były w jednej linii z palcami stóp i ciężar nie spoczywał głównie na przedniej części podeszwy), a schodzenie niżej w pozycji nr 1 nie jest do niczego potrzebne (ale nigdy nie ćwiczyłem capo ani żadnego chwytanego SW, więc może tam się jednak do czegoś przydaje ).
Napisano Ponad rok temu
Jak nisko możesz zejść przy ścianie?Nie wiem czy to warte pytania, ale nurtuje mnie od dawna. Robiac przysiad ze zlączonymi nogami nie jestem w stanie zejść zbyt nisko - z wypchnieciem kolan maksymalnie do przodu i wielkim garbem dochodzę tylkiem do poziomu kolan.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i mówię to całkiem powaznie
a jeszcze bardziej powaznie to moze masz skrócone zginacze bioder
jak mi wzrosła spastycznośc na skutek rwy barkowej to tez miałem wrażenie ograniczonego ruchu przy pochylaniu się i przysiadzie- po schudnieciu i rozciągnieciu zginaczy problem zniknął
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
osobiście nigdy nie zwracałem na to uwagi ( przed chwilą wypróbowałem na sobie moge zejść tak nisko jak chce ze złączonymi kolanami i udami ) więc nie mam pojęcia od czego to zależy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Polecam ćwiczenia z tych filmików Cottera:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Mam nadzieję, że pomoże.
Edit: przysiad z oparciem o ścianę najwygodniej robić przy użyciu piłki gimnastycznej.
Napisano Ponad rok temu
Jak nisko możesz zejść przy ścianie, gdy dotykasz ściany rękoma (trzymając się drabinki lub pchając ścianę tak jak na zdjęciu, które zamieściłem we wcześniejszym poście)?pozostaje mi 10-15cm do pięt i jestem BAARDZO oparty o ścianę
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Trenowac wiecej??
- Ponad rok temu
-
dieta jajka
- Ponad rok temu
-
Bezpieczny i zdrowy trening siłowy (wydzielony)
- Ponad rok temu
-
waga łazienkowa
- Ponad rok temu
-
Spuchnięty nos
- Ponad rok temu
-
Rakieta do squasha
- Ponad rok temu
-
Nordic walking