Jak zostać wodnikiem?
Napisano Ponad rok temu
Czy istnieją jakieś plany, coś jak plany biegowe dla ludzi, którzy chcą budować swoja kondycję poprzez pływanie?
Jak to możliwe, że jestem tak bardzo zmęczony, skoro do tej pory biegałem tygodniowo 40km, do tego interwały, krossy itd.?
Napisano Ponad rok temu
specjalizacja. zupelnie inny sposob poruszania.Jak to możliwe, że jestem tak bardzo zmęczony, skoro do tej pory biegałem tygodniowo 40km, do tego interwały, krossy itd.?
zrob z plywaniem to samo, co robiles z bieganiem. plyaj dlugo i powoli, interwaly, szybciej etc.
i tak samo jak z bieganiem, kiedy poprawia sie technika spada wysilek.
Napisano Ponad rok temu
Zamieniłem bieganie na basen.Dziś z rana zrobiłem 10 długości i po wyjściu z 6 razy o mało co się nie porzygałem ze zmęczenia :?
Czy istnieją jakieś plany, coś jak plany biegowe dla ludzi, którzy chcą budować swoja kondycję poprzez pływanie?
Jak to możliwe, że jestem tak bardzo zmęczony, skoro do tej pory biegałem tygodniowo 40km, do tego interwały, krossy itd.?
jaki dlugi byl ten basen?????? czym plywales? moze Ty nie umiesz plywac technicznie....
nie pisze aby Cie obrazic ale widze na basenie jak przychodza kolesie co wykladaja jak sterydy i plywaja kraulem na zasadzie ze kazdy miesien napiety i sa wstanie przyplynac 100 metrow jedynie....
Napisano Ponad rok temu
Całkiem proste: urodzić się między 20 stycznia a 18 lutego...
:wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ostatnio poszedłem na basen sam i zrobiłem 20 długości małego basenu naprzemiennie kraul, żabka turystyczna plecy - na drugi dzień umierałem na zakwasy!
technika techniką ale to przede wszystkim kwestia neurologiczna i mniej mięsniowa- po prostu trzeba przyzwyczaić sie do ruchu
jako 20 latek pojechałem na 5 dni nad jezioro białe. pierwszego dnia byłem w stanie przepłynąc moze ze 20 m bez odpoczynku, pływałem cały czas ( po kila godzin w wodzie) i ostatniego 5 dnia przepłynąłem całe jezioro wzdłuż
wikipedia podaje:Długość linii brzegowej to 4262 metry- dajmy na to, że wodą było krócej - wiec przepłynąłem jakieś 3 km na pewno
jak na 5 dni to niezły progres i nie mógł on wyniknąć ani z wzrostu siły mieśni ani z techniki bo pływałem sam i ciągle taka samo
po tym przepłynięciu- mógłbym nawet wrócić tylko bałem się, ze spóźnie się na "Piekaes' do domu
tymczasem po długich przerwach po jednej długości basenu mdleja mi ręce.
reasumując imho trening pływania na początku to przede wszystkim pływac, pływac i jeszcze raz plywać- tro nie bieganie , tu raczej niczego sobie nie zerwiesz, nie skręcisz nogi
oczywisce nalezy robić przerwy ale imho nawet kilka minut wystarczy żeby móc płynąc znowu.
dopiero po kilju tygodniach należy zmienic sposób treningu na rzadszy i bardziej specjalistyczny
Napisano Ponad rok temu
+1Jak zostać wodnikiem?
a co do pływania, ja słabo pływam strasznie, głowa na wierzchu cały czas ale pływam na jakieś 40 basenów 25 metrowych (raz na jakiś czas). mam inaczej niż po bieganiu wtedy, raczej jak po siłowni. Czuję mięśnie mocno, i łydki mam mocno spięte.
Napisano Ponad rok temu
Jak zostać wodnikiem?
Według niektórych horoskopów dopiero od 21-go
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dziennie poruszam sie wszedzie piechota (miedzy 8 - 12 km), ale w wodzie to moze ze 50 metrow dam rade przeplynac
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dobrze Novo?
Napisano Ponad rok temu
tak pozno w dyskusji musisz zaznaczyc, do kogo kierujesz pytanieA jak oddychasz? Robisz wydech do wody i wdech nad wodą czy wydech i wdech nad wodą?
Napisano Ponad rok temu
Zalecam ostrożność i umiar. Zespół bolesnego barku to inaczej bark pływaka. Nieuleczalne; bardzo obniża jakość życia.plywać- tro nie bieganie , tu raczej niczego sobie nie zerwiesz, nie skręcisz nogi
Napisano Ponad rok temu
Porzuciłem bieganie ze względu właśnie na powracającą kontuzję.
Co do oddychania to...nie zanurzałem głowy.Po prostu tak dawno nie pływałem, że ciężko jest mi się przestawić, wydaje mi się to bardzo trudne.Nie potrafie swobodnie oddychac jak przy bieganiu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zalecam ostrożność i umiar. Zespół bolesnego barku to inaczej bark pływaka. Nieuleczalne; bardzo obniża jakość życia.plywać- tro nie bieganie , tu raczej niczego sobie nie zerwiesz, nie skręcisz nogi
e tam nieuleczalne- już tu pisałem, że się sam wyleczyłem- fakt, że zeszło mi od października gdzieś do kwietnia
masz rację, że taka kontuzja jest prawdopodobna.
Wydaje mi się, że to jest prawdopodobne przy siłowym pływaniu i faktycznie dużej ilości powtórzeń
dlatego uważam, że każdy cykl ćwiczeń i progresji powinien trwac najwyżej kilka tygodni a potem ze 2 tygodnie roztrenowania
tak bardziej ogólnie to uważam, że za duzo ważymy i to generuje obciązenia dla stawów wieksze niz te dla ktorych je zaprojektowano
ja do 25 roku życia nie przekraczałem 68 kg i poza urazami nie miałem żadnych kontuzji wynikajacych ze zużycia-i to mimo olewania rozgrzewki, snu i właściwego odzywiania.
2 lata temu zmasowałem do 85 kg i od razu zaczęły mi wysakiwac jakieś niespodzianki- a to bark a to kark a to kolanko, kostka, nagarstki, łokcie
Napisano Ponad rok temu
Prorock w takim wypadku jak moge się wystrzec tego urazu?Jakaś rogrzewka, czy ćwiczenie?
Porzuciłem bieganie ze względu właśnie na powracającą kontuzję.
Co do oddychania to...nie zanurzałem głowy.Po prostu tak dawno nie pływałem, że ciężko jest mi się przestawić, wydaje mi się to bardzo trudne.Nie potrafie swobodnie oddychac jak przy bieganiu.
prawidlowa technika - szczegolnie kraula - jak patrze czasami jak ludzie plywaja to sie dziwie ze jeszcze maja bark
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
sport niepełnosprawnych
- Ponad rok temu
-
Buty do biegania <250 zł
- Ponad rok temu
-
TRX
- Ponad rok temu