Biegi interwałowe
Napisano Ponad rok temu
ps. W ogóle to ciężko jest budować warunki od zera im jesteś starszy tym ciężej. Dlatego pomysł masz dobry.
Napisano Ponad rok temu
budo_czesław napisał
Kryterium jest proste. Powiedz nam co chciałeś przez to osiągnąć i czy to osiągnąłeś? Jeśli się udało, to to ma sens. Jeśli nie, to nie ma sensu.Czy ma sens robić to co dzisiaj zrobiłem: 7 interwałów po 100 metrów, 5 minut marszu i jeszcze trzy interwały?
Napisano Ponad rok temu
budo_czesław napisał
Jeśli chciałeś sobie po prostu pobiegać i się zmęczyć, to oczywiście to osiągnąłeś i miało to sens.:-) Nie wiem co Ci odpowiedzieć.
Jeśli chciałeś polepszyć jakiś parametr sprawnościowy, to nie ma to sensu, oczywiście nie udało ci się, więc nie ma to sensu.
W latach czterdziestych Selye badając adaptację do stresu stworzył prosty model. Ten model działa w zasadzie w przypadku większości parametrów jakie możesz trenować i działa nawet w przypadku jednostkowych stresów, takich jak ten twój bieg. Ty się znalazłeś w fazie wyczerpania, czyli z punktu widzenia treningowego bez sensu.

Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
~Prorock: thx
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
15minut, 10 minut, 8 minut
przy czym 10 sybciej niz 15 i 8 najszybciej
np w te 15 minut zrobić z 3km
w 10 min zrobić z 2.5km
i w 8 z 2km
czesław, pytałeś, to odkopałem

Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
Prostacko tłumacząc na przykładzie pulsometru to można powiedzieć tak: jak jesteś początkującym biegaczem to utrzymanie stałego tętna podczas biegu jest niemal niewykonalne. Co więcej: utrzymanie go przez dłuższy czas na poziomie gwarantującym trening wytrzymałości jest absolutnie niewykonalne. Tętno początkującego rośnie w miarę pokonywania dystansu, a u osób bez wytrzymałości rośnie w miarę szybko. Ledwo się rozpędzisz, a już palisz mięśnie. Pewnie, że możesz cisnąć dalej na siłę i napawać się swoją męskością (i bezdenną głupotą). Twoje cele treningowe nie zostaną jednak zrealizowane, stracisz czas i zdrowie.
Trenowanie biegów dla osób impulsywnych to prawdziwa udręka, bo co się rozpędzisz, to już trzeba zwalniać, przechodzić do marszu. W ogóle to proporcja biegu do marszu jest u amatora szokująca, bo przecież nie czuje się zmęczony. Po kilku tygodniach treningu można przebiec już cały dystans, tylko że w tempie porównywalnym z energicznym marszem. Najczęstsze pytania na forach dla biegaczy: "Czy mój pulsometr jest popsuty, czy to z moim sercem coś nie tak?"

Dlatego wymyślono HIITsy, które mają działać (podkreślam: tłumaczę prostacko) mniej więcej tak: jedziesz od razu do progu zakwaszenia, a potem próbujesz z pomocą truchtu zwolnić tętno i jak najdłużej utrzymać się w strefie treningu wytrzymałości. Potem jak tętno spada to ciśniesz znowu i tak dalej. W ten sposób uzyskujesz blisko 100% minut treningu w strefie docelowej, a biegnąc normalną techniką nie przekroczyłbyś 50%. Dlatego HIITsom wystarcza 20 minut pracy, a biegaczom długodystansowym nie wystarcza nawet 40 minut.
Problem jest taki, że u początkującego podczas fazy truchtu to tętno nie spada, tylko rośnie. Wydaje mu się, że Pana Boga za nogi złapał, że pozbył się rygorów i oszczędza czas, a jedyne co robi to zjebuje się maksymalnie! Dlatego wspomniałem o tym, że trzeba mieć minimum wytrzymałości wyrobione klasycznymi metodami dla takiego treningu.
Przyznaję, że co bardziej rozsądni przedmówcy już o tym wspominali tu i gdzie indziej, tylko że lakonicznie. Teraz każdy może wziąć pulsometr i się przekonać.
Napisano Ponad rok temu
Co ciekawe predkosc biegu nie jest zalezna od czasu jego trwania, biegi 30 sekundowe i 5 minutowe sa wykonywane z ta sama predkoscia, to czas przerwy pozwala nam szybciej dochodzic do zalozen treningowych a nie predkosc biegu.
Ksiazka ciekawa aczkolwiek jeszcze nie sprawdzilem jej w praktyce, pozyczylem ja koledze biegaczowi i powiedzial ze super, przyczepil sie tylko do tabeli w niej zamieszczonych, sugerujacych tempo w roznych rodzajach treningu(akurat mojemu kumplowi nie sprawdzilo sie tempo maratonskie)
Napisano Ponad rok temu
problem ponoć ( ale nie jestem tego pewien) wynika z automatycvznego przepisanai wielkości mimo, że w ksiązkach anglojęzycznych autorzy posługuja się odległościami w stopach, jardach i milach
Ponoc doświadczenie biwegacze są w stanie to wyłapać i skorygowac ,jak napisal kolega powyzej ale "świeżak" moze mieć przez to błedne założenia
Napisano Ponad rok temu
z kolei "viking conditioning" ma 15s/15s praca/odpoczynek, zeby utrzymac wysokie VO2 do 40 minut.
Napisano Ponad rok temu
budo_mort napisał
No co Ty, nie bądź taki. Niektórzy trenują biegi po to by nurkować bez akwalungu, nie trzeba się zaraz nabijać.Ponoc doświadczenie biwegacze są w stanie to wyłapać i skorygowac ,jak napisal kolega powyzej ale "świeżak" moze mieć przez to błedne założenia

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_zapach napisał
HIIT strasznie dewastuje mięśnie, więc jak komuś na nich zależy i jednocześnie chce się pozbyć tłuszczu to lepszy będzie długi bieg z niską intensywnością

Napisano Ponad rok temu
budo_zapach napisał
WTF? 8OHIIT strasznie dewastuje mięśnie, więc jak komuś na nich zależy i jednocześnie chce się pozbyć tłuszczu to lepszy będzie długi bieg z niską intensywnością
Napisano Ponad rok temu
budo_zapach napisał
HIIT strasznie dewastuje mięśnie, więc jak komuś na nich zależy i jednocześnie chce się pozbyć tłuszczu to lepszy będzie długi bieg z niską intensywnością
Myślę, że jest wręcz odwrotnie niż napisałeś. HIIT ma dużo mniejszy wpływ na katabolizm niż bieganie długodystansowe.
Pozdr.
--
Marcin
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_zapach napisał
a co jesli przed treningiem "oporowym" zjem 100g wegli?chodzi mi o to że jeżeli celem jest siła, mięśnie i robisz trening oporowy to glikogen przeznaczony na to jest marnowany w hiit. długi (nie za długi) mało intensywny bieg nie ciągnie tak glikogenu, a poprawia kondycje, redukuje tłuszcz i stanowi też czynny wypoczynek.
malo intensywny bieg za to pali miesnie.