Łucznictwo a prawo
Napisano Ponad rok temu
Dzisiaj strzelałem sobie z łuku na działce dobrego znajomego, którego działka sąsiaduje z działką mojego taty. Działka(sąsiada) jest dość spora ok 50x100 metrów. Niestety nie jest ogrodzona i często ludzie wyprowadzają tam psy(oczywiście bez smyczy i kagańca, a jak).
Oczywiście wtedy nie strzelam(mimo, że ludzie chodzą po terenie prywatnym). Jakaś życzliwa osoba postanowiła wezwać policję ponieważ bała się o swoje zdrowie oraz swojego pupilka. Zostałem pouczony i policja czekała na miejscu tak długo, aż nie posprzątałem sprzętu.
Moim zdaniem interwencja była bezprawna bo raz, że z tego co się orientuję to wg. ustawy łuk nie jest bronią, ponad to strzelałem na terenie prywatnym o tak dużej powierzchni, że nie istnieje żadne ryzyko trafienia poza działkę.
Jak ma się sprawa od strony prawnej? Olać to i strzelać sobie dalej? Może postawić tabliczki z napisem teren prywatny?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Najlepiej wygarnąć prosto, twrzą w twarz żeby buractwo rozmawiało a nie jak największe cipy dzwoniły po policje... czy wspominałem już aby jebnąć z liścia?
Napisano Ponad rok temu
Zamienić łuk na konkretną broń i wytępić wszystkie kundle w okolicy. Nienawidzę ludzi bez wyobraźni wyprowadzających swoje srające wszędzie pupilki Pikuś nic nie zrobi, nie ugryzie bla bla bla Jak nie ugryzie to zasra wszystko. Tępić
Wiesz z łukiem typu recurve o naciągu 40# w Stanach ściągają jelenie, więc psa to nie problem( o bloczkach myśliwskich to nawet nie wspomnę).
A babę podpitolić na policję za śmiecenie na prywatnej działce ;-)
Silmeor mógłbyś rozwinąć?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Policja miała rację. Aby strzelać z łuku na terenie prywatnym musisz spełniać niemal takie same wymagania jak na zwykłej strzelnicy. Jeśli nie to musisz się liczyć z tym, że będziesz musiał liczyć się, że każdy przechodzień poprosi Cię o przerwanie strzelania lub wezwie policję. P.S. Szwed, badałeś się kiedyś? Ponoć taka nienawiść to oznaka psychopatii. :-)
Jaka nienawiść? Przedstawiam swój punkt widzenia
Misiu ukradli ci paszport? To ty też komuś ukradnij... Wiesz już Eyescream co robić>? Dzwoń na pały jak ludzie bez mózgu swoje pieski wyprowadzają ;-)
Napisano Ponad rok temu
Teraz rzadziej, ale dawniej z kolegami chodziliśmy często strzelać z łuku w dość uczęszczane spacerowe miejsca. Nigdy nie było problemów z policją chociaż czasem się przyglądali.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a. Nigdy nie było problemów z policją chociaż czasem się przyglądali.
Też byś się przyglądał, jakbyś pierwszy raz łuk widział ;-)
Napisano Ponad rok temu
Pytanie czy w ogóle mogą mi taką sprawę założyć? Raz- chyba nie złamałem prawa, dwa- ktoś życzliwy musiałby złożyć na mnie pozew cywilny(budoprawnicy jeśli się mylę to wyprowadźcie mnie z błędu)
Żeby się zabezpieczyć prawnie wystarczy postawić tabliczki zakaz wstępu teren prywatny na rogach działki
Napisano Ponad rok temu
więc tymbardziej łuk - jak chcą, to się przywalą. A jak się uprą, to wezmą "do analizy" na pół roku, czyli przepadnie.
Napisano Ponad rok temu
nie moga ci skonfiskowac przedmiotu od tak, bo "od tak" to jest kradziez - wiec dzwonisz na 112 i prosisz o przyjazd innego patrolu, lub ew wewnetrznych jesli uwazasz ze dany policjant proboje cie zmusic do lapowkarstwa, czy chce popelnic przestepstwo jakim jest kradziezwięc tymbardziej łuk - jak chcą, to się przywalą. A jak się uprą, to wezmą "do analizy" na pół roku, czyli przepadnie.
ale tutaj trzeba by doczytac dokladnie przepisy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"niebezpieczny"? chyba raczej "nielegalny w mysl ustawy"niestety, policjant może zatrzymać każdy przedmiot, który wyda mu się niebezpieczny. Później oddaje go do ekspertyzy, która określi jego cechy (przedmiotu). jednakże musi zostawić pokwitowanie.
bo niebezpieczny to moze byc wozek dla dziecka, ktory ma krzywe kolka, tak samo jak kawalek kija, czy noz.. a ze wszystkie przedmioty sa legalne to nie widze mozliwosci zeby policjant mogl ci je zatrzymac do expertyzy.. co innego np mocna wiatrowka jesli istnieje podejrzenie ze ma powyzej 15J mocy bo byla nielegalnie tuningowana..
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Get Tough!
- Ponad rok temu
-
Kubotan - pytanie
- Ponad rok temu
-
Zapisy na filipińskie sztuki walki Częstochowa Modern Arnis