LASIK a kick boxing
Napisano Ponad rok temu
Mam dylemat... 2 lata temu miałem zabieg lasik. Chcę trenować boks albo kick boxing ale podobno nie powinienem narażać się na uraz oka.
Czy macie z tym doświadczenie?
Czy sądzicie że kaski stosowane na treningach stanowią wystarczającą ochronę gałki ocznej przed uderzeniem? Pewnie nie.
Mam małą załamkę przez to. :nie:
Czy ewentualnie macie sugestie co do sztuki walki w którym ryzyko dostania mocno w oko jest mało prawdopodobne?
Dzięki!
Napisano Ponad rok temu
Co innego, gdybyś pytał o siłownię - tam to ciągły wysiłek mógłby budzić u mnie niepokój, raczej maty czy boksu bym się nie obawiał.
PS. Masz jeden powód więcej, by wysoko trzymać ręce podczas sparingów
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do siłowni, problemu nie ma- mam zdrową siatkówkę i żadnych problemów z ciśnieniem śródgałkowym.
Istota lasiku polega na tym że chirurg odcina płatek rogówki, odchyla, formuje laserem powierzchnię oka pod nim, tworząc jakby soczewkę kontaktową z twojego własnego oka, i przykłada z powrotem dopasowany płatek. I tu istota sprawy- to się goi bardzo powoli. Dopiero po ok 2 latach włókna kolagenu z powrotem mocują płatek rogówki, podobno na tyle mocno, że uraz, który mógłby spowodować odsunięcie tego płatka, musiałby być na tyle mocny że uszkodziłby tez nigdy nie operowane oko.
Ale obawa jest. Mogę złamać nos czy kość albo skręcić nadgarstek, nic wielkiego , ale oko to inna sprawa.
Dlatego byłoby super gdyby znalazł się ktoś to to też miał.
Extra dnia wszystkim!
Napisano Ponad rok temu
Trochę możliwości masz (:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Karting!
- Ponad rok temu
-
Uzywany rowerek
- Ponad rok temu