Kręcz karku
Napisano Ponad rok temu
Tydzień temu przydarzył mi się kręcz karku. Po obudzeniu nie byłem w stanie poruszyć nawet rękami bez ogromnego bólu, a raczej skurczu w szyi aż do obojczyka. Po wizycie w szpitalu oraz lekach stopniowo przechodzi. Dziś jest już w miarę dobrze, ale jeszcze trochę sztywno. Trenuję bjj i po jednym z treningów jakieś 3 tygodnie przed zdarzeniem zacząłem odczuwać lekki ból w okolicy kręgów szyjnych przy mocniejszym kręceniu głową w jedną stronę. Był na tyle nieznaczny, że nie zwracałem na to uwagi. Ostatnio więcej walczyliśmy z góry i wykonywaliśmy też dużo ćwiczeń związanych z chwytaniem za kark. Bardziej martwił mnie ból w stawie łokciowym promieniujący czasem do ramienia. Zwłaszcza w nocy. Przypuszczałem naciągnięcie bądź też mogło spowodowane być to siedzeniem przed komputerem, o czym lekarz też wspominał. Teraz również odczuwam podczas siedzenia dyskomfort w odcinku szyjnym. Na razie jednak nie mogę odpocząć od tego. Oczywiście lekarz rodzinny na kontroli nie chciał dać skierowania do specjalisty. Mówił o naciągnięciu mięśni i ok. miesiącu przerwy w ćwiczeniach związanych z karkiem. Jedynie na prześwietlenie za które i tak trzeba zapłacić. Ale to już sprawa drugorzędna. Chciałbym natomiast wiedzieć jaka była konkretna przyczyna i kiedy bezpiecznie będę mógł wrócić do treningów. Planowałem także siłownię.
Zatem czy ktoś z Was miał podobne przypadki, z czym to było związane, czy powtarzało się i jak sobie z tym poradził ? Oraz jakich naprawdę dobrych ortopedów (najlepiej związanych ze sportem) od kręgosłupa w Poznaniu bądź okolicach byście polecili ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Właśnie ja już trenuję rok. I tak jak pisałem ostatnio dużo robiliśmy rzeczy z karkiem bo przygotowania do zawodów z których jak widzę nic nie będzie. Myślicie, że póki całkiem to się nie wyleczy mogę trenować na "pół gwizdka" tzn. sama rozgrzewka i techniki czy dać sobie na razie w ogóle spokój ?
Na to pytanie Ci nie odpowiem, bo może mam inna przypadłość niż Ty. Jeżeli chodzi o ćwiczenia na kark na macie to nie mogę robić np. karuzeli zapaśniczej(lubiłem te ćwiczenie, ale źle się czułem przez następne dni), czy nawet stania na głowie- to powiedział mi lekarz sportowy po kompleksowym badaniu.
Ja miałem te szczęście że trafiłem na lekarza sportowego, który nie dość, że nie zabronił mi treningów to wręcz zalecił. Polecam wizyte w poradni sportowej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Witam.
Tydzień temu przydarzył mi się kręcz karku. Po obudzeniu nie byłem w stanie poruszyć nawet rękami bez ogromnego bólu, a raczej skurczu w szyi aż do obojczyka.
Bardziej martwił mnie ból w stawie łokciowym promieniujący czasem do ramienia. Zwłaszcza w nocy. Przypuszczałem naciągnięcie bądź też mogło spowodowane być to siedzeniem przed komputerem, o czym lekarz też wspominał. Teraz również odczuwam podczas siedzenia dyskomfort w odcinku szyjnym. Na razie jednak nie mogę odpocząć od tego.
Oczywiście lekarz rodzinny na kontroli nie chciał dać skierowania do specjalisty. Mówił o naciągnięciu mięśni i ok. miesiącu przerwy w ćwiczeniach związanych z karkiem. Jedynie na prześwietlenie za które i tak trzeba zapłacić. Ale to już sprawa drugorzędna. Chciałbym natomiast wiedzieć jaka była konkretna przyczyna i kiedy bezpiecznie będę mógł wrócić do treningów. Planowałem także siłownię.
Moja branża
Z objawów wygląda to objawy neurologiczne. Korzenie nerwów grzbietowych czasem są podatne na urazy, szczególnie w treningu gdzie eksploatowany jest kark.
Ciechomski to uznany i ceniony fizjoterapeuta.
ps. lekarz z państwowej służby zdrowia Cię oleje (uogólniam). Jak Cię skieruje na zbyt dużą liczbę badań to sam może mieć problemy. Jeśli RTG nie wykaże złamania, znaczy pacjent jest zdrowy. Do tego RTG nie wykazuje uszkodzeń tkanek miękkich. Wizyty prywatne u lekarzy sportowych to chyba teraz najlepszy wybór.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tu bardzo często terapia manualna pomaga "z marszu". Dlatego specjalista typu wspomniany Ciechomski potrafi pomóc na pierwszej wizycie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
hmmm a nie znacie kogoś specjalizujacego się w Karku w W-wie?
np Centrum Rehabilitacji Sportowej na ul Przechodniej. Moi koledzy, znakomici są.
Napisano Ponad rok temu
a Ty Krisie w jakich zagadnieniach się specjalizujesz?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Cukier, fruktoza
- Ponad rok temu
-
Złamanie kompresyjne hilla-sachsa
- Ponad rok temu
-
Podstawy teorii treningu sportowego - Sozański
- Ponad rok temu